Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği

Yıl 2022, Sayı: 1, 1 - 7, 30.12.2022

Öz

Çalışmanın amacı, Trabzon’un, Araklı ilçesine bağlı adını Aho köyünden alan Aho peynirinin geleneksel üretim sürecinin incelenmesi ve peynirin kullanım alanlarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma geleneksel ürünlerin üretim sürecinin, kayıt altına alınarak sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından önemlidir. Bu amaç doğrultusunda 2021 yılı Kasım-Aralık aylarında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak veriler yüz yüze görüşmeler sonucun da toplanmıştır. Görüşmeler Trabzon’un Of, Sürmene ve Araklı ilçelerindeki yerel pazarlarda yer alan üreticiler ve geleneksel olarak peynir üreten ev hanımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler analiz edilirken nitel analiz yöntemlerinden olan, betimsel analiz tekniği kullanılarak, araştırmanın amacına uygun olarak değerlendirilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda Aho peynirinin bölgenin diğer peynirlerinden olan, kolot ve minci olarak adlandırılan iki çeşit peynirin fermantasyonu sonucunda elde edildiği belirlenmiştir. Peynir üretiminin Mayıs-Haziran aylarında başladığı, Eylül ayının sonuna veya iklim şartlarının elverdiği ölçüde Ekim ayının ortasına kadar sürdüğü tespit edilmiştir. Peynirin, yöre mutfağı için önemli bir yere sahip olduğu, özellikle kuymak yapımında kullanıldığı belirlenmiştir. Ayrıca peynirin kahvaltıyla birlikte günün farklı öğünlerinde yaygın bir kullanımının olduğu tespit edilmiştir. Gelecekte yapılacak olan araştırmalar da, örneklem genişletilerek Aho peynirinin mutfakta kullanım alanları incelenerek bilinirliği araştırılmalıdır.

Yıl 2022, Sayı: 1, 1 - 7, 30.12.2022

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Aykut Şimşek Bu kişi benim 0000-0002-3317-2330

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şimşek, A. (2022). Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği. Gastro-World, 1(1), 1-7.
AMA Şimşek A. Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği. Gastro-World. Aralık 2022;1(1):1-7.
Chicago Şimşek, Aykut. “Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği”. Gastro-World 1, sy. 1 (Aralık 2022): 1-7.
EndNote Şimşek A (01 Aralık 2022) Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği. Gastro-World 1 1 1–7.
IEEE A. Şimşek, “Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği”, Gastro-World, c. 1, sy. 1, ss. 1–7, 2022.
ISNAD Şimşek, Aykut. “Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği”. Gastro-World 1/1 (Aralık 2022), 1-7.
JAMA Şimşek A. Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği. Gastro-World. 2022;1:1–7.
MLA Şimşek, Aykut. “Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği”. Gastro-World, c. 1, sy. 1, 2022, ss. 1-7.
Vancouver Şimşek A. Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği. Gastro-World. 2022;1(1):1-7.