ZAMANA BAĞLI SIKIŞTIRILAMAZ KAVİTE AKIŞININ AEROAKUSTİK ANALİZİ
Öz
Bu çalışmada, 2 ve 3 boyutlu kavite profili boyunca sıkıştırılamaz, zamana bağlı akış alanı ve aerodinamik kaynaklı aeroakustik gürültü incelenmiştir. 2 boyutlu akış alanının çözümünde türbülans modeli olarak standart k-ε, k-ω ve SST k-ω kullanılırken, 3 boyutlu çözümlerde ise k-ω modeli ile hesaplama alanı çözülmüştür. Düşük Reynolds ve Mach Sayısı için kavite içi ve çevresindeki hesaplanan akış alanı sonuçları deneysel çalışmalar ile karşılaştırılarak doğrulanmıştır. Hem 2 boyutlu hem de 3 boyutlu akış alanına ait zaman bağlı değişkenler, Ffowcs William-Hawkings (FW-H) Akustik Analoji yaklaşımı kullanılarak kavite gürültüsü hesaplanmıştır. 3 boyutlu kavite için, geçişli iç yüzey yaklaşımı kullanılarak quadrapol terimlerinin aeroakustik gürültü sonuçlarına etkisi gösterilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Lawson S.J. ve Barakos G.N., Review of numerical simulations for high-speed turbulent cavity flows, Progress in Aerospace Sciences, 47 ( 3), 186-216, 2011.
- Nakı̇boğlu G., Manders H.B.M. ve Hirschberg A., Aeroacoustic power generated by a compact axisymmetric cavity: prediction of self-sustained oscillation and influence of the depth, Journal of Fluid Mechanics, 703, 163- 191, 2012.
- Barone M.F. ve Srinivasan A., A Computational study of flow within cavities with complex geometric features, 53rd AIAA Aerospace Sciences Meeting, AIAA SciTech AIAA 2015-0008, 2015.
- Zhang S., Xuliang L., Hanxin Z. ve Chi-Wang S., High order and high resolution numerical schemes for computational aeroacoustics and their applications, Lecture Notes in Mechanical Engineering-Fluid-Structure-Sound Interactions and Control, 27-32, 2016.
- Lighthill M. J., On sound generated aerodynamically I. General theory, Proceeding Royal Society London A, 211, 564-587, 1952.
- Crook S. D., Lau T.C.W. ve Kelso R.M., Three-dimensional flow within shallow, narrow cavities, Journal of Fluid Mechanics, 735, 587-612, 2013.
- Temmerman L., Tartinville B. ve Hirsch C., URANS investigation of the transonic M219 cavity, Progress in Hybrid RANS-LES Modelling - Notes on Numerical Fluid Mechanics and Multidisciplinary Design, 471-481, 2012.
- Ashworth R., Prediction of acoustic resonance phenomena for cavities detached eddy simulation, The Conference of Royal Aero Society- QinetiQ, UK, 2004.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
6 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi
30 Haziran 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 3