In the context of the changing and renewing conditions of the age, it is an important issue that the teacher, who plays a key role in raising high-level individuals with the equipment needed by the society, should have a complete well-being in the education and training service they provide. A teacher who feels well in spirit and body in a holistic way will spend all his energy to be active in education. In this context, reaching the determined targets and obtaining successful outputs will be a possible outcome. However, if the mental and physical well-being is impaired, the teacher will have difficulty in exhibiting the desired performance, his motivation will decrease because he will have a competence problem, and he will not be able to spare time for research for self-improvement. Therefore, in order for the education to continue successfully, the teacher must experience a state of complete well-being.
It is clear that the Covid-19 epidemic, which has become an important health problem worldwide, threatens both biological health and psychological health. The epidemic, which has caused quite abrasive effects on all sectors, has also turned into a source of intense stress on the teaching profession. Teachers, who are constantly busy with people and want to bring desired behavioral changes to these people, because their duty is to raise people, while they are under stress in the current situation, the stress factors they face have increased with the addition of the Covid-19 epidemic. Considering that the most important factor that reveals burnout is stress, it is possible that teachers have a feeling of burnout during the Covid-19 process. Since the researches in the field are insufficient, it cannot be definitively supported that teachers experience burnout due to Covid-19. With this research, the issue of burnout in distance education teachers during the global pandemic period is examined conceptually.
Çağın değişen ve yenilenen koşulları bağlamında toplumun ihtiyaç duyduğu donanıma sahip üst düzey niteliklerde bireylerin yetiştirilmesi için kilit rol üstlenen öğretmenin sürdürdüğü eğitim öğretim hizmetinde tam bir iyilik haline sahip olması önem arz eden bir konudur. Kendini ruh ve beden olarak bütünsel açıdan iyi hisseden bir öğretmen, tüm enerjisini eğitimde etkin olmak için harcayacaktır. Bu bağlamda belirlenen hedeflere ulaşılması ve başarılı çıktılar alınması muhtemel bir sonuç olarak gerçekleşecektir. Ancak ruh ve beden olarak iyilik halinin bozulması durumda ise öğretmen, istenilen performansı sergilemekte zorlanacak, yeterlilik problemi yaşayacağı için motivasyonu azalacak, kendini geliştirmeye yönelik araştırmalara zaman ayıramamış olacaktır. Dolayısıyla eğitimin başarılı bir şekilde devam edilebilmesinde öğretmenin tam bir iyilik hali yaşaması gerekir.
Dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu haline gelen Covid-19 salgınının hem biyolojik sağlığı hem de psikolojik sağlığı tehdit ettiği açıktır. Tüm sektörler bazında oldukça yıpratıcı etkilere neden olan salgın, öğretmenlik mesleği üzerinde de yoğun stres kaynağına dönüşmüştür. Görevi insan yetiştirmek olduğu için devamlı olarak insanla meşgul olan ve bu kişilere istendik davranış değişiklikleri kazandırmak isteyen öğretmenler, mevcut durumda stres içerisindeyken bu duruma bir de Covid-19 salgının eklenmesiyle karşı karşıya kaldıkları stres faktörleri artmıştır. Tükenmişliği ortaya çıkaran en önemli etkenin stres olduğu düşünülürse öğretmenlerin Covid-19 sürecinde tükenmişlik hissine kapılmış olmaları muhtemeldir. Alanda yapılan araştırmalar yetersiz olduğu için öğretmenlerin Covid-19 dolayısıyla tükenmişlik yaşadıkları kesin olarak desteklenememektedir. Bu araştırma ile küresel pandemi döneminde uzaktan eğitim veren öğretmenlerde tükenmişlik konusu kavramsal yönden irdelenmektedir.
Uzaktan Eğitim Öğretmen Covid-19 Salgını Tükenmişlik Uzaktan Eğitim, Öğretmen, Covid-19 Salgını, Tükenmişlik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 6 Ekim 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 15 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1 |