PMMA/Mikroküre/Montmorillonit Nanokompozit ve PMMA/Mikroküre/Halloysite Nanokompozitin Atom Transfer Radikal Polimerizasyon Tekniği ile Üretilmesi ve Mekanik Özelliklerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi
Öz
PMMA polimere kendini onarma özelliği kazandırmak amacıyla, polimer solüsyonu içine üç farklı konsantrasyonda (1, 3, 5 % wt. ) Mikro Küreler (MK), eklenmiştir. Formaldehit reçine duvarlı MK’lerin içi, kendini onarma sıvısı olarak kullanılan, Glycidyl Methacrylate (GMA) dolu olarak üretilmiştir. MK’ lerin 1 % wt. oranında PMMA solüsyonuna eklenerek PMMA/MK kompozitin üretilmesinin bu kompozitin mekanik özelliklerini geliştirdiği tespit edilmiştir. Bu amaçla, nanotüp ve nanolevha olmak üzere, iki farkli kil nanopartikül, PMMA/MK yapıya takviye edilmiştir. Atom Transfer Radikal Polimerizasyonu (ATRP) yöntemi ile canlı PMMA/MK/HNTs ve PMMA/MK/MMT nanokompozitlerin üretimi sağlanmıştır. Mekanik özelliklerde oluşan değişimleri incelemek amacıyla, PMMA/MK yapıya, 1, 3, 5 % wt. olmak üzere, üç farklı konsantrasyonda, Halloysite kil nanotüp (HNTs) ve Montmorillonit kil nanolevha (MMT) takviyesi yapılmıştır. Nanokil takviyeli PMMA/MK nanokompozitde, dışardan gelen çevresel faktörler nedeniyle oluşan mekanik hasar ardından, polimer nanokompozitin, kendini onarması sağlanmıştır. Shore D sertlik deneyi, çentiksiz Izod darbe deneyi, 3-nokta eğme deneyi ve basma deneyi standartlarının gerektirdiği geometriye uygun şekilde, nanokompozit örnekler üretilmiştir. PMMA/MK/HNTS ve PMMA/MK/MMT nanokompozit örneklerin, mekanik özelliklerinde oluşan değişimler, PMMA polimerin mekanik özelliklerinde oluşan değişimler ile karşılaştırılmıştır. Nanokompozitin, oluşan hasarı onararak, ilk haline dönmesini sağlamak için, mikroküreler kullanılmıştır. Mekanik hasar ardından oluşan, kendini onarma işlemi sonrasında, nanokompozit örneklerin eğme dayanımındaki değişim mukayeseli olarak incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ajayan, P. M. Schadler, L.S. Braun, P.V., Nanocomposiste Science and Technology, Wiley-VCH, Weinheim, 2003.
- Muller, A. H. E., & Matyjaszewski, K. (Eds.). Controlled and Living Polymerizations. Chemistry, WILEY-VCH Verlag. Weinheim, 2009.
- Barsoum, R. G. S., & Dudt, P. J. The Fascinating Behaviours of Ordinary Materials under Dynamic Conditions. The AMMTIAC Quarterly, 4(4), 11–14. 2007.
- Zhang, M.Q. Rong, M.Z., Self-healing polymers and polymer composites, Wiley, Hoboken, N.J., p. xii, 416 p, 2011.
- Yang, Y. Urban, M.W., Chemical Society Reviews 42 7446-7467, 2013.
- Syrett, J.A. Becer, C.R. Haddleton, D.M., Polymer Chemistry 1 978-987, 2010.
- Ghosh, S.K., Self-healing materials: fundamentals, design strategies, and applications, John Wiley & Sons, Weinheim, 2009.
- Syrett, J.A. Becer, C.R. Haddleton, D.M. Polymer Chemistry 1, 978-987n, 2010.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
23 Mayıs 2019
Gönderilme Tarihi
27 Eylül 2017
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 2
Cited By
Gümüş nanopartiküller eşliğinde katalitik ozonlama prosesleri ile sucul ortamdan doğal organik maddelerin giderimi: Ozonlama ürünlerinin belirlenmesi
Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17341/gazimmfd.578481Erozif Aşınma Testlerinde Farklı Nozul Tasarımlarının PMMA Üzerinde Aşınma İzi Alanı ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkilerinin İncelenmesi
Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering
https://doi.org/10.35414/akufemubid.837361Stability of magnetic susceptibility at poly (Methyl Methacrylate) /Multi-walled carbon nanotubes nanocomposite
Polymer-Plastics Technology and Materials
https://doi.org/10.1080/25740881.2023.2282605FARKLI BOYUTLARDA FINDIKKABUĞU PARTİKÜL TAKVİYELİ PMMA KOMPOZİTLERİN MEKANİK VE KIRILMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ.
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
https://doi.org/10.21923/jesd.1392346