Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi

Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 2, 1 - 14, 13.07.2023

Öz

Türkiye’nin en doğusunda yer alan Iğdır, sahip olduğu değerler açısından (coğrafi
özellikler, iklim, kültür, vb.) halk mutfak kültüründe önemli bir konuma sahiptir. Bu
bağlamda bölge mutfağında birbirinden lezzetli yemekleri bulmak mümkündür. Bu
çalışmada, Iğdır halk mutfağında önemli geleneksel lezzetler değerlendirilmiştir.
Tüketilen lezzetler üç kategori (çorba, pilav ve diğer yemekler) içerisinde besin
ögelerine ayrılarak incelenmiştir. Yöreye özgü mevsimsel otlar yemeklerde sıklıkla
tercih edilmektedir. Bölgenin mikro klima özelliği sayesinde birçok farklı meyve ve
sebze rahatlıkla yetiştirilmektedir. Tarım ve hayvancılığın yöre toprağı ve iklimi
açısından elverişli olması mutfakta et, süt ve tarım ürünlerinin kullanılmasına imkân
sunmaktadır.

Kaynakça

  • Acar, Z.Z. (2018), Her Yönüyle Iğdır. 3. Baskı. Detamat Tan. Tas Matbaacılık. Ankara.
  • Alınca, Ş. (2019), Aras Nehri Balık Faunası. (Yüksek lisans tezi). Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezinden edinilmiştir. (Tez No. 608236).
  • Altundağ, E. (2009), Iğdır ilinin (Doğu Anadolu Bölgesi) doğal bitkilerinin halk tarafından kullanımı. (Doktora tezi). Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezinden edinilmiştir. (Tez No. 236238).
  • Akbay, G.D. ve Pekcan A.G. (2016), Zerdeçal: Beslenme ve Sağlık Yönünden Değerlendirilmesi. Bes Diy Derg, 44(1), 68.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gastronomi, Turizm (Diğer)
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Enes Kavrut Bu kişi benim 0000-0003-1808-9309

Yayımlanma Tarihi 13 Temmuz 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kavrut, E. (2023). Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi. Gastro-World, 1(2), 1-14.
AMA Kavrut E. Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi. Gastro-World. Temmuz 2023;1(2):1-14.
Chicago Kavrut, Enes. “Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi”. Gastro-World 1, sy. 2 (Temmuz 2023): 1-14.
EndNote Kavrut E (01 Temmuz 2023) Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi. Gastro-World 1 2 1–14.
IEEE E. Kavrut, “Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi”, Gastro-World, c. 1, sy. 2, ss. 1–14, 2023.
ISNAD Kavrut, Enes. “Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi”. Gastro-World 1/2 (Temmuz 2023), 1-14.
JAMA Kavrut E. Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi. Gastro-World. 2023;1:1–14.
MLA Kavrut, Enes. “Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi”. Gastro-World, c. 1, sy. 2, 2023, ss. 1-14.
Vancouver Kavrut E. Iğdır Halk Mutfak Kültüründe Yer Alan Lezzetlerin Değerlendirilmesi. Gastro-World. 2023;1(2):1-14.