BibTex RIS Kaynak Göster

TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI

Yıl 2016, , 0 - 0, 23.03.2016
https://doi.org/10.17341/gummfd.74322

Öz

Toplu beslenme sistemleri için aylık menü planlama, sağlıklı beslenme; kısıtlı bütçe; mevsimselliğin tedarike etkisi; kısıtlı sürede toplu yemek çıkarabilme kapasitesi; tüketici memnuniyeti; planlanan yemeklerin dönemler arasındaki etkileşimi; birlikte sunulan yemeklerin uyumu; ön hazırlık gerektiren yemeklerin uzun süren tatillerden sonra planlamaması gibi durumları dikkate almayı gerektiren çok karmaşık bir süreçtir. Literatürdeki çalışmalarında sözü edilen faktörleri eş zamanlı olarak dikkate alan bir bilimsel çalışmaya rastlanmamıştır. Uygulamada ise menü planlama çalışması deneyimlerle elde edilen bilgilere dayanmakta ve sistemleşmiş bir yapı bulunmadığından planlama sonunda gözden kaçırılan pek çok hususa rastlanabilmektedir.  Literatürde ve uygulamada tespit edilen bu eksiklikleri karşılamak amacıyla çok sayıda faktörü eş zamanlı dikkate alan ve yıl boyunca kullanılabilen bir karar destek sistemi tasarlanmıştır. Tasarlanan karar destek sisteminin uygulama ve test çalışmaları DEÜ Kantin – Kafeteryalar ve Beslenme Şube Müdürlüğü’nde yapılarak elde edilen sonuçlar sunulmuştur.

Kaynakça

  • Bilici, S. ve Köksal, E., Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklara Yönelik Beslenme Önerileri ve Menü Programları, Sağlık Bakanlığı Yayını, 915, Ankara, 2013.
  • Körpeli, S., Şahin, B. ve Eren, T., Hedef Programlama ile Menü Planlaması: Bir Örnek Uygulama, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 2, No 1, 121-142, 2012.
  • Ediz, A. ve Yağdıran, Y., Hedef Programlama Tekniği İle Menü Planlama, Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt 11, No 1, 45 – 74 , 2009.
  • Baş, M., Bilici, S., Bayrak, E. ve Tütüncüoğlu, C., Tam Gün Okullara Yönelik Geliştirilen Menü Modelleri ve Örnek Öğle Yemeği Listeleri, Sağlık Bakanlığı Yayını, 798, Ankara, 2010.
  • Anderson, A.M. and Earle, M.D., Diet Planning in The Third World by Linear and Goal Programming, Journal of the Operational Research Society, Cilt 34, No 1, 9 - 16, 1983.
  • Sklan, D. and Dariel, I., Diet Planning for Humans Using Mixed – Integer Linear Programming, British Journal of Nutrition, No 70, 27 – 35, 1992.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Adil Baykasoğlu

Damla Taşkıran Bu kişi benim

Hatice Gökçen Akkoyun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 2 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Baykasoğlu, A., Taşkıran, D., & Akkoyun, H. G. (2016). TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31(1). https://doi.org/10.17341/gummfd.74322
AMA Baykasoğlu A, Taşkıran D, Akkoyun HG. TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI. GUMMFD. Mart 2016;31(1). doi:10.17341/gummfd.74322
Chicago Baykasoğlu, Adil, Damla Taşkıran, ve Hatice Gökçen Akkoyun. “TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 31, sy. 1 (Mart 2016). https://doi.org/10.17341/gummfd.74322.
EndNote Baykasoğlu A, Taşkıran D, Akkoyun HG (01 Mart 2016) TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 31 1
IEEE A. Baykasoğlu, D. Taşkıran, ve H. G. Akkoyun, “TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI”, GUMMFD, c. 31, sy. 1, 2016, doi: 10.17341/gummfd.74322.
ISNAD Baykasoğlu, Adil vd. “TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 31/1 (Mart 2016). https://doi.org/10.17341/gummfd.74322.
JAMA Baykasoğlu A, Taşkıran D, Akkoyun HG. TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI. GUMMFD. 2016;31. doi:10.17341/gummfd.74322.
MLA Baykasoğlu, Adil vd. “TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 31, sy. 1, 2016, doi:10.17341/gummfd.74322.
Vancouver Baykasoğlu A, Taşkıran D, Akkoyun HG. TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI. GUMMFD. 2016;31(1).