Currently, several caries-preventive programs are implemented worldwide in order to protect the community oraldental health. These programs are focused mainly on communities or individuals. However, it is difficult to put into practice a community program because of reasons including infrastructure deficiencies, cost and ethic issues. For this reason, individual-orientated preventive programs appear to be more feasible. Toothbrushing is among the basic individual measures against dental caries. By developing this habit, it is possible to achieve community dental health at a minimized cost. This fact increases the attention on the toothpastes. In recent years, various agents have been added to the toothpaste formulae and different types and forms have been produced. The purpose of this review was to give information on the evolution and the composition of toothpastes.
Dentifrices Fluor Fluorides Topical Oral Hygiene Plaque Dental Toothpaste Xylitol
Günümüzde, toplum ağız diş sağlığını korumak amacıyla pek çok çürük önleyici program üzerinde çalışılmaktadır. Bu programlar bireysel veya toplumsal düzeydedir. Ancak topluma yönelik çürük önleyici programların uygulanması alt yapı eksikliği, maliyet, etik kurallar gibi bir takım etkenler nedeniyle çok daha güçtür. Bu durum çürük önlemede bireysel uygulamaları ön plana çıkarmaktadır. Bu konuda ise başvurulacak en basit yöntem bireylere diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmasıdır. Bu sayede toplum ağız diş sağlığını çok daha düşük maliyetle geliştirmek mümkündür. Bu durum günümüzde diş macunlarına olan ilgiyi giderek arttırmaktadır. Son yıllarda diş macunlarının yapısına farklı maddeler katılmış ve değişik tip ve formlardaki diş macunları piyasaya sunulmuştur. Bu derlemenin amacı en yaygın kullanılan ağız bakım ürünü olan diş macunlarının yapısal özelliklerinin ve gelişimlerinin incelenmesidir.
Ağız Hijyeni Diş Macunu Diş Macunları Flor Florürler Plak Diş Topikal Ksilitol
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Ekim 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 30 Sayı: 3 |