Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Mesleki Yeterlik Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 3, 411 - 425, 22.09.2019
https://doi.org/10.31680/gaunjss.623361

Öz



Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi
öğretmenlerinin mesleki yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkileri
incelemektir. Araştırmada beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki yeterlilik
düzeyleri belirlenmiş; cinsiyet, mesleki deneyim, okulun bulunduğu yerleşim
yeri, okul içinde sportif faaliyet düzenleme, okulun alt yapı değişkenleri
mesleki yeterlilik alt boyutları açısından karşılaştırılmıştır. Araştırmada,
nicel araştırma desenlerinden tarama (survey) modeli kullanılmıştır.  Araştırma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim
güz yarıyılında Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Ortaokul ve
Liselerde görev yapan 43 (%27,9) kadın ve 111 (%72,1) erkek olmak üzere toplam
154 Beden Eğitimi Öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında,
kişisel bilgi formu, (Ünlü ve diğ., 2008) tarafından geliştirilen “Beden
Eğitimi Öğretmeni Yeterlilik Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma verilerinin
analizinde SPSS 21.00 programı kullanılmıştır. Ayrıca verilerin analizi için
tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra; T testi, one-way Anova ve Tukey
testlerinden yararlanılmıştır.



Araştırma sonuçlarına göre, beden
eğitimi öğretmen yeterliği alt boyutlarının tümü olan kişisel ve mesleki
gelişim, öğrenciyi tanıma, öğrenme ve öğretme süreci, öğrenmeyi, gelişimi
izleme ve değerlendirme, okul aile ve toplum ilişkileri ve program ve içerik
bilgisi ile cinsiyet, mesleki deneyim, okulun bulunduğu yerleşim yeri, okul
içinde sportif faaliyet düzenleme, okulun alt yapı değişkenleri açısından
anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Bulgular literatür ışığında
tartışılmış ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.



Teşekkür

TEŞEKKÜR EDERİM BURAK

Kaynakça

  • Aras, Ö. (2013). İlköğretim kurumları ikinci kademede öğrenim gören öğrenci ve görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin beden eğitimi dersine yönelik görüş ve tutumlarının incelenmesi (Kars ili örneği). Yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara. Ayan, M. (2011). Eğitim fakültelerinin sınıf öğretmenliği programlarının öğretmenlik mesleği genel yeterliklerini kazandırma düzeyi. Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Burka, J. B. and Yuen, L. M. (2008). Procrastination: Why you do it, what to do about it now. Reading. America: Published by Da capo press.
  • Cantekin, Ö. F. (2009). Genel liselerde görev yapan İngilizce öğretmenlerinin mesleki ve iletişimsel yeterlikleri. Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Çakır, Ö., Erkuş, A. ve Kılıç, F. (2004). Mersin üniversitesi eğitim fakültesi 1999-2000 yılı öğretmenlik meslek bilgisi programının (ÖMBP) çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi. Mersin: Mersin Üniversitesi Yayınları.
  • Çapri, B. ve Çelikkaleli, Ö. (2008). Öğretmen adaylarının öğretmenliğe ilişkin tutum ve mesleki yeterlik inançlarının cinsiyet, program ve fakültelerine göre incelenmesi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9 (15), 33–53.
  • Çifçili, V. (2007). Dershane öğretmenlerinin öğretmen yeterlilik düzeyleri ve mesleki doyumları arasındaki ilişki. Doktora Tezi. İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Çolakoğlu, T. ve Karaküçük, S. (2006). Beden eğitimi öğretmenlerinin okullarda uygulamada karşılaştıkları sorunlar üzerine bir araştırma. Gazi Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, XI. (3), 35-48.
  • Dalkıran, O. Altıntaş, A. Gündüz, N. Sunay, H. ve Akgül, M. (2004). Ankara ili devlet özel ilk ve orta öğretim okullarındaki beden eğitimi öğretmenlerinin ders dışı etkinliklerinde kapalı spor alanlarının etkin kullanımı üzerine görüşleri. 8. SBD Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Kemer-Antalya.
  • Davran, E. (2006). İlköğretim kurumlarındaki öğretmenlik uygulamasının öğretmen adaylarının öğretmenlik yeterliliklerini kazanmaları üzerindeki etkisi (Van ili örneği). Yüksek lisans tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
  • Demirhan, G. (2003). Dünyada beden eğitimi öğretmeni yetiştirme. Çağdaş Eğitim Dergisi, (300) 13-22.
  • Dwyer, J.J.M, Allison K.R., Barrera, M., Hansen, B., Goldenberg, E., Boutilier, M.A. (2003). Teachers' perspective on barriers to implementing physical activity curriculum guidelines for school children in Toronto. Canadıan Journal Of Publıc HealthRevue Canadıenne De Sante Publıque.Volume: 94. Issue: 6. Pages: 448–452.
  • Ertürk, S. (1991). Eğitimde program geliştirme. Ankara: Meteksan Yayınları.
  • Fidan, N. ve Erden, M. (1998). Eğitime giriş. İstanbul: Alkım Yayınları. Karakuş, E. (2005). Resmi ortaöğretim kurumlarında beden eğitimi derslerinin uygulamalarında karşılaşılan sorunlara ilişkin öğrencilerin ve beden eğitimi öğretmenlerinin görüşleri ( Kırıkkale ili örneği). Yüksek lisans tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Katrancı, M. Uygun, M. ve Erdoğan, Ö. (2010). Sınıf öğretmeni adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik beklentileri ve kaygıları. Hacettepe Üniversitesi, Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu II. Ankara.
  • Konuk, N. E. (2011). Müzik öğretmeni adaylarının öğretmenliğe ilişkin tutum ve mesleki yeterlik algı düzeylerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi. Doktora tezi. Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Mirzeoğlu, D. Aktağ, I. ve Boşnak, M. (2007). Beden eğitimi öğretmeni, öğretmen adayı ve beden eğitimi ve spor yüksekokullarında görev yapan öğretim elemanlarının mesleki yeterlik duygusunun karşılaştırılması. Spor Bilimleri Dergisi. 18. (3).
  • Öksüzoğlu, P. (2009). Beden eğitimi öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin yeterlik algıları. Yüksek lisans tezi. Mersin Üniversitesi, Mersin.
  • Özen, G. Koçak, F. Boran, F. Sunay, H. ve Gedikli, N. (2012).Türk spor yönetimindeki mevcut sorunlara ilişkin akademisyenlerin görüşlerinin değerlendirilmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 10(4), 107-116.
  • Özkan, R. (2010). Türk eğitim sisteminde himayeci değerler. İlköğretim ders kitapları örneği. Ulusalararası İnsan Bilimleri Dergisi. 7 (1), 1124-1141.
  • Pehlivan, Z. Nejdet, E. ve Dönmez, B. (1994). Okul sporlarının verimliliği üzerine bir araştırma. H.Ü. Spor Bilimleri 3.Ulusal Kongresi Bildiri Özetleri. H.Ü. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Yayını. Ankara.
  • Salman, M. N. Çalgın, E. R. ve Salman, S. (2005). Beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki sorunlarının cinsiyet faktörü açısından değerlendirilmesi, 4. Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Sempozyumu, Bursa.
  • Seçkin, A., & Başbay, M. (2013). Beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin öz-yeterlik inançlarının incelenmesi. Electronic Turkish Studies, 8(8), 253-270, Ankara.
  • Seçme, T. (2008). Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin belirlenmesi (Afyonkarahisar örneği). Yüksek lisans tezi. Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar.
  • Sönmez, V. (2003). Öğretmenlik mesleğine giriş. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Sünbül, A. M., ve Arslan, C. (2007). Öğretmen yeterlik ölçeğinin geliştirilmesi ve bir araştırma örneği. Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 1-13.
  • Taşmektepligil, Y. Yılmaz, Ç. İmamoğlu, O. ve Kılcıgil, E. (2006). İlköğretim okullarında beden eğitimi ders hedeflerinin gerçekleşme düzeyi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4, 139–147, Ankara.
  • Terekeci, P. (2010). İlköğretim birinci kademe sınıf öğretmenlerinin rehberlik uygulamaları ve öğretmen yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek lisans tezi. Uşak Üniversitesi, Uşak.
  • Tschannen-Moran, M., & Woolfolk Hoy, A. (2002, April). The influence of resources and support on teachers’ efficacy beliefs. In annual meeting of the American Educational Research Association, New Orleans, LA.
  • Ünlü, H. Sünbül, A. M. ve Aydos, L. (2008). Beden eğitimi öğretmenleri yeterlilik ölçeği geçerlilik ve güvenirlik çalışması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi 9 (2),23-33.
  • Ünlü, H. (2008). Beden eğitimi öğretmenlerinin yeterlikleri ve sınıf yönetimi davranışları. Doktora tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor Hekimliği
Bölüm Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi
Yazarlar

Elif Aydın

Yayımlanma Tarihi 22 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi 23 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Aydın, E. (2019). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Mesleki Yeterlik Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(3), 411-425. https://doi.org/10.31680/gaunjss.623361

ISSN: 2536-5339

Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

16157

Bu dergi içerisinde yer alan eserler aksi belirtilmedikçe Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.