Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE ÖRGÜT İÇİ ÇATIŞMALARIN YÖNETİLMESİNDE MODERASYON TEKNİKLERİN KULLANILMASI

Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 1, 150 - 173, 23.06.2019

Öz

Çatışma kavramı; anlaşmazlıklar, uyumsuzluklar, zıtlaşmalar ve birbirlerine ters düşme gibi faktörlerden oluşturmaktadır. Çatışma sadece insanlara özgü bir olay değildir. Çatışma, tüm sosyal topluluklarda rastlanan; bireyler, gruplar, örgütler veya uluslar içinde ve arasında ortaya çıkmış sosyal olgudur. İnsanlar arasındaki farklılıklar, aşılması gereken bir durum olan çatışmanın yaşanmasında etkilidir. İnsanlar arasındaki farklılıkların etkisiyle ortaya çıkan çatışmalar, insanların çabalarına yansımaktadır. Bireyler arasındaki çatışmalar değişkenlik göstermektedir. Çatışmaya sebep olan faktörler bireysel, örgütsel ve iletişimsel etkenler olarak ayrılmaktadır. Örgüt içerisindeki bireylerin tutum ve davranışlarının, bakış açılarının, inanışlarının farklılık göstermesi örgüt içerisindekilerin aynı paydada birleşmesine engel olmaktadır. Bu durum çatışmayı beraberinde getirmektedir.
Çatışmanın önlenmesi için birçok teknik kullanılmıştır. Bu çalışmada Moderasyon teknikleri üzerinde durulmuş ve bütün detayları açıklanmıştır. Örgütler içerisinde oluşabilecek çatışmaların azaltılması daha sağlıklı ve verimli iş ortamları oluşması için çatışmanın moredasyon teknikleriyle önlenmesine yönelik detaylar verilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Bu çalışmada, birinci bölümde, örgütsel çatışma kavramı, çatışma türlerinden, örgütsel çatışma yönetimi söz edilmiştir. İkinci bölümde Moderasyon teknikleri ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, örgütlerdeki çatışmalara moderasyon tekniklerinin uygulanmasıyla çatışmanın azaltılması yer almaktadır.

Kaynakça

  • BOZ, İ. (2014). Gruplarla Çalışma Teknikleri (Moderasyon). Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kitabı Cilt II. Kırsal Alanda Çalışan Tarım Danışmanlarının Mesleki Yeterliliklerinin Artırılması AB ACID Projesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Yayınları No:1, Tokat.
  • EREN, E. (2001). Yönetim ve Organizasyonda Çağdaş ve Küresel Yaklaşımlar, Beta Yayıncılık, 5. Baskı, İstanbul.
  • ERTEKİN, Y. (1993). Stres ve Yönetim, TODAİE Yayınları, No:253, Ankara.
  • HOLT, D. (1993). Management: Principles and Practices, New Jersey, Prentice Hall Inc.
  • KÜMBETOĞLU, B. (2008). Sosyolojide Ve Antropolojide Niteliksel Yöntem ve Araştırma Bağlam Yayıncılık, İstanbul.
  • RICKY W.G. (1996). Management, Houghton, Mifflin, Company, Boston.
  • ROSE R.C., SUPPIAH W.R., ULI J. ve Othman, J. (2007). A Face Concern Approach To Conflict Management-Malasian Perspective, Journal of Social Sciences.
  • RUBIN, J.Z. (1994). Models of Conflict Management, Journal of Social Issues , 50(1), s.33-45.
  • SCHMIDT W.H. ve TANNEBAUM R. (2000). “Farklılıkları Yönetmek”, Çev. İbrahim Bingöl, Müzakere ve Anlaşmazlık Çözümü, Harvard Business Review Dergisinden Seçmeler, BZD Yayıncılık, İstanbul.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bahar Nergiz

Muhammet Düşükcan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 25 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Nergiz, B., & Düşükcan, M. (2019). ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE ÖRGÜT İÇİ ÇATIŞMALARIN YÖNETİLMESİNDE MODERASYON TEKNİKLERİN KULLANILMASI. Firat University International Journal of Economics and Administrative Sciences, 3(1), 150-173.