Objective: The aim was to evaluate the effects on intrapulpal temperature change of two different LED light-source modes used during the polymerization of bulk-fill composite resins placed in deep cavities.
Materials and Method: Human extracted mandibular molar teeth (n=5) were used to create single-tooth model with an occlusal dentin-thickness of 0.5 mm. Filtek Bulk Fill Posterior (3M ESPE) and SDR (Dentsply) were applied according to manufacturers’ instructions. A conventional composite resin, Filtek Z250 (3M ESPE) was used as control. The soft and turbo modes of LED (Bluephase 20i, Ivoclar Vivadent) were used for polymerization. Intrapulpal temperature changes were determined by using a device simulating pulpal blood microcirculation. For each material, initial and maximum temperature was determined during the curing. Difference between the initial and the highest temperature value was considered as the maximum temperature change (Δt). The data were analyzed with two-way variance analysis and post-hoc Tukey test (p<0.05).
Results: The turbo mode was found to cause significantly greater temperature rise than the soft mode (p<0.001; Tukey test). When the filling material was taken as the variable, the greatest temperature change was observed in the SDR, whereas the least temperature change was observed in the control (p<0.05; Tukey test).
Conclusion: The polymerization of bulk-fill composite resins in the turbo mode of the LED light-source led to greater pulpal temperature rise. The materials’ content and structure also affected the temperature increase. Using the soft mode of a LED light-source for the polymerization of bulk-fill composite resins in deep cavities is preferable to keep the intrapulpal temperature rise minimum.Composite resins dental pulp LED dental curing lights temperature
Amaç: Derin kavitelerde bulk-fill kompozit rezinlerin polimerizasyonunda kullanılan bir LED ışık kaynağının iki farklı polimerizasyon modunun, pulpa odasında meydana gelen sıcaklık değişimine etkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada çekilmiş insan alt molar dişleri (n=5) kullanıldı. Okluzal yüzeyler standart 0.5 mm dentin kalınlığı kalacak şekilde aşındırıldı ve tekli-diş modeli oluşturuldu. Deney grubunda Filtek Bulk Fill Posterior (3M ESPE) ve SDR (Dentsply) kullanıldı. Kontrol grubunda ise geleneksel bir kompozit rezin olan Filtek Z250 (3M ESPE) kullanıldı. Materyaller diş yüzeyine üretici firma önerileri doğrultusunda uygulandı. Materyaller LED ışık kaynağının (Bluephase 20i, Ivoclar Vivadent) soft ve turbo modları ile polimerize edildi. Materyallerin sertleşme sırasında oluşturdukları pulpa içi sıcaklık değişimi pulpal kan dolaşımını taklit eden bir cihaz ile incelendi. Her materyal için başlangıçta ve sertleşme süresince gözlenen en yüksek sıcaklık değerleri belirlendi. Başlangıç ve en yüksek sıcaklık değerleri arası fark, maksimum sıcaklık değişimi (Δt) olarak kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizi iki yönlü varyans analizi ve post-hocTukey testi ile gerçekleştirildi (p<0.05).
Bulgular: İkili karşılaştırmalarda; turbo modun soft moda göre daha fazla sıcaklık artışına neden olduğu saptandı (p<0.001; Tukey testi). Materyal çeşidi değişken olarak alındığında, en yüksek sıcaklık değişimi SDR’de, en düşük sıcaklık değişimi ise kontrol grubunda görüldü (p<0.05; Tukey testi).
Sonuç: Bulk-fill kompozit rezinlerin polimerizasyonunda bir LED ışık kaynağının turbo modu daha fazla pulpal sıcaklık artışına neden olmaktadır. Materyallerin içerik ve yapıları sıcaklık artışını etkilemektedir. Derin kavitelerin restorasyonları sırasında pulpal dokularda sıcaklık artışını en az seviyede tutabilmek için bulk-fill kompozit rezinlerin LED ışık kaynağının soft modu ile polimerize edilmesi daha faydalı olabilir.
Bileşik rezinler diş pulpası LED dental sertleştirici ışıklar ısı
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Özgün Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |