In this study, carbonized pistachio shell wastes filled flexible conductive polymer composites were fabricated. Pistachio shell wastes were used to fabricate conductive carbon structure. For this aim, pistachio shell wastes were carbonized and flexible conductive composites were fabricated by using poly[styrene-b-(ethylene-co-butylene)-b-styrene] matrix. Solvent casting and compression molding were used for production of composite films. Composite films were prepared at different filler loading between 5-50 wt%. Volume resistivity of the samples were determined and percolation graph was drawn. Percolation region was determined around 10-30 wt% filler loading. In addition to electrical characterization, morphological and mechanical characterization were also carried out. According to outcomes, at higher filler loading both morphology and mechanical properties became worse.
Pistachio carbonization thermoplastic elastomers flexible electronics electrically conductive polymer composites
Bu çalışmada, karbonize edilmiş antep fıstığı kabuğu atığı içeren esnek iletken polimer kompozitler üretilmiştir. Antep fıstığı kabuk atıkları iletken karbon yapısının elde edilmesinde kullanılmıştır. Bu amaçla, karbonize edilmiş antep fıtığı kabuk atıkları ve poli[stiren-b-(etilen-ko-butilen)-b-stiren]matris kullanarak esnek, iletken kompozitler üretilmiştir. Kompozit filmler çözeltiden dökme ve sıcak presleme yöntemleri ile üretilmiştir. Kompozit filmlere, ağırlıkça % 5-50 arasında değişen oranlarda dolgu maddesi ilave edilmiştir. Numunelerin hacimsel özdirenç değerleri belirlenmiş ve perkolasyon eğrisi çizilmiştir. Perkolasyon bölgesi %10-30 olarak belirlenmiştir. Elektriksel karakterizasyonun yanında, morfolojik ve mekanik karakterizasyon da gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre, hem morfolojik hem de mekanik özelliklerin yüksek dolgu konsantrasyonlarında kötüleştiği görülmüştür.
Antep fıstığı karbonizasyon termoplastik elastomerler esnek elektronikler iletken polimer kompozitler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2022 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ocak 2021 |
Kabul Tarihi | 2 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |