Çöz-aktar röle-yardımlı-NOMA sistemlerinin hata başarımlarının analizi ve kullanıcılar arası adillik için bir güç paylaşım protokolü
Öz
Dikgen-olmayan çoklu erişim (non-orthogonal multiple access -NOMA) sunduğu yüksek spektral verimlilik ve kitlesel iletişim potansiyeli nedeniyle yeni nesil ağlar için önemli bir aday teknik konumundadır. Ayrıca diğer fiziksel seviye teknikleriyle beraber kolayca uygulanabilmesi de NOMA için önemli bir avantaj getirmektedir. İşbirlikli iletişim ile NOMA’nın beraber kullanıldığı röle-yardımlı NOMA sistemleri yüksek spektral verimlilik ve kitlesel iletişimin yanı sıra geniş kapsama alanı da sunmaktadır. Bu nedenle son yıllarda çok sayıda çalışmaya konu olmuştur. Fakat, yapılan çalışmaların çoğunda önerilen sistemler kesinti olasılığı ve toplam sistem kapasitesi başarımları açısından ele alınmış olup bit hata başarımları göz ardı edilmiştir. Bu çalışmada, çöz-aktar (decode-forward -DF) protokolü kullanılan röle-yardımlı NOMA sistemi için teorik uçtan uca (end-to-end -E2E) ortalama bit hata olasılığı (average bit error probability -ABEP) ifadeleri kapalı-formda türetilmiştir. Elde edilen ifadeler Monte Carlo benzetimleri ile doğrulanmıştır. Sistemin E2E hata başarımı değişen sistem parametrelerine göre incelenmiştir. Ayrıca hata başarımları açısından kullanıcılar arası adillik/eşitlik gözetilerek optimum güç paylaşım katsayısının ne olması gerektiği tartışılmış ve oransal adillik (proportional fairness -PF) indeksine göre optimumuma yakın bir güç paylaşımı algoritması sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Andrews, J.G.J.G., Buzzi, S., Choi, W., vd., What will 5G be?, IEEE J. Sel. Areas Commun., 32, (6), 1065–1082, 2014.
- Agiwal, M., Roy, A., Saxena, N., Next Generation 5G Wireless Networks: A Comprehensive Survey, IEEE Commun. Surv. Tutorials, 18, (3), 1617–1655, 2016.
- Osseiran, A., Boccardi, F., Braun, V., vd., Scenarios for 5G mobile and wireless communications: The vision of the METIS project, IEEE Commun. Mag., 52, (5), 26–35, 2014.
- Liu, Y., Qin, Z., Elkashlan, M., Ding, Zhiguo, A.N., Hanzo, L., Non-Orthogonal Multiple Access for 5G”, Proceedings of IEEE, 2017.
- Saito, Y., Benjebbour, A., Kishiyama, Y., Nakamura, T., System-level performance evaluation of downlink non-orthogonal multiple access (NOMA), IEEE Int. Symp. Pers. Indoor Mob. Radio Commun. PIMRC, 611–615, 2013.
- Islam, S.M.R., Avazov, N., Dobre, O.A., Kwak, K.S., Power-Domain Non-Orthogonal Multiple Access (NOMA) in 5G Systems: Potentials and Challenges, IEEE Commun. Surv. Tutorials, 19, (2), 721–742, 2017.
- Benjebbour, A., Saito, Y., Kishiyama, Y., Li, A., Harada, A., Nakamura, T., Concept and practical considerations of non-orthogonal multiple access (NOMA) for future radio access”, ISPACS - International Symposium on Intelligent Signal Processing and Communication Systems, 770–774, 2013.
- Kara, F., Kaya, H., Dikgen Olmayan Çoklu Erişim (NOMA): Gelecek Nesil Radyo Erişim Ağlarında Kitlesel Erişim ve Yüksek Spektral Verimlilik için Bir Çözüm, Karaelmas Fen ve Mühendislik Derg., basım için kabul edildi, 2018.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
25 Ekim 2019
Gönderilme Tarihi
7 Temmuz 2018
Kabul Tarihi
21 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 35 Sayı: 1
Cited By
Artificial Intelligence-based Fair Allocation in NOMA Technique: A Review
International Journal of Sensors, Wireless Communications and Control
https://doi.org/10.2174/0122103279288496240121074942