TR
SOL-JEL YÖNTEMİYLE BOR KARBÜR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU
Öz
Bor karbür yüksek sertlik, yüksek erime noktası, düşük yoğunluk, iyi kimyasal kararlılık ve nötron absorplamakapasitesi gibi etkileyici özelliklerinden dolayı ileri teknoloji gerektiren alanlar için umut verici bir malzemedir.Bor karbür (B4C) üretimi için yapılan çalışmalarda karbotermal indirgeme, elementel bor ve karbondan borkarbür eldesi, yardımcı indirgeme, CVD (Chemical Vapor Deposition), sol-jel gibi yöntemler kullanılmıştır.Bütün bu yöntemler içerisinde sol-jel yöntemi sürecin kolaylığı, yöntemin gerektirdiği sıcaklığın daha düşükolması ve düşük maliyeti gibi özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada bor karbür üretimi vekarakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Üretim için iki farklı başlangıç maddesi kullanılmıştır. İlk olarak borik asitve polivinil alkolden (PVA) sol-jel tekniği ile elde edilen ara ürün PVAB olarak isimlendirilmiş ve farklı ısıtmahızlarında yapılan TGA-DSC analizleri verileri kullanılarak Ozawa Yöntemi ile aktivasyon enerjisihesaplanmıştır. Daha sonra bu ara ürün 750°C’da azot gazı ortamında piroliz edilerek, bor karbür ön maddesiüretilmesi planlanmıştır. Ayrıca sitrik asit ve borik asitten de sol-jel yöntemi ile bor karbür üretimi içinçalışmalar yapılmış ve B4C elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Demir, C., Bor Minerallerinin Enerji Kaynağı
- Olarak Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi,
- Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,
- Konya, 2006.
- Khanra, A. K., “Production of boron carbide
- powder by carbothermal synthesis of gel material”, Bulletin of Material Science, Cilt 30,
- No 2, 93-96, 2007.
- Sharifi, M. E., Karimzadeh, F., Enayati, M. H.,
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
19 Şubat 2013
Gönderilme Tarihi
19 Şubat 2013
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2012 Cilt: 27 Sayı: 2
APA
Karaçay, E., Alp, E., & Cabbar, H. C. (2013). SOL-JEL YÖNTEMİYLE BOR KARBÜR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 27(2). https://izlik.org/JA75YX98SX
AMA
1.Karaçay E, Alp E, Cabbar HC. SOL-JEL YÖNTEMİYLE BOR KARBÜR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU. GUMMFD. 2013;27(2). https://izlik.org/JA75YX98SX
Chicago
Karaçay, Ebru, Erdem Alp, ve H. Canan Cabbar. 2013. “SOL-JEL YÖNTEMİYLE BOR KARBÜR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 (2). https://izlik.org/JA75YX98SX.
EndNote
Karaçay E, Alp E, Cabbar HC (01 Mart 2013) SOL-JEL YÖNTEMİYLE BOR KARBÜR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 2
IEEE
[1]E. Karaçay, E. Alp, ve H. C. Cabbar, “SOL-JEL YÖNTEMİYLE BOR KARBÜR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU”, GUMMFD, c. 27, sy 2, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75YX98SX
ISNAD
Karaçay, Ebru - Alp, Erdem - Cabbar, H. Canan. “SOL-JEL YÖNTEMİYLE BOR KARBÜR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27/2 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA75YX98SX.
JAMA
1.Karaçay E, Alp E, Cabbar HC. SOL-JEL YÖNTEMİYLE BOR KARBÜR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU. GUMMFD. 2013;27. Available at https://izlik.org/JA75YX98SX.
MLA
Karaçay, Ebru, vd. “SOL-JEL YÖNTEMİYLE BOR KARBÜR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 27, sy 2, Mart 2013, https://izlik.org/JA75YX98SX.
Vancouver
1.Ebru Karaçay, Erdem Alp, H. Canan Cabbar. SOL-JEL YÖNTEMİYLE BOR KARBÜR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;27(2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA75YX98SX