TR
GÜNEŞ IŞINIMI VE DUVAR YÖNÜ DİKKATE ALINARAK OPTİMUM ISIL YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ
Öz
Bu çalışma, bina dış duvarlarına uygulanan ısıl yalıtım kalınlığının optimizasyonu üzerinedir. Literatürdeki diğerçalışmalardan farklı olarak güneş ışınımı dikkate alınmış ve binanın dış duvarlarına uygulanacak yalıtımkalınlığının yöne bağlı değişimi incelenmiştir. Çalışmada örnek olarak İstanbul ili ele alınmış, ortalama havasıcaklığı ölçümlerinden ve hesaplanan güneş ışınımı değerlerinden hareketle binanın farkı yönleri (doğu, batı,kuzey, güney) için optimum yalıtım kalınlıkları belirlenmiştir. Derece-gün (DG) tabanlı optimizasyonda ömür,faiz ve enflasyon oranlarını dikkate alan ömür döngüsü maliyet analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, sadece dışhava sıcaklık verilerine dayanan toplam DG sayısı 1827 iken güneş ışınımı dikkate alındığında doğu, batı, kuzeyve güneye bakan dik yüzeyler için sırasıyla 1633, 1628, 1719 ve 1535 elde edilmiştir. Buna bağlı olarak buyüzeyler için optimum yalıtım kalınlıkları ise sırasıyla 4,8 cm, 4,8 cm, 5,2 cm ve 4,3 cm olarak hesaplanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Yamankaradeniz, R. ve Kaynaklı, Ö., “Isıtma
- Süreci ve Optimum Yalıtım Kalınlığı Hesabı ”,
- VIII. Ulusal Tesisat Mühendisleri Kongresi,
- İzmir, 187-195, 25-28 Ekim 2007.
- Aytaç, A. ve Aksoy, U.T., “ Enerji Tasarrufu İçin
- Dış Duvarlarda Optimum Yalıtım Kalınlığı ve
- Isıtma Maliyeti İlişkisi”, Journal of the Faculty
- of Engineering and Architecture of Gazi
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
19 Şubat 2013
Gönderilme Tarihi
19 Şubat 2013
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2012 Cilt: 27 Sayı: 2
APA
Kaynaklı, Ö., Özdemir, S., & Karamangil, M. İ. (2013). GÜNEŞ IŞINIMI VE DUVAR YÖNÜ DİKKATE ALINARAK OPTİMUM ISIL YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 27(2). https://izlik.org/JA33NW58EA
AMA
1.Kaynaklı Ö, Özdemir S, Karamangil Mİ. GÜNEŞ IŞINIMI VE DUVAR YÖNÜ DİKKATE ALINARAK OPTİMUM ISIL YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ. GUMMFD. 2013;27(2). https://izlik.org/JA33NW58EA
Chicago
Kaynaklı, Ömer, Sevcan Özdemir, ve M. İhsan Karamangil. 2013. “GÜNEŞ IŞINIMI VE DUVAR YÖNÜ DİKKATE ALINARAK OPTİMUM ISIL YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 (2). https://izlik.org/JA33NW58EA.
EndNote
Kaynaklı Ö, Özdemir S, Karamangil Mİ (01 Mart 2013) GÜNEŞ IŞINIMI VE DUVAR YÖNÜ DİKKATE ALINARAK OPTİMUM ISIL YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 2
IEEE
[1]Ö. Kaynaklı, S. Özdemir, ve M. İ. Karamangil, “GÜNEŞ IŞINIMI VE DUVAR YÖNÜ DİKKATE ALINARAK OPTİMUM ISIL YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ”, GUMMFD, c. 27, sy 2, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33NW58EA
ISNAD
Kaynaklı, Ömer - Özdemir, Sevcan - Karamangil, M. İhsan. “GÜNEŞ IŞINIMI VE DUVAR YÖNÜ DİKKATE ALINARAK OPTİMUM ISIL YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27/2 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA33NW58EA.
JAMA
1.Kaynaklı Ö, Özdemir S, Karamangil Mİ. GÜNEŞ IŞINIMI VE DUVAR YÖNÜ DİKKATE ALINARAK OPTİMUM ISIL YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ. GUMMFD. 2013;27. Available at https://izlik.org/JA33NW58EA.
MLA
Kaynaklı, Ömer, vd. “GÜNEŞ IŞINIMI VE DUVAR YÖNÜ DİKKATE ALINARAK OPTİMUM ISIL YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 27, sy 2, Mart 2013, https://izlik.org/JA33NW58EA.
Vancouver
1.Ömer Kaynaklı, Sevcan Özdemir, M. İhsan Karamangil. GÜNEŞ IŞINIMI VE DUVAR YÖNÜ DİKKATE ALINARAK OPTİMUM ISIL YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;27(2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA33NW58EA