KLİNKER VE FARİNİN AŞINDIRICI OLDUĞU KOŞULLARDA ÇİMENTO ÜRETİMİNDE ÖĞÜTÜCÜ OLARAK KULLANILAN DEMİR ESASLI SERT DOLGU İLE KAPLANMIŞ AŞINMA PLAKALARININ ABRASİF AŞINMA DİRENÇLERİNİN BELİRLENMESİ
Öz
Triboloji teorilerine ve aşınma mekanizmalarına göre aşınmayı önlemek ve azaltmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri olan tamir-bakım kaynağında mevcut ana malzemenin yüzeyi aşınma direnci yüksek olan sert dolgular ile kaplanır ve malzeme endüstriyel işletmelerde tekrar kullanılabilir hale getirilir.
Çalışmanın amacı, çimento ham maddesi farinin ve çimento ara maddesi klinkerin çimento üretimi sırasında kullanılan öğütme değirmenlerdeki sert dolgu ile kaplanmış aşınma plakalarının abrasif aşınmalarına etkisini belirlemektir. Kaplamalar EU S355JO çelik plakalar üzerine beş farklı ticari sert dolgu elektrodu kullanılarak örtülü elektrod yöntemi (SMAW) ile yapılmıştır. Abrasif aşınma testleri kuru kum-kauçuk disk abrasif aşınma makinasında ASTM G65 standardında belirtilen Prosedür A’ya göre yapılmıştır. Ancak deneylerde ASTM G65 testinde belirtildiği üzere aşındırıcı olarak kuarz partikülleri yerine klinker ve farin partikülleri kullanılmıştır. Çimento üretiminde kullanılan öğütücü değirmenlerdeki gerçek aşındırıcı olan klinker ve farinin aşındırıcı olarak kullanılması, sert dolgu kaplamalarının aşınma direncinin tespitini kuarz aşındırıcıya göre daha gerçekçi hale getirmiştir. Mikroyapı incelemeleri optik mikroskop (OM) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak yapılmış ve mikroyapı incelemelerini desteklemek için sert dolgularda oluşan fazlar XRD analizi ile belirlenmiştir. Kaplamaların mikro Vickers sertlik ölçümleri oda sıcaklığında gerçekleştirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Wang, X-h., Zou, Z-d., Qu, S-y., "Microstructure of Fe-Based Alloy Hardfacing Coating Reinforced by TiC-VC Particles", Journal of Iron and Steel Research International, Cilt 13, No 4, 51-55, 2006.
- Su, Y.L., Chen, K.Y., "Effect of Alloy Additions On Wear Resistance of Nickel Based Hardfacing", Welding Journal, Cilt 76, No 3, 143-150, 1997.
- Lin, Y.C., Wang, S.W., "Wear Behavior of Ceramic Powder Cladding on an S50C Steel Surface", Tribology International, Cilt 36, 1-9, 2003.
- Jha, A.K., Prasad, B.K., Dasgupta, R., Modi, O.P., "Influence of Material Characteristics on the Abrasive Wear Response of Some Hardfacing Alloys", Journal of materials Engineering and Performance, Cilt 8, No 2, 190-196, 1999.
- Crook, P., "Friction and Wear of Hardfacing Alloys", Friction, Lubrication and Wear Technology - ASM Handbook, Cilt 18, 758-765, 1992.
- Bucheley, M.F., Gutierrez, J.C., Leon, L.M., Toro, A., "The Effect of Microstructure on Abrasive Wear of Hardfacing Alloys", Wear, Cilt 259, 52-61, 2005.
- Kirchgassner, M., Badisch, E., Franek, F., "Behaviour of Iron-Based Hardfacing Alloys Under Abrasson and Impact", Wear, Cilt 265, 772-779, 2008.
- Wu, W., Wu, L.-T., "The Wear Behaviour Between Hardfacing Materials", Metallurgical and Materials Transactions A, Cilt 27A, 3639-3648, 1996.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
6 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi
30 Haziran 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 3