METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ

Cilt: 33 Sayı: 1 8 Mart 2018
PDF İndir

METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ

Öz

Bu çalışmada reaksiyon sıcaklığının ve reaksiyon öncesi katalizör hazırlama basamaklarından biri olan indirgeme sıcaklığının katalizörün aktivitesine ve karbon oluşumuna etkisi incelenmiştir. Çalışmada yüksek yüzey alanına sahip mezogözenekli alümina malzemesi sol-jel yöntemiyle hazırlanmıştır. Farklı oranlarda nikel içerikli (kütlece %16 ve %8) katalizörler tek-kap ve emdirme yöntemiyle hazırlanarak farklı indirgeme sıcaklarında (550 oC ve 750 oC) indirgenmişlerdir. Metanın kuru reformlanma reaksiyonları 600 oC ve 750 oC sıcaklıkta dolgulu kolon reaktör sisteminde yürütülmüşlerdir. İndirgeme sıcaklığının katalizör yapısındaki nikelin oksidasyon değerliğini ve kristal boyutunu etkileyerek metan dönüşümünü ve hidrojen seçiciliğini artırdığı belirlenmiştir. Yüksek reaksiyon sıcaklıklarında metanın kuru reformlanma reaksiyonu paralelinde gerçekleşen RWGS ve karbon oluşum reaksiyonları azaltılabilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. National Academy of Sciences, Methane Generation from Human, Animal and Agricultural Waste, Washington D.C., 1977.
  2. Sibisi, N.T., Green, J.M., "A Floating Dome Biogas Digester: Perceptions of Energising a Rural School in Maphephetheni, Kwazulu-Natal", Journal of Energy in Southern Africa, 16, 3, 45-52, 2005.
  3. Lapp, H.M., Schulte, D.D., Sparling, A.B., Buchanan, L.C., "Methane Production from Animal Wastes. I. Fundamental Considerations", Canadian Agricultural Engineering, 17, 2, 97-102, 1975.
  4. Luyben, W.L., "Control of Parallel Dry Methane and Steam Methane Reforming Processes For Fischer–Tropsch Syngas", Journal of Process Control, 39, 77–87, 2016.
  5. Zonetti, P.C., Gaspar, A.B., Mendes, F.M.T., Sobrinho, E.V., Sousa-Aguiar, E. F., Appel L.G., "Fischer–Tropsch Synthesis and the Generation of DME in Situ", Fuel Processing Technology, 91, 469–475, 2010.
  6. Kathiraser, Y., Oemar, U., Saw, E.T., Li, Z., Kawi, S., "Kinetic and Mechanistic Aspects for CO2 Reforming of Methane over Ni Based Catalysts", Chemical Engineering Journal, 278, 62–78, 2015.
  7. Jafarbegloo, M., Tarlani, A., Mesbah, A.W., Sahebdelfar, S., "Thermodynamic Analysis of Carbon Dioxide Reforming of Methane and Its Practical Relevance", Int. J. Hydrogen Energy, 40, 2445-2451, 2015.
  8. Usman M., Wan Daud W.M.A., Abbas H.F., "Dry Reforming Of Methane: Influence of Process Parameters—A Review", Renewable and Sustainable Energy Reviews, 45, 710–744, 2015.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

8 Mart 2018

Gönderilme Tarihi

27 Mayıs 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Arbağ, H., Yaşyerli, S., Yaşyerli, N., Doğu, G., & Doğu, T. (2018). METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 33(1). https://doi.org/10.17341/gazimmfd.406780
AMA
1.Arbağ H, Yaşyerli S, Yaşyerli N, Doğu G, Doğu T. METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ. GUMMFD. 2018;33(1). doi:10.17341/gazimmfd.406780
Chicago
Arbağ, Hüseyin, Sena Yaşyerli, Nail Yaşyerli, Gülşen Doğu, ve Timur Doğu. 2018. “METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 33 (1). https://doi.org/10.17341/gazimmfd.406780.
EndNote
Arbağ H, Yaşyerli S, Yaşyerli N, Doğu G, Doğu T (01 Mart 2018) METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 33 1
IEEE
[1]H. Arbağ, S. Yaşyerli, N. Yaşyerli, G. Doğu, ve T. Doğu, “METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ”, GUMMFD, c. 33, sy 1, Mar. 2018, doi: 10.17341/gazimmfd.406780.
ISNAD
Arbağ, Hüseyin - Yaşyerli, Sena - Yaşyerli, Nail - Doğu, Gülşen - Doğu, Timur. “METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 33/1 (01 Mart 2018). https://doi.org/10.17341/gazimmfd.406780.
JAMA
1.Arbağ H, Yaşyerli S, Yaşyerli N, Doğu G, Doğu T. METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ. GUMMFD. 2018;33. doi:10.17341/gazimmfd.406780.
MLA
Arbağ, Hüseyin, vd. “METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 33, sy 1, Mart 2018, doi:10.17341/gazimmfd.406780.
Vancouver
1.Hüseyin Arbağ, Sena Yaşyerli, Nail Yaşyerli, Gülşen Doğu, Timur Doğu. METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ. GUMMFD. 01 Mart 2018;33(1). doi:10.17341/gazimmfd.406780

Cited By