DOLGU DUVARLARIN BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 27 Sayı: 2 19 Şubat 2013
  • Mehmet Baran
PDF İndir
TR

DOLGU DUVARLARIN BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Öz

Türkiye’de betonarme (BA) çerçeveli yapılarda tuğla dolgunun bölme duvar olarak uygulanması çok yaygındır.Tuğla dolgular yapısal çözümleme esnasında her ne kadar taşıyıcı elemanlar olarak kabul edilmeseler de,yıllardır yapılan deneysel çalışmalar ve Türkiye’de yaşanan depremlerden sonra binalar üzerinde yapılanaraştırmalar tuğla dolguların yapıların dayanım ve rijitliğine birçok durumda olumlu yönde katkısı olduğunuortaya çıkarmıştır. Türk Deprem Yönetmeliğine göre, tuğla dolgu duvarlar yapıya zati yük olarak etkidebulunmakta, fakat yapının taşıyıcı özelliklerine etki etmemektedirler. Bu çalışmanın deneysel kısmında, tekaçıklıklı iki katlı betonarme çerçeveler düşey ve depremi andıran tersinir-tekrarlanır yatay yükler altında testedilmiş, boşluklu tuğla dolguların BA çerçeveli deney elemanlarının dayanım ve davranışlarına olan etkileriirdelenmiştir. Çalışmanın kuramsal kısmında kuramsal çalışmaların sonuçları deney sonuçları ile karşılaştırılmışve yapısal çözümleme esnasında tuğla dolgu duvarların basitce modellenebileceği bir yöntem önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Deprem
  2. Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında
  3. Esaslar, Ankara, Türkiye, 2007.
  4. Kaplan, S., A., Dolgu Duvarların Betonarme
  5. Taşıyıcı Sistem Performansına Etkisi, Türkiye
  6. Mühendislik Haberleri, Sayı:452 – 2008/6, 49-62.
  7. Baran, M. ve Sevil, T., “Analytical and
  8. Experimental Studies on Infilled RC Frames”,

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Mehmet Baran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

19 Şubat 2013

Gönderilme Tarihi

19 Şubat 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Baran, M. (2013). DOLGU DUVARLARIN BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 27(2). https://izlik.org/JA74DG65CJ
AMA
1.Baran M. DOLGU DUVARLARIN BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ. GUMMFD. 2013;27(2). https://izlik.org/JA74DG65CJ
Chicago
Baran, Mehmet. 2013. “DOLGU DUVARLARIN BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 (2). https://izlik.org/JA74DG65CJ.
EndNote
Baran M (01 Mart 2013) DOLGU DUVARLARIN BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 2
IEEE
[1]M. Baran, “DOLGU DUVARLARIN BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ”, GUMMFD, c. 27, sy 2, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74DG65CJ
ISNAD
Baran, Mehmet. “DOLGU DUVARLARIN BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27/2 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA74DG65CJ.
JAMA
1.Baran M. DOLGU DUVARLARIN BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ. GUMMFD. 2013;27. Available at https://izlik.org/JA74DG65CJ.
MLA
Baran, Mehmet. “DOLGU DUVARLARIN BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 27, sy 2, Mart 2013, https://izlik.org/JA74DG65CJ.
Vancouver
1.Mehmet Baran. DOLGU DUVARLARIN BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;27(2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA74DG65CJ