AĞIR METALLERİN GİDERİMİ İÇİN DÜŞÜK MALİYETLİ ADSORBAN OLARAK PİRİNA KULLANIMI
Öz
Son yıllarda düşük maliyetli tarımsal atıklar kullanılarak ağır metallerin sulardan uzaklaştırılması çalışmaları hız kazanmıştır. Zeytinyağı endüstrisi atığı olan pirinanın (zeytin posası) adsorban olarak kullanılmasıyla sularda çözünmüş Cr(VI) ve Cu(II) ağır metallerinin giderimi araştırılmıştır. Deneysel adsorpsiyon prosesinde, sıcaklık (20oC), adsorban dozu (0.5 g) ve partikül boyutu (0.5-2.0 mm) sabit tutularak; giderim verimine Ph (2-6), temas süresi (2-120 dk) ve başlangıç ağır metal konsantrasyonlarının (5-100 mg/L) etkileri incelenmiştir. pH 4, temas süresi 15 dk ve başlangıç ağır metal konsantrasyonu 5 mg/L’de aktifleştirilmiş pirina (AP) kullanılarak Cr(VI) ve Cu(II) maksimum giderimleri %98.8 ve %93.2 olarak elde edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda Cr(VI) ve Cu(II) için adsorplanma kapasiteleri 0.988 mg/g ve 0.932 mg/g olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, optimum koşullarda kinetik ve izoterm modelleri uygulanmış olup; deneysel .sonuçlar ile yalancı ikinci derece kinetik ve Langmuir izoterm modellerindeki teorik sonuçlar arasında iyi bir uyum gözlenmiştir. FTIR analizi ile çeşitli fonksiyonel gruplar tanımlanmış ve SEM görüntüleri AP’nin gözenekli yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Çalışma sonuçları, adsorpsiyon uygulamalarında AP’nin düşük maliyetli adsorban olarak çeşitli alanlarda kullanıma uygunluğunu ispatlamıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ali, R.M., Hamada, H.A., Husseinb, M.M. ve Malash, G.F., “Potential of using green adsorbent of heavy metal removal from aqueous solutions: Adsorption kinetics, isotherm, thermodynamic, mechanism and economic analysis”, Ecological Engineering, Cilt 91, 317–332, 2016.
- Jiang, Y., Pang, H. ve Liao B., “Removal of copper(II) ions from aqueous solution by modified bagasse”, Journal of Hazardous Materials, Cilt 164, 1–9, 2009.
- Lee, C.G., Song, M.K., Ryu, J.C., Park, C., Choi, J.W. ve Lee, S.H., “Application of carbon foam for heavy metal removal from industrial plating wastewater and toxicity evaluation of the adsorbent”, Chemosphere, Cilt 153, 1-9, 2016.
- Dissanayake, D.M.R.E.A., Wijesinghe, W.M.K.E.H., Iqbal, S.S., Priyantha, N. ve Iqbal, M.C.M., “Isotherm and kinetic study on Ni(II) and Pb(II) biosorption by the fern Asplenium nidus L.”, Ecological Engineering, Cilt 88, 237–241, 2016.
- Johari, K., Saman, N., Song, S.T., Chin, C.S., Kong, H. ve Mat, H., “Adsorption enhancement of elemental mercury by various surface modified coconut husk as eco-friendly low-cost adsorbents”, International Biodeterioration & Biodegradation, Cilt 109, 45-52, 2016.
- Dursun, Ş. ve Köysüren, H.N., “Sudan kurşun ve nikel iyonlarının Verbascum cheiranthifolium L. materyali ile giderimi”, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, Cilt 29, No 3, 569-577, 2014.
- De Hoces, M.C., Blazquez Garcia, G., Galvez, A.R. ve Martín-Lara, M.A., “Effect of the acid treatment of olive stone on the biosorption of lead in a packed-bed column”, Industrial & Engineering Chemistry Research, Cilt 49, No 24, 12587-12595, 2010.
- Bulut, Y. ve Tez. Z., “Adsorption studies on ground shells of hazelnut and almond”, Journal of Hazardous Materials, Cilt 149, 35-41, 2007.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
13 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi
4 Nisan 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 2
Cited By
Bazik Kırmızı 46 Tekstil Boyasının Zonguldak Kömüründen Elde Edilen Farklı Aktif Karbonlar Üzerinde Adsorpsiyon Davranışının Karşılaştırılması
Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17341/gazimmfd.460518Kaplanmış Seramik Membranla Rekabetli Ağır Metal Adsorpsiyonu ve Rejenerasyon Yöntemlerinin İncelenmesi
Deu Muhendislik Fakultesi Fen ve Muhendislik
https://doi.org/10.21205/deufmd.2020226520Ağır metal iyonlarının tarımsal atıklar ile biyosorpsiyonunun araştırılması
Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.28948/ngumuh.780933Pirina’nın Bitümün Fiziksel ve Mikroyapısal Özellikleri Üzerindeki Etkisi
Deu Muhendislik Fakultesi Fen ve Muhendislik
https://doi.org/10.21205/deufmd.2021236927Akü sanayi atıksularından kurşunun kapya biberi çekirdekleri kullanılarak biyosorpsiyonla giderimi
Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17341/gazimmfd.892624Removal of Crystal Violate Using Palm (Washingtonia filifera) Fibers from Synthetic Dye Solution
International Journal of Chemistry and Technology
https://doi.org/10.32571/ijct.1131313Boric Acid Removal from Water with Alginate Based Beads and Films as Adsorbents
Türk Doğa ve Fen Dergisi
https://doi.org/10.46810/tdfd.1423670Zeytin karasuyunun membran filtrasyon yöntemleriyle arıtılması sürecinde oluşan filtre çamurunun biyogaza dönüşüm veriminin artırılması
Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17341/gazimmfd.1767926