SİLİNDİRİK TORNALAMA SIRASINDA MEYDANA GELEN ÇAP HATALARININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI

Cilt: 25 Sayı: 2 15 Şubat 2013
  • Abdurrahman Karabulut
PDF İndir
TR

SİLİNDİRİK TORNALAMA SIRASINDA MEYDANA GELEN ÇAP HATALARININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI

Öz

Torna tezgâhında işlenen bir iş parçasının çap hatası üzerinde araştırma yapılmıştır. İki uçundan bağlı 450 mmboyunda iş parçasını 24 mm çaptan 16 mm çapa kadar ve bir uçundan bağlı 150 mm boyunda iş parçasını 24 mmçaptan 17 mm çapa tornalama işlemi yapılmıştır. Tornalama sırasında kesme kuvvetleri etkisinde iş parçasındasehim meydana gelmektedir Lazer Uzunluk Sensoru ile iş parçasına temas etmeden sehim miktarı ölçülmüştür.Aynı zamanda, her tornalama sonrası mikrometre ile iş parçasının değişik yerlerinden çap değeri ölçülmüştür.Çap hatasının sehim miktarı ile orantılı olarak değiştiği gözlenmiştir. Sehimin en fazla olduğu noktada çaphatasının da en büyük olduğu görülmüştür. Ayrıca, çap hatasına sebep olan talaş derinliği, ilerleme oranı vekesme hızı gibi faktörler belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. L.Z. Qiang, “Finite element calculation of the
  2. deformation of multi-diameter workpiece during
  3. turning”, Journal of Material Processing
  4. Technology, Vol. 98, 310-316, 2000.
  5. J.R. Mayer, A.V. Phan, G. Cloutier, “Prediction
  6. of diameter errors in BAR turning: a
  7. computational effective model”, Applied
  8. Mathematical Modelling, Vol. 24 (2000) 943-

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Abdurrahman Karabulut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

15 Şubat 2013

Gönderilme Tarihi

15 Şubat 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Karabulut, A. (2013). SİLİNDİRİK TORNALAMA SIRASINDA MEYDANA GELEN ÇAP HATALARININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 25(2). https://izlik.org/JA96KY75ZY
AMA
1.Karabulut A. SİLİNDİRİK TORNALAMA SIRASINDA MEYDANA GELEN ÇAP HATALARININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI. GUMMFD. 2013;25(2). https://izlik.org/JA96KY75ZY
Chicago
Karabulut, Abdurrahman. 2013. “SİLİNDİRİK TORNALAMA SIRASINDA MEYDANA GELEN ÇAP HATALARININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 25 (2). https://izlik.org/JA96KY75ZY.
EndNote
Karabulut A (01 Mart 2013) SİLİNDİRİK TORNALAMA SIRASINDA MEYDANA GELEN ÇAP HATALARININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 25 2
IEEE
[1]A. Karabulut, “SİLİNDİRİK TORNALAMA SIRASINDA MEYDANA GELEN ÇAP HATALARININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI”, GUMMFD, c. 25, sy 2, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96KY75ZY
ISNAD
Karabulut, Abdurrahman. “SİLİNDİRİK TORNALAMA SIRASINDA MEYDANA GELEN ÇAP HATALARININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 25/2 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA96KY75ZY.
JAMA
1.Karabulut A. SİLİNDİRİK TORNALAMA SIRASINDA MEYDANA GELEN ÇAP HATALARININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI. GUMMFD. 2013;25. Available at https://izlik.org/JA96KY75ZY.
MLA
Karabulut, Abdurrahman. “SİLİNDİRİK TORNALAMA SIRASINDA MEYDANA GELEN ÇAP HATALARININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 25, sy 2, Mart 2013, https://izlik.org/JA96KY75ZY.
Vancouver
1.Abdurrahman Karabulut. SİLİNDİRİK TORNALAMA SIRASINDA MEYDANA GELEN ÇAP HATALARININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;25(2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA96KY75ZY