Objective: Xylitol is non-fermentable by oral bacteria and it inhibits the growth, metabolism and polysaccharide production of mutans streptococci, resulting in less bacterial plaque accumulation on teeth. This study aimed to compare the plaque removal efficacy on the teeth of children of xylitol-impregnated or non-impregnated single-use toothbrushes identical in shape and manufactured by the same company.
Materials and Method: Thirty children aged 10-11 years were randomly separated into two groups of 15 children each. First group used a xylitol-impregnated toothbrush and the second group used a non-impregnated toothbrush for brushing. Dental plaque on upper central incisors was photographed intra-orally before and after brushing under standardized conditions. These photographs were stored in a computer and the amount of dental plaque was scored by using Turensky Modified Quinley Hein Plaque Index by a researcher blinded to the groups.
Results: While both xylitol-impregnated and non-impregnated groups had significantly higher plaque index in before-brushing photographs than after-brushing photographs (p<0.05), no significant difference existed between the two groups (p>0.05).
Conclusion: The results of the study emphasized that toothbrushing itself, regardless of xylitol content within the toothbrush, is essential for removing the dental plaque.Amaç: Bir şeker alkolü olan ksilitol mutans streptokokları tarafından fermente edilemediği için bakteri büyümesini inhibe edebilmekte ve daha az bakteriyel polisakkarit oluşturduğu için plak miktarını azaltabilmektedir. Bu çalışmada aynı firma tarafından üretilmiş, aynı özelliklere sahip ksilitol emdirilmiş ve emdirilmemiş iki ayrı diş fırçası kullanımının çocuklarda plak kaldırma etkinliğinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Araştırma 10-11 yaş grubu 30 çocuk hastanın 60 dişinde randomize, çift-kör şekilde yürütüldü. Çocuklar her grupta 15 çocuk yer alacak şekilde rastgele iki gruba ayrıldı ve fırçalama öncesinde plak boyama işlemi yapılarak standart koşullarda elde edilen ağıziçi fotoğraflar alındı. Bir grup, ksilitol içeren, diğer grup içermeyen tek kullanımlık diş fırçaları ile dişlerini fırçaladı. Fırçalama işlemini takiben yeniden plak boyama yapıldı ve intraoral fotoğraflar alındı. İşlemler aynı standart koşullarda gerçekleştirildi. Kayıt edilen fotoğraflarda üst santral dişlerin yüzeyindeki plak miktarı, dişlerin hangi gruba ait olduğunu bilmeyen araştırmacı tarafından Turensky Modifiye Quinley Hein Plak İndeksi kullanılarak skorlandı.
Bulgular: Ksilitol içeren ve içermeyen her iki grupta da plak indeksi ilk değerleri, plak indeksi son değerlerine göre anlamlı derecede yüksek olarak bulgulanırken (p<0.05), iki grup arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05).
Sonuç: Çalışmanın sonuçları, diş fırçasının içerisinde ksilitol olsun ya da olmasın, tek başına diş fırçalamanın plak kaldırma üzerindeki önemini gösterdi.
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Kısa Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 34 Sayı: 1 |