Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Süper kritik CO2 özütlemesi ile iğde çekirdeklerinden quercetin miktarının yüzey cevap metodu ile optimizasyonu

Yıl 2017, , 1233 - 1242, 08.12.2017
https://doi.org/10.17341/gazimmfd.369655

Öz

Bu
çalışma ile iğde çekirdeğinin süper kritik karbon dioksit çözücüsü ile
özütlenmesi yöntemi kullanılarak çekirdek özütünün elde edilmesi ve UV
dedektörlü HPLC cihazı ile içerdiği quercetin miktarının belirlenmesi
gerçekleştirildi. Deneysel sonuçlar “Design Expert 7.0 (deneme)” programı
kullanılarak analiz edildi. Özütleme koşullarındaki sıcaklık ve basınç
artışının quercetin miktarında önemli bir artışa neden olduğu görüldü. Partikül
boyutu ve özütleme süresi parametreleri çalışmanın başında parametrik olarak
çalışıldı ve bu parametreler quercetin miktarının en yüksek olması prensibine
göre belirlendi. Çalışmalarda küçük partikül boyutunun 0,5 mm ve 120 min
özütleme süresinin uygun olduğu belirlendi. Bu parametrelerin belirlenmesinden
sonra basınç ve sıcaklık optimizasyonu için yüzey cevap yöntemi ile belirlenen
deneysel tasarım deneysel şartları kullanıldı. En yüksek quercetin miktarına
ulaşmak için yapılan çalışmalar ile optimize edilen sıcaklık ve basınç
değerleri 65°C ve 311 bar olarak belirlendi. En yüksek yağ miktarı ise 48,68
mg/g numune olarak kaydedildi. Dizayn modelinin sunduğu optimum şartlardaki
kontrol deneyleri sonrasında quercetin miktarı deneysel olarak 9,44 µg
quercetin/100 g numune olarak ve Desing Expert 7.0 (deneme) programınca tahmin
edilen 9,49 µg quercetin/100 g numune değerine oldukça yakın şekilde ve modele
uygun olarak bulunmuştur.

Kaynakça

  • 1. Ververidis F., Trantas E., Douglas C., Vollmer G., Kretzschmar G., Panopoulos N., Biotechnology of flavonoids and other phenylpropanoid-derived natural products, Biotechnology Journal, 2 (10), 1214–34, 2007.
  • 2. Pikulski M., Brodbelt JS., Differentiation of flavonoid glycoside isomers by using metal complexation and electrospray ionization mass spectrometry, Journal of the american society for mass spectrometry, 4 (12), 1437-53, 2003.
  • 3. Fresco P., Borges F., Diniz C., Marques M. P., New insights on the anticancer properties of dietary polyphenols, Medicinal Research Review, 26 (6), 747-766, 2006.
  • 4. Vauzour D., Rodriguez-Mateos A., Corona G., Oruna-Concha M. J., Spencer J. P. E., Polyphenols and human health prevention of disease and mechanisms of action, Nutrients, 2 (11), 1106-1131, 2010.
  • 5. Jung S.K., Seung W.L., Yun K.K., A study about policy regime for the protection of the rights of Korean traditional medicine in the world market - Focusing on Chinese legislation cases. Journal of Law and Politics research 14 (1), 103-139, 2014. 6. Taguchi G., Chowdhury S., Wu Y., Taguchi's Quality Engineering Handbook, John Wiley & Sons, Inc., New Jersey, USA, 2005.
  • 7. Stat-Ease Incorporated, Design-Expert® Software Help Menu, (ANOVA-“Analysis of Variance”) http://www.statease.com/dx10.html, 2016.
  • 8. Öztaş E., Galip M., Murathan A., Determination of Natural Antioxidant In Blackberry Fruits (Rubus Fructicosus) By Supercritical Fluid Extraction, Journal of The Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University 26 (4), 801-805, 2011.
  • 9. Xiao R., Liu-Ye Y., Xian-Xian L., Ben L., Huan Z., Qiang W., Optimization of Process Parameters of Extraction of Amentoflavone, Quercetin and Ginkgetin from Taxus chinensis Using Supercritical CO2 Plus Co-Solvent, Molecules, 19 (11), 17682-17696, 2014.
  • 10. Yalçin G., Sögüt O., Influence of extraction solvent on antioxidant capacity value of oleaster measured by ORAC method, Natural Product Research, 28 (18), 1513-1517, 2014.
  • 11. İçen H., Gürü M., Extraction of caffeine from tea stalk and fiber wastes using supercritical carbon dioxide, J of Supercritical Fluids 50, 225-228, 2009.
  • 12. Ekinci M.S., Gürü M., Extraction of oil and B-sitosterol from peach (Prunus persica) seeds using supercritical carbon dioxide, J of Supercritical Fluids 92, 319–323, 2014.
  • 13. Omoba O.S., Obafaye R.O., Salawu S.O., Boligon A.A., Athayde M.L., HPLC-DAD Phenolic Characterization and Antioxidant Activities of Ripe and Unripe Sweet Orange Peels, Antioxidants, 4 (3), 498-512, 2015.
  • 14. Celik H.T., Guru M., Extraction of oil and silybin compounds from milk thistle seeds using supercritical carbon dioxide, J. of Supercritical Fluids, 100 (3255), 105-109, 2015.
  • 15. Benelli P., Riehl C., Smania A., Smania E., Ferreira S., Bioactive extracts of orange (Citrus sinensis L. Osbeck) pomace obtained by SFE and low pressure techniques Mathematical modeling and extract composition, J. of Supercritical Fluids, 55, 132–141, 2010.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Levent Nuralın 0000-0003-4811-6048

Ayşe Tosun

Fatma Erol Bu kişi benim

Fatma Betül Akgün Bu kişi benim

Metin Gürü

Yayımlanma Tarihi 8 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 5 Ağustos 2016
Kabul Tarihi 24 Şubat 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Nuralın, L., Tosun, A., Erol, F., Akgün, F. B., vd. (2017). Süper kritik CO2 özütlemesi ile iğde çekirdeklerinden quercetin miktarının yüzey cevap metodu ile optimizasyonu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 32(4), 1233-1242. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.369655
AMA Nuralın L, Tosun A, Erol F, Akgün FB, Gürü M. Süper kritik CO2 özütlemesi ile iğde çekirdeklerinden quercetin miktarının yüzey cevap metodu ile optimizasyonu. GUMMFD. Aralık 2017;32(4):1233-1242. doi:10.17341/gazimmfd.369655
Chicago Nuralın, Levent, Ayşe Tosun, Fatma Erol, Fatma Betül Akgün, ve Metin Gürü. “Süper Kritik CO2 özütlemesi Ile iğde çekirdeklerinden Quercetin miktarının yüzey Cevap Metodu Ile Optimizasyonu”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 32, sy. 4 (Aralık 2017): 1233-42. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.369655.
EndNote Nuralın L, Tosun A, Erol F, Akgün FB, Gürü M (01 Aralık 2017) Süper kritik CO2 özütlemesi ile iğde çekirdeklerinden quercetin miktarının yüzey cevap metodu ile optimizasyonu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 32 4 1233–1242.
IEEE L. Nuralın, A. Tosun, F. Erol, F. B. Akgün, ve M. Gürü, “Süper kritik CO2 özütlemesi ile iğde çekirdeklerinden quercetin miktarının yüzey cevap metodu ile optimizasyonu”, GUMMFD, c. 32, sy. 4, ss. 1233–1242, 2017, doi: 10.17341/gazimmfd.369655.
ISNAD Nuralın, Levent vd. “Süper Kritik CO2 özütlemesi Ile iğde çekirdeklerinden Quercetin miktarının yüzey Cevap Metodu Ile Optimizasyonu”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 32/4 (Aralık 2017), 1233-1242. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.369655.
JAMA Nuralın L, Tosun A, Erol F, Akgün FB, Gürü M. Süper kritik CO2 özütlemesi ile iğde çekirdeklerinden quercetin miktarının yüzey cevap metodu ile optimizasyonu. GUMMFD. 2017;32:1233–1242.
MLA Nuralın, Levent vd. “Süper Kritik CO2 özütlemesi Ile iğde çekirdeklerinden Quercetin miktarının yüzey Cevap Metodu Ile Optimizasyonu”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 32, sy. 4, 2017, ss. 1233-42, doi:10.17341/gazimmfd.369655.
Vancouver Nuralın L, Tosun A, Erol F, Akgün FB, Gürü M. Süper kritik CO2 özütlemesi ile iğde çekirdeklerinden quercetin miktarının yüzey cevap metodu ile optimizasyonu. GUMMFD. 2017;32(4):1233-42.