Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri

Yıl 2022, Sayı: 1, 41 - 49, 30.12.2022

Öz

Bu çalışmada, derin yağda kızartma ve sıcak havayla kızartmanın ürün özellikleri üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Sıcak hava pişiricileri, daha hassas pişirmeye izin veren ayarlanabilir sıcaklık ve zamanlayıcı özellikleri olan cihazlar olarak bilinmektedir. Sıcak havada kızartma yöntemi ile genel olarak %80 daha az yağ içeren ürünler elde edebilmek mümkündür. Havada kızartma teknolojisinin geleneksel kızartmadan daha yüksek bir besin kalitesi sunduğu ve yağ azaltma, lipid bozulması ve oksidasyon olasılığı açısından daha sağlıklı kızarmış yiyecekler elde etmek için pratik bir alternatif olduğu ifade edilebilir. Kızartma işlemi sonrasında atılacak atıkların emisyonu gibi çevresel avantajları da mevcuttur. Yapılan araştırmalar sıcak havada kızartma teknolojisinin, derin yağda kızartma yöntemine kıyasla tat, koku, görünüm ve genel kabul edilebilirlik gibi duyusal özellikler açısından önemli düzeyde farklılıklar oluşturmadığını göstermektedir. Bu teknoloji daha sağlıklı bir kızartma alternatifi olabilir ancak kapsamlı bir şekilde çalışılmamıştır ve gıdaların bileşenleri ve özellikleri üzerindeki etki mekanizmalarının ve bunun sonucunda insan sağlığı üzerindeki etkilerinin ayrıntılı değerlendirmesine daha fazla odaklanılmalıdır.

Yıl 2022, Sayı: 1, 41 - 49, 30.12.2022

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Hüseyin Boz Bu kişi benim 0000-0003-1846-5589

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Boz, H. (2022). Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri. Gastro-World, 1(1), 41-49.
AMA Boz H. Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri. Gastro-World. Aralık 2022;1(1):41-49.
Chicago Boz, Hüseyin. “Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri”. Gastro-World 1, sy. 1 (Aralık 2022): 41-49.
EndNote Boz H (01 Aralık 2022) Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri. Gastro-World 1 1 41–49.
IEEE H. Boz, “Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri”, Gastro-World, c. 1, sy. 1, ss. 41–49, 2022.
ISNAD Boz, Hüseyin. “Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri”. Gastro-World 1/1 (Aralık 2022), 41-49.
JAMA Boz H. Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri. Gastro-World. 2022;1:41–49.
MLA Boz, Hüseyin. “Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri”. Gastro-World, c. 1, sy. 1, 2022, ss. 41-49.
Vancouver Boz H. Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri. Gastro-World. 2022;1(1):41-9.