Araştırma Makalesi

Gezegen hareketlerinin ve açılarının finansal piyasalar üzerindeki etkisi: Derin öğrenme tabanlı bir yaklaşım

Cilt: 41 Sayı: 1 19 Şubat 2026
PDF İndir
TR EN

Gezegen hareketlerinin ve açılarının finansal piyasalar üzerindeki etkisi: Derin öğrenme tabanlı bir yaklaşım

Öz

Bu çalışma, gezegen hareketleri, açıları, retro hareketleri, ay fazları ve tutulmaların finansal piyasalar üzerindeki etkisini bilimsel temellere dayandırarak analiz eden öncü bir araştırmadır. Finansal piyasaların yalnızca ekonomik göstergelerden değil, gezegensel dinamiklerden de etkilenebileceği hipotezini derin öğrenme modelleriyle test etmektedir. İlk kez, gezegen konumları finansal piyasa tahmin modellerine sistematik olarak entegre edilerek geniş ölçekli bir veri seti oluşturulmuştur. NASA JPL Horizons veritabanından alınan gezegensel parametreler, finansal fiyat hareketleriyle (açılış, kapanış, en yüksek, en düşük ve düzeltilmiş kapanış fiyatları) birleştirilmiş, Mutual Information (MI) ve Recursive Feature Elimination (RFE) ile en güçlü öznitelikler belirlenmiş, PCA ile veri boyutu optimize edilmiştir. LSTM, GRU, ANN ve RNN gibi ileri düzey derin öğrenme modelleri finansal piyasa hareketlerini tahmin etmek için eğitilmiş, Granger Nedensellik Testi ile gezegenlerin piyasalar üzerindeki istatistiksel anlamlılığı değerlendirilmiş ve en anlamlı öznitelikler modele girdi olarak sağlanmıştır. Sonuçlar, gezegen hareketlerinin piyasa tahmin gücünü artırabileceğini göstermektedir. LSTM ve GRU modelleri NYSE için %98,7+, BITCOIN ve RUSSELL için %96,8+ doğruluk oranına ulaşmış, gezegensel parametrelerin modele entegrasyonu tahmin doğruluğunu %10 oranında artırmıştır. Granger testi, belirli gezegensel hizalanmalar ile finansal piyasa dönüşleri arasındaki istatistiksel ilişkileri doğrulamıştir. Bu araştırma, finansal piyasaların gezegensel hareketlere duyarlılığını bilimsel verilerle ortaya koyarak yatırım ve risk yönetimi stratejilerine alternatif bir bakış açısı sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Şişmanoğlu G., Koçer F., Önde M.A., Şahingöz Ö.K., Derin öğrenme yöntemleri ile borsada fiyat tahmini, BEÜ Fen Bilimleri Dergisi, 9 (1), 434-445, 2020.
  2. 2. Mokhtari S., Yen K.K., Liu J., Effectiveness of artificial intelligence in stock market prediction based on machine learning, International Journal of Computer Applications, 0975-8887, 2018.
  3. 3. Öztoprak S., Orman Z., Finansal verilere ilişkin tahminleri açıklamaya yönelik yeni bir model-agnostik yöntem ve uygulaması, Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 38, 32-39, 2022.
  4. 4. Tekin T.G., Patır S., Amerikan doları kurunun yapay sinir ağları yöntemiyle tahminlenmesi: 2009–2021 dönemi, R&S-Research Studies Anatolia Journal, 6 (1), 56-77, 2023.
  5. 5. Ferreira F.G.D.C., Gandomi A.H., Cardoso R.T.N., Artificial intelligence applied to stock market trading: A review, IEEE Access, 9, 30898-30912, 2021.
  6. 6. Raju S.S., Srikanth M., Guravaiah K., Pandiyaan P., Teja B., Tarun K.S., A three-dimensional approach for stock prediction using AI/ML algorithms: A review & comparison, 4th International Conference on Innovative Trends in Information Technology (ICITIIT), IEEE, 594-600, Kochi-Hindistan, 2023.
  7. 7. Yiğit T., Aksoy B., Ersoy M., Şenol R., Salman O.K.M., Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi, Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi, 13 (1), 34-38, 2021.
  8. 8. Ray R., Khandelwal P., Baranidharan B., A survey on stock market prediction using artificial intelligence techniques, Proceedings of the International Conference on Smart Systems and Inventive Technology (ICSSIT), 594-600, Tirunelveli-Hindistan, 2018.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Derin Öğrenme, Nöral Ağlar, Büyük Veri, Veri Mühendisliği ve Veri Bilimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

19 Şubat 2026

Yayımlanma Tarihi

19 Şubat 2026

Gönderilme Tarihi

5 Şubat 2025

Kabul Tarihi

12 Ekim 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 41 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Mert, F., Sertbaş, A., & Aydın, M. A. (2026). Gezegen hareketlerinin ve açılarının finansal piyasalar üzerindeki etkisi: Derin öğrenme tabanlı bir yaklaşım. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 41(1), 79-92. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.1633556
AMA
1.Mert F, Sertbaş A, Aydın MA. Gezegen hareketlerinin ve açılarının finansal piyasalar üzerindeki etkisi: Derin öğrenme tabanlı bir yaklaşım. GUMMFD. 2026;41(1):79-92. doi:10.17341/gazimmfd.1633556
Chicago
Mert, Fatih, Ahmet Sertbaş, ve Muhammed Ali Aydın. 2026. “Gezegen hareketlerinin ve açılarının finansal piyasalar üzerindeki etkisi: Derin öğrenme tabanlı bir yaklaşım”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 41 (1): 79-92. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.1633556.
EndNote
Mert F, Sertbaş A, Aydın MA (01 Mart 2026) Gezegen hareketlerinin ve açılarının finansal piyasalar üzerindeki etkisi: Derin öğrenme tabanlı bir yaklaşım. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 41 1 79–92.
IEEE
[1]F. Mert, A. Sertbaş, ve M. A. Aydın, “Gezegen hareketlerinin ve açılarının finansal piyasalar üzerindeki etkisi: Derin öğrenme tabanlı bir yaklaşım”, GUMMFD, c. 41, sy 1, ss. 79–92, Mar. 2026, doi: 10.17341/gazimmfd.1633556.
ISNAD
Mert, Fatih - Sertbaş, Ahmet - Aydın, Muhammed Ali. “Gezegen hareketlerinin ve açılarının finansal piyasalar üzerindeki etkisi: Derin öğrenme tabanlı bir yaklaşım”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 41/1 (01 Mart 2026): 79-92. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.1633556.
JAMA
1.Mert F, Sertbaş A, Aydın MA. Gezegen hareketlerinin ve açılarının finansal piyasalar üzerindeki etkisi: Derin öğrenme tabanlı bir yaklaşım. GUMMFD. 2026;41:79–92.
MLA
Mert, Fatih, vd. “Gezegen hareketlerinin ve açılarının finansal piyasalar üzerindeki etkisi: Derin öğrenme tabanlı bir yaklaşım”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 41, sy 1, Mart 2026, ss. 79-92, doi:10.17341/gazimmfd.1633556.
Vancouver
1.Fatih Mert, Ahmet Sertbaş, Muhammed Ali Aydın. Gezegen hareketlerinin ve açılarının finansal piyasalar üzerindeki etkisi: Derin öğrenme tabanlı bir yaklaşım. GUMMFD. 01 Mart 2026;41(1):79-92. doi:10.17341/gazimmfd.1633556