SİLİKA DESTEKLİ, FOSFOLANMIŞ POLİ(VİNİL ALKOL) BAZLI MEMBRANLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU

Cilt: 25 Sayı: 4 19 Şubat 2013
  • Alpay Şahin
  • Handan Aktan
  • İrfan Ar
  • Muzaffer Balbaşı
PDF İndir
TR

SİLİKA DESTEKLİ, FOSFOLANMIŞ POLİ(VİNİL ALKOL) BAZLI MEMBRANLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU

Öz

Polimer elektrolit membranlı yakıt hücreleri (PEMYH), yüksek verimliliğe sahip, güvenilir ve çevre dostusistemler olmaları nedeniyle, son yıllarda araçlar ve diğer taşınabilir uygulamalar için en çok gelecek vaat edenalternatif enerji kaynağı adayıdır. PEMYH’ nin en önemli kısmı, anottan katota proton taşınımını sağlayan veyakıt ile oksitleyici gazların temasını engellemek için bariyer görevi yapan polimer elektrolit membranlardır.Nafion® gibi perflorosülfonik asit bazlı polimer membranlar, sahip oldukları kimyasal, mekanik özellikler veyüksek proton iletkenlikleri nedeniyle PEMYH’ inde elektrolit olarak sıklıkla kullanılmaktadırlar. Ancak Nafion®membranların yüksek sıcaklıklarda proton iletkenliklerinin düşmesi ve pahalı olmaları nedeniyle alternatifmembran malzemeleri geliştirmeye yönelik yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; polimerelektrolit membranlı yakıt hücrelerinde kullanılmak üzere, Nafion® membranlara göre daha iyi özelliklere sahipve ucuz, polivinil alkol (PVA) bazlı kompozit polimerik membran geliştirilmesidir. Membranların fosfonasyonişlemleri Hipofosforöz asit (H3PO2) kullanılarak yapılmıştır. Daha sonra farklı oranlarda yapıya tetraetil ortosilikat(TEOS) eklenerek membranlar sentezlenmiştir. Bu şekilde hem fosfonasyon derecesinin hem de katkı maddesininmembran özelliklerine etkisi incelenmiştir. Sentezlenen membranlar, Fourier Dönüşüm Kızılötesi Spektroskopisi(FT-IR) , su tutma kapasiteleri, şişme özellikleri, iyon değişim kapasiteleri ve iletkenlik ölçümleri ile karakterizeedilmişlerdir. Membranların su tutma yüzdeleri katkı miktarlarına bağlı olarak şişme özelliği göstermeden %20-140, iyon değişim kapasiteleri 1,35 – 2,86 meq/g, proton iletkenlikleri ise oda sıcaklığında ve %100 nemlilikte0,56 – 3,43 mS/cm aralığında değişmiştir. Sonuç olarak, yakıt hücreleri için bu çalışmada geliştirilen membranlar,günümüzde en çok kullanılan ve pahalı olan perflorlu membranlara alternatif olması açısından ümit vermiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Smitha,B., Sridhar, s., Khan, A.A., “Solid
  2. polymer electrolyte membranes for fuel cell
  3. applications-a review” Journal of Membrane
  4. Science, 259 : 10-26 (2005).
  5. Ma, X., Zhang, C., Xiao, G., Yan, D., “Synthesis
  6. and properties of sulfonated poly(arylene ether
  7. phosphine oxide)s for proton exchange
  8. membranes”, Journal of Power Sources, 188 :

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Alpay Şahin Bu kişi benim

Handan Aktan Bu kişi benim

Muzaffer Balbaşı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

19 Şubat 2013

Gönderilme Tarihi

19 Şubat 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 25 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Şahin, A., Aktan, H., Ar, İ., & Balbaşı, M. (2013). SİLİKA DESTEKLİ, FOSFOLANMIŞ POLİ(VİNİL ALKOL) BAZLI MEMBRANLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 25(4). https://izlik.org/JA65WD72RH
AMA
1.Şahin A, Aktan H, Ar İ, Balbaşı M. SİLİKA DESTEKLİ, FOSFOLANMIŞ POLİ(VİNİL ALKOL) BAZLI MEMBRANLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU. GUMMFD. 2013;25(4). https://izlik.org/JA65WD72RH
Chicago
Şahin, Alpay, Handan Aktan, İrfan Ar, ve Muzaffer Balbaşı. 2013. “SİLİKA DESTEKLİ, FOSFOLANMIŞ POLİ(VİNİL ALKOL) BAZLI MEMBRANLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 25 (4). https://izlik.org/JA65WD72RH.
EndNote
Şahin A, Aktan H, Ar İ, Balbaşı M (01 Mart 2013) SİLİKA DESTEKLİ, FOSFOLANMIŞ POLİ(VİNİL ALKOL) BAZLI MEMBRANLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 25 4
IEEE
[1]A. Şahin, H. Aktan, İ. Ar, ve M. Balbaşı, “SİLİKA DESTEKLİ, FOSFOLANMIŞ POLİ(VİNİL ALKOL) BAZLI MEMBRANLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU”, GUMMFD, c. 25, sy 4, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65WD72RH
ISNAD
Şahin, Alpay - Aktan, Handan - Ar, İrfan - Balbaşı, Muzaffer. “SİLİKA DESTEKLİ, FOSFOLANMIŞ POLİ(VİNİL ALKOL) BAZLI MEMBRANLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 25/4 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA65WD72RH.
JAMA
1.Şahin A, Aktan H, Ar İ, Balbaşı M. SİLİKA DESTEKLİ, FOSFOLANMIŞ POLİ(VİNİL ALKOL) BAZLI MEMBRANLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU. GUMMFD. 2013;25. Available at https://izlik.org/JA65WD72RH.
MLA
Şahin, Alpay, vd. “SİLİKA DESTEKLİ, FOSFOLANMIŞ POLİ(VİNİL ALKOL) BAZLI MEMBRANLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 25, sy 4, Mart 2013, https://izlik.org/JA65WD72RH.
Vancouver
1.Alpay Şahin, Handan Aktan, İrfan Ar, Muzaffer Balbaşı. SİLİKA DESTEKLİ, FOSFOLANMIŞ POLİ(VİNİL ALKOL) BAZLI MEMBRANLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;25(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA65WD72RH