Objective: This study aimed to determine the oral health of hepatitis B-infected individuals by comparing the DMFT index, which is recommended by the World Health Organization for assessing oral health, and the extraction and root canal treatment rates with those of healthy patients.
Materials and Method: The panoramic radiographs of 212 hepatitis B-infected and 213 healthy individuals aged 18-74 years who applied for dental treatment between January and June 2018 were evaluated. Using the panoramic radiographs, the numbers of teeth subject to root canal treatment (RCT), decay (D), extraction (M), and restorative and prosthetic treatments (F) were recorded along with the total DMFT score. These rates were compared within and between the different age groups (18-34, 35-44, 45-65, and 66-74) and genders. The statistical analyses were performed using Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests. The level of significance was set to be p < 0.05.
Results: F and RCT rates in the healthy group and DMFT, D, and M rates in the hepatitis B-infected group were found to be statistically significantly higher (p < 0.05). The DMFT scores of all age groups were statistically significantly higher in the hepatitis B-infected group compared to the healthy group (p < 0.05). No statistically significant difference was observed among age groups in terms of DMFT scores within the healthy and hepatitis B-infected groups (p > 0.05).
Conclusion: When compared to healthy individuals, the DMFT, D, and M rates of individuals infected with hepatitis B were found to be higher, but the F and RCT rates were lower. Hepatitis B-infected individuals should be motivated to improve their oral health
The authors thank to Dr. Mustafa Güngörmüş for his assistance in the statistical analysis of this study.
Amaç: Bu çalışmada, hepatit B enfekte bireylerin Dünya Sağlık Örgütü'nün ağız sağlığını değerlendirmek için önerdiği DMFT indeksi ve diş çekimi ve kanal tedavisi sayılarını sağlıklı bireylerle karşılaştırarak hepatit B enfekte bireylerin ağız sağlığını belirlemek amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Ocak-Haziran 2018 tarihleri arasında diş tedavisi için başvuran 18-74 yaş arası 212 hepatit B enfekte ve 213 sağlıklı bireyin panoramik radyografları kaydedildi. Panoramik radyograflar değerlendirilerek hastalardaki kanal tedavili (KT), çürük (D), çekilmiş (M) ve restoratif ve protetik tedavileri (F) diş sayısı ve toplam değerler (DMFT) kaydedildi. Bu değerler, cinsiyetler içinde ve farklı yaş grupları (18-34, 35-44, 45-65 ve 66-74) arasında ve içinde olmak üzere karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanılarak yapıldı. Anlamlılık seviyesi p < 0.05 olarak belirlendi.
Bulgular: Sağlıklı grupta F ve KT değerleri, hepatit B enfekte grupta DMFT, D ve M değerleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p < 0.05). Tüm yaş gruplarında DMFT değerleri, sağlıklı gruba göre hepatit B enfekte grupta istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (p < 0.05). Sağlıklı ve hepatit B enfekte grupları içinde DMFT değerleri açısından farklı yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (p > 0.05).
Sonuç: Hepatit B enfekte grupta sağlıklı gruba göre DMFT, D ve M değerleri daha yüksek, F ve KT değerleri daha düşük bulundu. Hepatit B enfekte bireyler ağız sağlığını iyileştirmek açısından motive edilmelidir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | Özgün Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |