In order to provide information security; hardware and software solutions are widely used; research and development endeavors increases day by day and huge amounts of investments are made. However, these attempts still cannot stop information systems’ to be compromised because of the holes in the human firewall caused by vulnerable behaviors of individuals. Even though individuals have knowledge about information security, they do not always show appropriate behavior. Hence information security is not a problem that can only be solved with technological solutions. As being the weakest link, human behavior on information security needs to be evaluated and assessed. With this study it was aimed to examine the relationship between conservative and risky behaviors of individuals about information security and individual differences which are demographics, internet usage routines, personality, risk perception and exposure to offense. Behaviors and individual difference variables were examined via a survey of 619 participants who were invited through social media platforms. Multiple linear regression analysis conducted and one linear model was created in order to calculate the amount of change on conservative and risky behaviors caused by independent variables. While level of education, age, duration of being an internet user, time spent on the internet, agreeableness, neuroticism, openness, exposure to offence and risk perception variables were found as significant predictors for risky behaviors; time spent on the internet, agreeableness, conscientiousness and openness variables were found to be the significant predictors for conservative behaviors. The results of the study can be used either by organizations or educational institutes for developing personalized and adaptive training programs or for creating preventive strategies.
individual differences information security risky and conservative behavior personality exposure to offence risk perception
Bilgi güvenliği konusunda donanımsal ve yazılımsal çözümler geniş bir şekilde kullanılmakta, araştırma ve geliştirme çabaları gün ve gün artmakta ve bu konuda büyük miktarda yatırımlar yapılmaktadır. Ancak, bireylerin zarar göremeye eğilimli davranışlarının sebep olduğu hatalardan dolayı, bu uğraşlar bilişim sistemlerinin güvenliğinin aşılmasına hala engel olamamaktadır. Bireyler bilgi güvenliği konusunda yeterli bilgileri olsa dahi bu bilgiyi her zaman davranışa dönüştürememektedirler. Bu sebeple bilgi güvenliği sadece teknolojik çözümler ile üstesinden gelinebilecek bir problem değildir. Bilgi güvenliği konusunda zincirin en zayıf halkası olarak kabul edilen insan davranışları da değerlendirilerek bu yöndeki çalışmalara dâhil edilmelidir. Bu çalışma ile bireylerin bilgi güvenliği konusunda sergilediği riskli ve korumacı davranışlar ile demografik, internet kullanım alışkanlıkları, kişilik, tehlike algısı ve suça maruz kalmadan oluşan bireysel farklılıkları arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Davranış ve bireysel farklılıklar sosyal medya platformları üzerinden davet edilen 619 kişinin katıldığı bir anket kullanılarak incelenmiştir. Çoklu lineer regresyon analizinin kullanılarak lineer bir modelin oluşturulması ile bireysel farklılıklar olan bağımsız değişkenlerin riski ve korumacı davranışlar üzerindeki meydana getirdiği değişimin boyutu hesaplanmıştır. Buna göre eğitim düzeyi, yaş, internet kullanım yılı, internette geçirilen zaman, uyumluluk, nevrotizm, gelişime açıklık, suça maruziyet durumu ve tehlike algısı riskli davranışları; internette geçirilen zaman, uyumluluk, özdenetim ve gelişime açıklık korumacı davranışları etkileyen önemli değişkenler olarak bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları organizasyonların veya eğitim birimlerinin kişiselleştirilmiş ve uyarlanabilir eğitim programları geliştirmeleri için kullanılabileceği gibi bu sonuçlardan önleyici stratejiler oluşturmak için de faydalanılabilir.
bireysel farklılıklar bilgi güvenliği riskli ve korumacı davranışlar kişilik suça maruz kalma tehlike algısı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bilgisayar Yazılımı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2021 |
Gönderilme Tarihi | 5 Mart 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |