BibTex RIS Kaynak Göster

Trafik Kaza Bilgi Sistemi

Yıl 2016, Cilt: 9 Sayı: 3, 237 - 0, 30.09.2016
https://doi.org/10.17671/btd.73701

Öz

Tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de trafiğe çıkan taşıt sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde karayollarına çıkan taşıt sayısının artmasına paralel olarak trafik kazaları da çoğalmaktadır. Ayrıca Türkiye’de gelişmiş ülkelerin aksine, yük ve yolcu taşımacılığının büyük bir çoğunluğunun karayolu aracılığıyla yapılması nedeniyle de trafik kaza analizleri her geçen gün önem kazanmaktadır. Bu noktada can ve mal kayıplarının azaltılması ve kazaların gerçek sebeplerinin tespiti için Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veritabanı, Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) veritabanı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) veritabanı, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBGM) veritabanı ve hastanelerin veritabanları entegre olarak çalışmalıdır. Eğer entegre bir sistem karar vericilere sunulursa kaza analizleri detaylı yapılabilir ve kazaların gerçek nedenleri doğru tespit edilerek önleyici tedbirler ve uygulamalar gerçekleştirilebilir. Bu amaçla çalışmada öncelikle trafik kaza analizleri için ülkemizde ve dünyada kullanılmakta olan trafik bilgi sistemleri hakkında genel bilgi sunulmuş sonrasında da trafik kazalarının önlenmesine yardımcı olmak ve verilerin dijital ortamda görselleşmesini sağlayacak, kararları destekleyecek, önlem almayı kolaylaştıracak ve kurumlar arasında entegrasyonu sağlayabilecek “Trafik Kaza Analiz Sistemi (TKAS®)” tanıtılmıştır. Bu sistem kazalarla ilgili tüm ayrıntılı verileri içermekte ve karar vericilerin kaza verilerini çok çeşitli kriterlere göre analiz etmesine yardım etmektedir. Bunun sonucunda kazaların gerçek sebeplerini tespit etmede ve kaza kayıplarının azaltılması için gerekli önlemlerin alınmasında etkili bir karar destek sistemi geliştirilmiş olacağı planlanmaktadır.

Traffic Accident Information Systems

Yıl 2016, Cilt: 9 Sayı: 3, 237 - 0, 30.09.2016
https://doi.org/10.17671/btd.73701

Öz

All over the World, as well as in Turkey, the number of vehicles that enter traffic is increasing everyday. The number of traffic accidents increases correspondingly with the number of vehicles on the roads in our country. Moreover, in Turkey unlike in developed countries, freight and passenger transportation roads are also mainly used by vehicles, which are not safe. For this reason, the analyzing of traffic accidents’ is being so important each single day. At this point, for reducing the loss of life and property and for detecting the real causes of traffic accidents Directorate General of Security’s database, The General Command of Gendarmerie’s database, General Directorate of Highways’ database, Insurance Information and Monitoring Center’s database and hospitals’ databases must be integrated. If an integrated system is provided to the decision makers, traffic accidents can be analyzed with all details and the decision makers can carry out preventive measures and practices thanks to detecting the real causes of accidents. For this purpose, primarily general information about traffic information systems is presented that have been using for traffic accident analysis in our country and world. After that, “Traffic Accident Information Systems” which enables the decision makers to visualize accident reports digitally and provides help to take preventive measures and practices is presented. This system has all information about the traffic accidents and helps decision makers’ to analyze accident data in a wide variety of criteria. This results with an effective decision support systems which helps to expose the real reasons of accidents and helps to reduce to the loss of life and property.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derleme
Yazarlar

Hüseyin Serdar Geçer

Erman Coşkun

Kamil Taşkın

Semih Bitim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi 26 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Geçer, H. S., Coşkun, E., Taşkın, K., Bitim, S. (2016). Trafik Kaza Bilgi Sistemi. Bilişim Teknolojileri Dergisi, 9(3), 237. https://doi.org/10.17671/btd.73701