BibTex RIS Kaynak Göster

Bilgi Güvenliği Kapsamında Yeni Bir Veri Şifreleme Algoritması Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi

Yıl 2016, Cilt: 9 Sayı: 3, 291 - 0, 30.09.2016
https://doi.org/10.17671/btd.36875

Öz

Günümüzde bilginin korunması, güvenliğinin sağlanması ve ihtiyaç halinde kayıpsız bir şekilde geri getirilmesi ciddi derecede önemli görülmektedir. Bilgi güvenliği, eldeki veriyi şifrelemek, korumak, iletmek ve paylaşmakla mümkündür. Bu noktada kriptoloji konusu gündeme gelmektedir. Şifre bilimi olan kriptoloji, herhangi bir metnin belli bir tekniğe göre şifrelenmesi ve bu mesajların güvenli bir şekilde alıcıya iletilmesi işlemlerini kapsamaktadır. Bu çalışmada, bilgi güvenliği kapsamında özgün bir veri şifreleme algoritması geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritma, "Tekli Alfabetik Yer Değiştirme" tekniğine göre tasarlanmış olup algoritmanın oluşturulması sürecinde Sezar Şifreleme Tekniği, Çoklu Alfabeli Algoritmaları ve Enigma’dan da yararlanılmıştır. Çalışmanın amacı, yazılan bir metnin güvenli bir şekilde saklanması ve istenildiği takdirde deşifre edilerek bir bilgi güvenliğinin sağlanmasıdır. Yapılan çalışmada çözülmesi zor bir algoritma geliştirilmeye çalışılmış olup bu durum kullanılan şifre alfabe sayısı göz önüne alındığında açıkça ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın bilgi güvenliği alanına katkı sağlaması beklenmektedir. 

A Novel Data Encryption Algorithm Design and Implementation in Information Security Scope

Yıl 2016, Cilt: 9 Sayı: 3, 291 - 0, 30.09.2016
https://doi.org/10.17671/btd.36875

Öz

Today, the protection of information, ensuring of the safety and the recall in lossless in case of need is highly significant and it is seen as a major threat in the field. Information security is possible by hiding the available data, by encrypting, saving, transmitting and sharing. At this point, cryptology subject comes up. Cryptology called as password science includes with the encrypting according to a certain technique of different texts and the transmitting these messages to the recipient in a secure environment. In this study, in information security scope, an original data encryption algorithm was developed. Algorithm developed according to the "Single Characters Relocation" technique is designed. In the creation process of the algorithm, was also utilized from Caesar encryption algorithm, multi-alphabet algorithms and Enigma. The purpose of the study is to store the text written in a safe manner and thus to ensure information security is by deciphering upon request. In the study, an algorithm that is very difficult for its decryption was developed and this is clearly emerging when considering the number used passwords alphabet. This study is expected to contribute to the field of information security.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derleme
Yazarlar

Nurettin Topaloğlu Bu kişi benim

M. Hanefi Calp

Burak Türk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi 27 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Topaloğlu, N., Calp, M. H., & Türk, B. (2016). Bilgi Güvenliği Kapsamında Yeni Bir Veri Şifreleme Algoritması Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi. Bilişim Teknolojileri Dergisi, 9(3), 291. https://doi.org/10.17671/btd.36875