SÖZDE FAZ KULLANARAK DAYANIKLI BİR HAREKET TAHMİNİ

Cilt: 24 Sayı: 1 14 Şubat 2013
  • Mustafa Atalar
  • Hasan Bilge
PDF İndir
TR

SÖZDE FAZ KULLANARAK DAYANIKLI BİR HAREKET TAHMİNİ

Öz

Hareket tahmini, literatürdeki çalışmalarda daha çok uzaysal bölgede yapılmaktadır. Bu çalışmada ise frekans bölgesinde sözde faz hesaplaması ile hareket tahmini konusu incelenmiştir. Sözde faz hesaplaması, gerçekten faz bilgisi içermeyen frekans bölgesine (Ayrık Kosinüs Dönüşümü ve Ayrık Sinüs Dönüşümü) ait katsayılar üzerinden faz bilgisinin çıkartılmasıdır. Sözde faz ile hareket tahmini yöntemi temiz ve sentetik görüntülerde başarılı bir şekilde çalışmaktadır. Bu çalışmada bu yöntemin başarısız olduğu durumlar analiz edilmiş ve bu durumlarda da başarılı bir şekilde çalışması için çeşitli iyileştirmeler önerilmiştir. Yapılan deneysel incelemelerde, sözde faz hesaplamasının, görüntü üzerindeki gürültülerden olumsuz etkilendiği görülmüştür. Bu durumu ortadan kaldırmak için, medyan süzgeci ile gürültü temizlendikten sonra sözde faz hesaplaması yapılması önerilmekte ve bu şekilde daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Ayrıca hareket eden nesnenin arka plana göre ayırt edilebilirliğinin düşük olması durumunda da yöntemin başarısının olumsuz etkilendiği görülmüştür. Görüntünün kontrastının (üssel dönüşüm ile) iyileştirildiğinde sözde faz hesaplamasının daha başarılı sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Bunun dışında uyarlanır bir eşikleme yöntemi (Otsu yöntemi) uygulandıktan sonra da, başarılı sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Sonuç olarak sözde faz kullanarak önerilen yöntemle zor şartlarda bile başarılı bir şekilde çalışan dayanıklı bir hareket tahmini yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Roma, N. ve Sousa, L., “Least squares motion
  2. estimation algorithm in the compressed DCT
  3. domain for H.26x/MPEG-x video sequences”,
  4. IEEE Conference on Advanced Video and
  5. Signal Based Surveillance, Lisboa, 576-581,
  6. -
  7. Božinović, N. ve Konrad, J., “Motion analysis in
  8. D DCT domain and its application to video

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Mustafa Atalar Bu kişi benim

Hasan Bilge Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

14 Şubat 2013

Gönderilme Tarihi

14 Şubat 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Atalar, M., & Bilge, H. (2013). SÖZDE FAZ KULLANARAK DAYANIKLI BİR HAREKET TAHMİNİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 24(1). https://izlik.org/JA78UC96SG
AMA
1.Atalar M, Bilge H. SÖZDE FAZ KULLANARAK DAYANIKLI BİR HAREKET TAHMİNİ. GUMMFD. 2013;24(1). https://izlik.org/JA78UC96SG
Chicago
Atalar, Mustafa, ve Hasan Bilge. 2013. “SÖZDE FAZ KULLANARAK DAYANIKLI BİR HAREKET TAHMİNİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 24 (1). https://izlik.org/JA78UC96SG.
EndNote
Atalar M, Bilge H (01 Mart 2013) SÖZDE FAZ KULLANARAK DAYANIKLI BİR HAREKET TAHMİNİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 24 1
IEEE
[1]M. Atalar ve H. Bilge, “SÖZDE FAZ KULLANARAK DAYANIKLI BİR HAREKET TAHMİNİ”, GUMMFD, c. 24, sy 1, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78UC96SG
ISNAD
Atalar, Mustafa - Bilge, Hasan. “SÖZDE FAZ KULLANARAK DAYANIKLI BİR HAREKET TAHMİNİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 24/1 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA78UC96SG.
JAMA
1.Atalar M, Bilge H. SÖZDE FAZ KULLANARAK DAYANIKLI BİR HAREKET TAHMİNİ. GUMMFD. 2013;24. Available at https://izlik.org/JA78UC96SG.
MLA
Atalar, Mustafa, ve Hasan Bilge. “SÖZDE FAZ KULLANARAK DAYANIKLI BİR HAREKET TAHMİNİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 24, sy 1, Mart 2013, https://izlik.org/JA78UC96SG.
Vancouver
1.Mustafa Atalar, Hasan Bilge. SÖZDE FAZ KULLANARAK DAYANIKLI BİR HAREKET TAHMİNİ. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;24(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA78UC96SG