Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER’DE KURUMSAL YÖNETİM FARKINDALIĞI: ELAZIĞ İLİNDE BİR UYGULAMA

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 153 - 182, 29.08.2017

Öz

Çağımızda KOBİ’ler sürekli değişen koşullar ve artan rekabet ortamında belirledikleri amaçlara en etkin ve verimli bir şekilde ulaşmak, ayakta kalabilmek için farklılaşmak ve yeni şeyler ortaya koymak zorundadırlar. KOBİ’ler varlıklarını başarılı bir şekilde sürdürmelerinde etkili olmasında kurumsal yönetim kavramının; geleceğe ilişkin belirsizlikleri ortadan kaldırma ve rekabet üstünlüğü sağlama gibi faydalarıyla ışık tutacağı aşikardır. Çalışmamızda Elazığ ilinde faaliyet gösteren 23 küçük ve orta boy işletmesinin kurumsal yönetim farkındalığı incelenmiştir. Çıkan sonuçlar, başta yeni jenerasyonların kurumsallaşmayı benimsediklerini, birçoğunun kurumsal yapıya inandıklarını göstermektedir. Aynı zamanda geleneksel yapının da halen işletmelerde devam ettiği, bu yapının değişiminde de zamana ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir. Bu bağlamda KOBİ’lerin küreselleşen dünya ve artan rekabet ortamında varlıklarını uzun dönemde sürdürmeleri kurumsal bir anlayışla mümkün olmaktadır. Bu araştırma ile elde edilen verilerin işletmelerin piyasada nasıl kalıcı olabileceklerine ve sürekliliklerini ne şekilde devam ettirebileceklerine yönelik önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmanın verileri yüz yüze anket yöntemi ile elde edilmiştir.

Kaynakça

  • ABDİOĞLU, H,” İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışı Kapsamında İç Denetimin Rolü ve İMKB – 100 Örneği”, Marmara Üniversitesi SBE, Doktora Tezi, İstanbul, 2007.
  • AYDIN, Y. Z, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde (KOBİ) Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Taslağı ve Bir Endüstri İşletmesi Örneği”, Kocaeli Üniversitesi SBE, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli, 2009.
  • CEFAKAR, K, “Halka Açık Şirketlerde Kurumsal Yönetim ve Kurumsal Yönetimin Firma Değerine Etkisi: İMKB’ ye Kayıtlı Firmalar Üzerine Bir Araştırma”, Selçuk Üniversitesi S.B.E., Yüksek Lisans Tezi, Konya, 2010.
  • DEMİRBAŞ, M. ve UYAR S, “Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Denetim Komitesi”, Güncel Yayıncılık, İstanbul, 2006.
  • DOĞAN, M,” Kurumsal Yönetim, Siyasal Kitabevi”, Ankara, 2007.
  • ERDOĞAN, Ş, “Kurumsal Yönetim İlkeleri Işığında Şeffaflık ve Türkiye Uygulaması”, Afyon Kocatepe Üniversitesi S.B.E., Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar, 2009.
  • HATUNOĞLU, Z. ve GÜNEŞ, N, “Kurumsal Yönetim Uygulamalarının Muhasebe Bilgi Sistemine Etkileri”, II. Bölgesel Sorunlar ve Türkiye Sempozyumu, Kahramanmaraş, 2012.
  • İPEK A.G., “Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Türkiye’de Kurumsal Yönetim Uygulamalarının Örnek Olaylarla İncelemesi”, Ufuk Üniversitesi S.B.E., Yüksel Lisans Tezi, Ankara, 2009.
  • KARAMUSTAFA O., VARICI İ. ve ER B., “Kurumsal Yönetim ve Firma Performansı: İMKB Kurumsal Yönetim Endeksi Kapsamındaki Firmalar Üzerinde Bir Uygulama”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17-1, Kocaeli, 2009.
  • MÜSLÜMOV, A,”21. Yüzyılda Türkiye’de KOBİ’ler Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri”, Literatür Yayıncılık, İstanbul, 2002
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhammed Düşükcan

Eray Ekin Sezgin

Yayımlanma Tarihi 29 Ağustos 2017
Gönderilme Tarihi 14 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Düşükcan, M., & Sezgin, E. E. (2017). KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER’DE KURUMSAL YÖNETİM FARKINDALIĞI: ELAZIĞ İLİNDE BİR UYGULAMA. Firat University International Journal of Economics and Administrative Sciences, 1(1), 153-182.