Araştırma Makalesi

Maksimum bağlanabilirlik kapasitesi hesabına yönelik geliştirilen yeni bir matematiksel model

Cilt: 35 Sayı: 1 25 Ekim 2019
PDF İndir
TR

Maksimum bağlanabilirlik kapasitesi hesabına yönelik geliştirilen yeni bir matematiksel model

Öz

Dağıtık üretim, güç sistemlerine tüketim tarafından bağlanarak elektrik enerjisi üretimi yapma biçimidir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimine katılımına olanak sağlamak ve enerji iletim kayıplarını azaltarak sistem verimliliğini artırmak gibi etkileri neticesinde yüksek fayda potansiyeline sahip bir üretim biçimidir. Diğer taraftan, DÜ geleneksel güç sistemlerinin tek taraflı güç akışı alt yapısına aykırı bir üretim şeklidir. Bu durum, aşırı DÜ katılımının yer aldığı sistemlerde tek yönlü güç akışına neden olarak sistemde aşırı gerilimlerin oluşması, sistemde koruma şemasının hatalı çalışması veya işlevini yitirmesi gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle DÜ katılımları uygun bir planlama neticesinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Aşırı gerilim sorunları, DÜ katılımlar açısından en çok karşılaşılan ve sistemde en büyük etkileri doğuran sorunlardan birisidir. Bir DÜ katılımının sistemde oluşturacağı gerilim artışı sisteme dâhil edilen DÜ kapasitesi ile doğrudan alakalıdır. Bu yayında, bir güç sistemine, aşırı gerilim sorunları yaratmaksızın, belirli bir noktadan dâhil edilebilecek maksimum DÜ kapasitesinin hesabı için yeni bir matematiksel model geliştirilmiştir. Geliştirilen matematiksel model, bir test sistemi üzerinde gerçekleştirilen durum analizleri ile incelenmiş ve literatürde yer alan diğer matematiksel modeller ile karşılaştırılarak üstünlüğü kanıtlanmıştır. Ayrıca, güç sistemi içerisinde gerilim kontrollü bir noktanın varlığı durumunda, gerilim kontrolü üzerinde bozucu etki oluşturmaksızın sisteme dâhil edilebilecek DÜ kapasitesinin hesabına yönelik incelemeler gerçekleştirilmiş ve önerilen matematiksel modelin söz konusu durum için uygun bir yorumlaması sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. British Petroleum. BP Energy Outlook 2018 Edition. https://www.bp.com/en/global/ corporate/energy-economics/energy-outlook.html. Erişim tarihi Eylül 07, 2018.
  2. Enerdata Intelligence+Consulting. Global energy statistical yearbook 2016. https:// yearbook.enerdata.net/world-electricity-production-map-graph-and-data.html. Erişim tarihi: Eylül 2 , 2018.
  3. Denholm, P. ve Short, W., An Evaluation of Utility System Impacts and Benefits of Optimally Dispatched Plug-In Hybrid Electric Vehicles, NREL Report, Rapor No: TP-620, Ekim 2006.
  4. Liserre, M., Sauter, T., ve Hung, J.Y., Future energy systems: Inegrating renewable energy into the smart power grid through industrial electronics, IEEE Ind. Electron. Mag., 4 (Mart), 18 –37, 2010.
  5. Ackermann, T., Andersson, G., Söder, L., Distributed generation a definition, Electr. Power Syst. Res., 57 (3), 195–204, 2001.
  6. El-Khattam, W. ve Salama, M. M.. Distributed generation technologies, definitions and benefits, Electric Power Systems Research, 71 (2), 119–128, 2004.
  7. Pepermans, G., Driesen, J., Haeseldonckx, D., Belmans, R., D’haeseleer, W., Distributed generation: definition, benefits and issues, Energy Policy, 33 (6), 787–798, 2005.
  8. Bollen, M. ve Hassan, F., Integration of Distributed Generation in the Power System, John Wiley & Sons, 2011.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Ekim 2019

Gönderilme Tarihi

24 Eylül 2018

Kabul Tarihi

9 Nisan 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 35 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Doğanşahin, K., Kekezoğlu, B., & Yumurtacı, R. (2019). Maksimum bağlanabilirlik kapasitesi hesabına yönelik geliştirilen yeni bir matematiksel model. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 35(1), 275-286. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.463225
AMA
1.Doğanşahin K, Kekezoğlu B, Yumurtacı R. Maksimum bağlanabilirlik kapasitesi hesabına yönelik geliştirilen yeni bir matematiksel model. GUMMFD. 2019;35(1):275-286. doi:10.17341/gazimmfd.463225
Chicago
Doğanşahin, Kadir, Bedri Kekezoğlu, ve Recep Yumurtacı. 2019. “Maksimum bağlanabilirlik kapasitesi hesabına yönelik geliştirilen yeni bir matematiksel model”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 35 (1): 275-86. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.463225.
EndNote
Doğanşahin K, Kekezoğlu B, Yumurtacı R (01 Ekim 2019) Maksimum bağlanabilirlik kapasitesi hesabına yönelik geliştirilen yeni bir matematiksel model. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 35 1 275–286.
IEEE
[1]K. Doğanşahin, B. Kekezoğlu, ve R. Yumurtacı, “Maksimum bağlanabilirlik kapasitesi hesabına yönelik geliştirilen yeni bir matematiksel model”, GUMMFD, c. 35, sy 1, ss. 275–286, Eki. 2019, doi: 10.17341/gazimmfd.463225.
ISNAD
Doğanşahin, Kadir - Kekezoğlu, Bedri - Yumurtacı, Recep. “Maksimum bağlanabilirlik kapasitesi hesabına yönelik geliştirilen yeni bir matematiksel model”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 35/1 (01 Ekim 2019): 275-286. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.463225.
JAMA
1.Doğanşahin K, Kekezoğlu B, Yumurtacı R. Maksimum bağlanabilirlik kapasitesi hesabına yönelik geliştirilen yeni bir matematiksel model. GUMMFD. 2019;35:275–286.
MLA
Doğanşahin, Kadir, vd. “Maksimum bağlanabilirlik kapasitesi hesabına yönelik geliştirilen yeni bir matematiksel model”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 35, sy 1, Ekim 2019, ss. 275-86, doi:10.17341/gazimmfd.463225.
Vancouver
1.Kadir Doğanşahin, Bedri Kekezoğlu, Recep Yumurtacı. Maksimum bağlanabilirlik kapasitesi hesabına yönelik geliştirilen yeni bir matematiksel model. GUMMFD. 01 Ekim 2019;35(1):275-86. doi:10.17341/gazimmfd.463225