Çalışmada, 2015-2016 yılları arasında Borsa İstanbul Turizm Endeksi’ nde işlem gören turizm şirketlerinin finansal performanslarının ölçülmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada yöntem olarak Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) kullanılmıştır. Bu doğrultuda 2015 ve 2016 yılları arasındaki finansal performanslarını ölçmek üzere BİST Turizm Endeksi’ nde yer alan 7 turizm şirketi araştırmaya dahil edilmiştir. Şirketlere ait Likidite, Kaldıraç, Karlılık ve Faaliyet oranları ana kriter olarak seçilmiş ve ana kriterlere bağlı olarakta 16 alt kriter seçilerek turizm şirketlerinin finansal performans ölçümleri yapılmıştır. BİST Turizm Endeksi şirketleri performanslarında 2015-2016 dönemleri arasında dalgalanmaların yaşandığı görülmüştür. 2015 ile 2016 yılları arasında Türkiye’ yi dolaylı ve doğrudan etkileyen olaylardan turizm şirketlerin performanslarının etkilendiği saptanmıştır. Turizm şirketlerine olası bir kriz durumunda anında müdahale edebilmeleri ve acil durumlarda alternatif stratejiler oluşturabilmeleri adına önceden hareket ederek gerekli acil durum eylem planları oluşturmaları önerilmiştir. AHS yönteminin turizm şirketlerinin finansal performans ölçümünde kullanılmasıyla ilgili literatürde çok az sayıda çalışmaya rastlanılmıştır. Bu açıdan araştırma sonuçlarının ilgili yazına ve uygulayıcılara katkı sağlaması beklenmektedir.
Analitik Hiyerarşi Süreci, Performans Ölçümü, Borsa İstanbul
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 3, Sayı 4 |
Bibtex | @araştırma makalesi { gastoria585266, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {3}, number = {4}, pages = {847 - 860}, doi = {10.32958/gastoria.585266}, title = {Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği}, key = {cite}, author = {Süslü, Cemil and Ateş, Alpaslan and Gök, Mehmet Ali} } |
APA | Süslü, C. , Ateş, A. & Gök, M. A. (2019). Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , IV. ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI , 847-860 . DOI: 10.32958/gastoria.585266 |
MLA | Süslü, C. , Ateş, A. , Gök, M. A. "Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 847-860 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/51504/585266> |
Chicago | Süslü, C. , Ateş, A. , Gök, M. A. "Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 847-860 |
RIS | TY - JOUR T1 - Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği AU - CemilSüslü, AlpaslanAteş, Mehmet AliGök Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.32958/gastoria.585266 DO - 10.32958/gastoria.585266 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 847 EP - 860 VL - 3 IS - 4 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.585266 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.585266 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği %A Cemil Süslü , Alpaslan Ateş , Mehmet Ali Gök %T Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği %D 2019 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 3 %N 4 %R doi: 10.32958/gastoria.585266 %U 10.32958/gastoria.585266 |
ISNAD | Süslü, Cemil , Ateş, Alpaslan , Gök, Mehmet Ali . "Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 / 4 (Aralık 2019): 847-860 . https://doi.org/10.32958/gastoria.585266 |
AMA | Süslü C. , Ateş A. , Gök M. A. Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 847-860. |
Vancouver | Süslü C. , Ateş A. , Gök M. A. Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 847-860. |
IEEE | C. Süslü , A. Ateş ve M. A. Gök , "Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 3, sayı. 4, ss. 847-860, Ara. 2019, doi:10.32958/gastoria.585266 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.