TR
DOĞRUSAL OLMAYAN PAR SİSTEMLER KULLANILARAK KAOTİK ZAMAN SERİSİ KESTİRİMİ
Öz
Bu çalışmada kaotik zaman serilerinin kestirimi için doğrusal olmayan polinomsal özbağlanım (polynomialautoregressive – PAR) sistemler kullanılmıştır. Bu amaçla literatürde yer alan Mackey-Glass ve Lorenz kaotiksistemlerine ait zaman serilerinin kestirimi için doğrusal olmayan PAR zaman serilerine dayalı çeşitlimatematiksel model yapıları sunulmuştur. Sunulan modellerdeki parametre değerlerinin belirlenmesi amacıylasezgisel algoritmalardan genetik algoritma (GA), diferansiyel gelişim algoritması (DGA) ve klonal seçmealgoritması (KSA), klasik algoritmalardan ise içsel en küçük kareler (recursive least square-RLS) algoritmasıuyarlanır algoritmalar olarak kullanılmış ve başarımları karşılaştırılmıştır. Benzetim sonuçlarına göre hem kaotiksistemler için sunulan matematiksel model yapıları hem de bu model yapılarına ait parametrelerin belirlenmesiiçin farklı algoritmalarla yapılan optimizasyon işlemleri oldukça başarılı olmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ljung, L., System Identification: Theory For
- The User, Englewood Cliffs, NJ, Prentice Hall,
- -
- Gauss, K. F., Theory of the Motion of Heavenly
- Bodies, Dover, 1963.
- Zadeh, L.A., “From Circuit Theory to System
- Theory”, Proc IRE, 50, 856-865, 1962.
- Töderstrom S., System Identification, Prentice-
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
19 Şubat 2013
Gönderilme Tarihi
19 Şubat 2013
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2012 Cilt: 27 Sayı: 2
APA
Özer, Ş., & Zorlu, H. (2013). DOĞRUSAL OLMAYAN PAR SİSTEMLER KULLANILARAK KAOTİK ZAMAN SERİSİ KESTİRİMİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 27(2). https://izlik.org/JA83JR45YF
AMA
1.Özer Ş, Zorlu H. DOĞRUSAL OLMAYAN PAR SİSTEMLER KULLANILARAK KAOTİK ZAMAN SERİSİ KESTİRİMİ. GUMMFD. 2013;27(2). https://izlik.org/JA83JR45YF
Chicago
Özer, Şaban, ve Hasan Zorlu. 2013. “DOĞRUSAL OLMAYAN PAR SİSTEMLER KULLANILARAK KAOTİK ZAMAN SERİSİ KESTİRİMİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 (2). https://izlik.org/JA83JR45YF.
EndNote
Özer Ş, Zorlu H (01 Mart 2013) DOĞRUSAL OLMAYAN PAR SİSTEMLER KULLANILARAK KAOTİK ZAMAN SERİSİ KESTİRİMİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 2
IEEE
[1]Ş. Özer ve H. Zorlu, “DOĞRUSAL OLMAYAN PAR SİSTEMLER KULLANILARAK KAOTİK ZAMAN SERİSİ KESTİRİMİ”, GUMMFD, c. 27, sy 2, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83JR45YF
ISNAD
Özer, Şaban - Zorlu, Hasan. “DOĞRUSAL OLMAYAN PAR SİSTEMLER KULLANILARAK KAOTİK ZAMAN SERİSİ KESTİRİMİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27/2 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA83JR45YF.
JAMA
1.Özer Ş, Zorlu H. DOĞRUSAL OLMAYAN PAR SİSTEMLER KULLANILARAK KAOTİK ZAMAN SERİSİ KESTİRİMİ. GUMMFD. 2013;27. Available at https://izlik.org/JA83JR45YF.
MLA
Özer, Şaban, ve Hasan Zorlu. “DOĞRUSAL OLMAYAN PAR SİSTEMLER KULLANILARAK KAOTİK ZAMAN SERİSİ KESTİRİMİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 27, sy 2, Mart 2013, https://izlik.org/JA83JR45YF.
Vancouver
1.Şaban Özer, Hasan Zorlu. DOĞRUSAL OLMAYAN PAR SİSTEMLER KULLANILARAK KAOTİK ZAMAN SERİSİ KESTİRİMİ. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;27(2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA83JR45YF