GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK EKMEK DOKU ANALİZİ VE ARAYÜZ PROGRAMININ OLUŞTURULMASI

Cilt: 33 Sayı: 1 8 Mart 2018
PDF İndir

GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK EKMEK DOKU ANALİZİ VE ARAYÜZ PROGRAMININ OLUŞTURULMASI

Öz

Ekmek, insanlığın temel gıda maddesi olarak geçmişten günümüze kadar önemini ve vazgeçilmezliğini korumaktadır. Üretimi esnasında çeşitli aşamalardan geçerek sofralara gelen ekmek,  içerisine konulan maddelerin miktarı ve cinsine bağlı olarak farklı kalitede üretilebilmektedir. Ekmeğin morfometrik ölçümleri çok önemli olup, gözenek yapısı, gözenek sayısı, gözenek yoğunluğu, ve gözenek alanı gibi yapısal/dokusal özellikleri kaliteyi belirler.

Bu çalışmada DATEM (Diacetil tartaric esters of monogliserid ) katkı maddesinin, fosfolipaz (FL) enziminin ve glikolipaz (GL) enziminin doğrudan ekmek yapım yöntemiyle üretilmiş ekmeklerdeki kaliteye olan etkisi belirlenmiştir. Bu amaçla, görüntü işleme teknikleri kullanılarak ekmek gözeneklerinin bölütlenmesi temelli bir yazılım oluşturulmuştur. Bu sayede ekmeğe ait toplam gözenek sayısı, toplam gözenek alanı, toplam ekmek alanı, gözenek yoğunluğu ve boşluk oranı gibi morfometrik parametreler hesaplanmıştır. Otomatik bölütlenen gözenek görüntüleri uzman gıda mühendisi tarafından elle bölütlenmiş gözenek görüntüleriyle karşılaştırılarak ZSI (Zijdenbos Similarity Index) başarım indeksine göre çalışmanın başarısı test edilmiştir. Daha sonra geliştirilen yazılım ile Matlab GUI ortamında bir arayüz programı oluşturulmuştur.  Elde edilen sonuçlar DATEM’in ekmeğin gözenek yapısını, konsantrasyona bağlı olarak iyileştirip, ekmek hacmini arttırdığını göstermiştir. FL’nin 20 mg.kg-1 ve GL’nin 60 mg.kg-1 konsantrasyonlarında ise gözenek sayısı ve gözenek alanında artış olduğu da gözlemlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Lasztıty, R., The Chemistry of Cereal Proteins, CRC Press, U.S.A., 1996.
  2. Altan, A., 1986. Tahıl İşleme Teknolojisi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, No: 13, 107s.
  3. PYLER, E.J., Baking Science and Technology, Sosland Publishing Company, U.S.A., 1988.
  4. Tabasi S.N., Mohebbi M.,‘‘ Evaluation of cress seed gum and xanthan gum effect on macrostructure properties of gluten-free bread by image processing’’, 9(1):110-119, 2015.
  5. Zghal, M. C., Scanlon, M. G. and Sapirstein, H. D. ‘‘Prediction of bread crumb density by digital image analysis. Cereal Chemistry ’’, 76(4):734-742, 1999.
  6. Bertrand, D., Le Guernevé, C., Marion, D., Devaux, M. F., & Robert, P. (1992). Description of the Textural Appearance of Bread Crumb by Video Image Analysis. Cereal Chemistry, 69, 257–261.
  7. Kamman, P. W. Factors affecting the grain and texture of white bread. Baker’s Digest 44(2):34-38, 1970.
  8. Gonzales-Barron, U. and Butler, F. 2008. Discrimination of crumb grain visual appearance of organic and non-organic bread loaves by image texture analysis.Journal of Food Engineering 84(3):480-488.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Abdullah Sinan Çolakoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

8 Mart 2018

Gönderilme Tarihi

20 Ekim 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Alkan, A., Selcuk, T., & Çolakoğlu, A. S. (2018). GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK EKMEK DOKU ANALİZİ VE ARAYÜZ PROGRAMININ OLUŞTURULMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 33(1). https://doi.org/10.17341/gazimmfd.406777
AMA
1.Alkan A, Selcuk T, Çolakoğlu AS. GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK EKMEK DOKU ANALİZİ VE ARAYÜZ PROGRAMININ OLUŞTURULMASI. GUMMFD. 2018;33(1). doi:10.17341/gazimmfd.406777
Chicago
Alkan, Ahmet, Turab Selcuk, ve Abdullah Sinan Çolakoğlu. 2018. “GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK EKMEK DOKU ANALİZİ VE ARAYÜZ PROGRAMININ OLUŞTURULMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 33 (1). https://doi.org/10.17341/gazimmfd.406777.
EndNote
Alkan A, Selcuk T, Çolakoğlu AS (01 Mart 2018) GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK EKMEK DOKU ANALİZİ VE ARAYÜZ PROGRAMININ OLUŞTURULMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 33 1
IEEE
[1]A. Alkan, T. Selcuk, ve A. S. Çolakoğlu, “GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK EKMEK DOKU ANALİZİ VE ARAYÜZ PROGRAMININ OLUŞTURULMASI”, GUMMFD, c. 33, sy 1, Mar. 2018, doi: 10.17341/gazimmfd.406777.
ISNAD
Alkan, Ahmet - Selcuk, Turab - Çolakoğlu, Abdullah Sinan. “GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK EKMEK DOKU ANALİZİ VE ARAYÜZ PROGRAMININ OLUŞTURULMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 33/1 (01 Mart 2018). https://doi.org/10.17341/gazimmfd.406777.
JAMA
1.Alkan A, Selcuk T, Çolakoğlu AS. GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK EKMEK DOKU ANALİZİ VE ARAYÜZ PROGRAMININ OLUŞTURULMASI. GUMMFD. 2018;33. doi:10.17341/gazimmfd.406777.
MLA
Alkan, Ahmet, vd. “GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK EKMEK DOKU ANALİZİ VE ARAYÜZ PROGRAMININ OLUŞTURULMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 33, sy 1, Mart 2018, doi:10.17341/gazimmfd.406777.
Vancouver
1.Ahmet Alkan, Turab Selcuk, Abdullah Sinan Çolakoğlu. GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK EKMEK DOKU ANALİZİ VE ARAYÜZ PROGRAMININ OLUŞTURULMASI. GUMMFD. 01 Mart 2018;33(1). doi:10.17341/gazimmfd.406777

Cited By