Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Göç ve Kültür

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 1, 129 - 135, 30.06.2022

Öz

İnsanlık tarihiyle özdeş olan göç olgusu; sebepleri, sonuçları, aktörleri, göçü alan ve göçü veren yaşam üniteleri açısından çok boyutlu değişim ve dönüşüm sürecini yansıtmaktadır. İnsan ve mekan ilişkisinin yeniden kurgulanmasını sağlayan göç olgusu, sosyal, kültürel, ekonomik, demografik ve ekolojik yönleriyle toplumların sosyal yaşamında, kültürel pratiklerinde, değerler sisteminde derin izler bırakmaktadır. Bu yönüyle Prof. Dr. İsmail Doğan’ın Göç ve Kültür yapıtı anlam ve içerik bakımından göç olgusunun güncel pratiklerine, yapı ve aktör sorunlarına, teorik bağlamda bütüncül bir bakış açısı ortaya koymaktadır. Göç olgusunun sosyolojik analizinin tarihsel bir kronolojiyle incelendiği Göç ve Kültür, Osmanlı-Türkiye toplumunun göç deneyimlerine rasyonel, sürdürülebilir ve bilimsel bir çözüm önerileri sunmuştur. Yapıtta Türkiye’nin zengin bir toplumsal ve kültürel göç tecrübesine sahip olduğu kabul edilmekle beraber aktüel göç hadiselerinden hala yeterli dersler çıkarılamadığı ifade edilmiştir. Bu bağlamda kamu ve sivil toplum aktörlerinin, eşgüdüm içinde ve uzun erimli ortak çözümler üretmesine ihtiyaç vardır.

Teşekkür

Değerli katkılarından dolayı kitap incelemesini yaptığım kitabın yazarı, değerli hocam Prof. Dr. İsmail DOĞAN''a teşekkür ederim.

Kaynakça

  • Doğan, İ. (2018). Göç ve Kültür. İstanbul: Bilgi Kültür Sanat Yayınevi.

Migration and Culture

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 1, 129 - 135, 30.06.2022

Öz

The phenomenon of migration, which is identical to the history of humanity, reflects the multidimensional process of change and transformation in terms of causes, consequences, actors, life units that receive migration and give migration. The phenomenon of migration, which provides for the re-establishment of the human-space relationship, leaves deep traces in the social life, cultural practices, values system of societies in their social, cultural, economic, demographic and ecological aspects. In this aspect, Prof. Dr. Ismail DOĞAN's Migration and Cultural work reveals a holistic view of the current practices of the migration phenomenon, structure and actor problems in terms of meaning and content in a theoretical context. Migration and Culture, in which the sociological analysis of the migration phenomenon is examined with a historical chronology, has offered suggestions for a rational, sustainable and scientific solution to the migration experiences of the Ottoman-Turkish society. Although it is accepted that Türkiye has a rich social and cultural migration experience in the study, it has been stated that there are still insufficient lessons to be learned from current migration events. In this context, it is necessary for public and civil society actors to create long-term and joint solutions in coordination.

Kaynakça

  • Doğan, İ. (2018). Göç ve Kültür. İstanbul: Bilgi Kültür Sanat Yayınevi.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Kitap İncelemesi
Yazarlar

Erdi Demir 0000-0003-3227-5984

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi 21 Eylül 2021
Kabul Tarihi 30 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demir, E. (2022). Göç ve Kültür. Göç Araştırmaları Dergisi, 8(1), 129-135.