Türkiye’nin en doğusunda yer alan Iğdır, sahip olduğu değerler açısından (coğrafi
özellikler, iklim, kültür, vb.) halk mutfak kültüründe önemli bir konuma sahiptir. Bu
bağlamda bölge mutfağında birbirinden lezzetli yemekleri bulmak mümkündür. Bu
çalışmada, Iğdır halk mutfağında önemli geleneksel lezzetler değerlendirilmiştir.
Tüketilen lezzetler üç kategori (çorba, pilav ve diğer yemekler) içerisinde besin
ögelerine ayrılarak incelenmiştir. Yöreye özgü mevsimsel otlar yemeklerde sıklıkla
tercih edilmektedir. Bölgenin mikro klima özelliği sayesinde birçok farklı meyve ve
sebze rahatlıkla yetiştirilmektedir. Tarım ve hayvancılığın yöre toprağı ve iklimi
açısından elverişli olması mutfakta et, süt ve tarım ürünlerinin kullanılmasına imkân
sunmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi, Turizm (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Gastro-World is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License