YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÇOKLU ETMEN BENZETİM ORTAMINDA REALİZE EDİLMESİ VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNE UYGULANMASI

Cilt: 27 Sayı: 4 19 Şubat 2013
  • Adil Baykasoğlu
  • Alper Saltabaş
  • A. Serdar Taşan
  • Kemal Subulan
PDF İndir
TR

YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÇOKLU ETMEN BENZETİM ORTAMINDA REALİZE EDİLMESİ VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNE UYGULANMASI

Öz

Kombinatoryal optimizasyon problemlerinin çözümü için geliştirilen birçok meta-sezgisel algoritmabulunmasına rağmen bu algoritmaları etmen tabanlı modelleme ortamında realize eden çalışmaların sayısı çokazdır. Özellikle Yapay Bağışıklık Sisteminin (YBS) dinamiklerini modelleyen algoritmaların adaptasyonyeteneğine sahip popülasyon tabanlı yaklaşımlar olması, YBS’nin etmen tabanlı modelleme ortamında gerçeğedaha yakın bir şekilde realize edilmesini sağlayacaktır. Bu amaçla ilk defa mevcut çalışmada, bir kombinatoryaloptimizasyon problemi olan gezgin satıcı probleminin (GSP) modellenmesi ve çözümü için yapay bağışıklıksistemi algoritmalarından klonal seçim algoritması çoklu etmen benzetim ortamında modellenmiş vealgoritmanın gösterdiği davranışın incelenmesi için farklı GSP setleri üzerinde benzetim deneylerigerçekleştirilmiştir. Etmen tabanlı modellerin geliştirilmesi ve benzetim testlerinin yapılabilmesi için Netlogoyazılımı kullanılmıştır. Ayrıca geleneksel klonal seçim algoritmasının performansını arttırmak için reseptördeğişim süreci ve çaprazlama mekanizması önerilen modele entegre edilmiş ve doğal oluşları daha gerçekçimodelleyebilen etmen tabanlı yaklaşımlar ile de etkin çözümler elde edilebileceği gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. De Castro, L. ve Von Zuben, F., “Learning and
  2. Optimization Using The Clonal Selection
  3. Principle”, Evolutionary Computation, Cilt 6,
  4. Sayı 3, 239-251, 2002.
  5. Gao, S., Dai, H., Yang, G. ve Tang, Z., “A Novel
  6. Clonal Selection Algorithm and Its Application to
  7. Traveling Salesman Problem”, IEICE Trans.
  8. Fundamentals, Cilt E90–A, No 10, 2007.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Adil Baykasoğlu Bu kişi benim

Alper Saltabaş Bu kişi benim

A. Serdar Taşan Bu kişi benim

Kemal Subulan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

19 Şubat 2013

Gönderilme Tarihi

19 Şubat 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 27 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Baykasoğlu, A., Saltabaş, A., Taşan, A. S., & Subulan, K. (2013). YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÇOKLU ETMEN BENZETİM ORTAMINDA REALİZE EDİLMESİ VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNE UYGULANMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 27(4). https://izlik.org/JA42JT75XL
AMA
1.Baykasoğlu A, Saltabaş A, Taşan AS, Subulan K. YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÇOKLU ETMEN BENZETİM ORTAMINDA REALİZE EDİLMESİ VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNE UYGULANMASI. GUMMFD. 2013;27(4). https://izlik.org/JA42JT75XL
Chicago
Baykasoğlu, Adil, Alper Saltabaş, A. Serdar Taşan, ve Kemal Subulan. 2013. “YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÇOKLU ETMEN BENZETİM ORTAMINDA REALİZE EDİLMESİ VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNE UYGULANMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 (4). https://izlik.org/JA42JT75XL.
EndNote
Baykasoğlu A, Saltabaş A, Taşan AS, Subulan K (01 Mart 2013) YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÇOKLU ETMEN BENZETİM ORTAMINDA REALİZE EDİLMESİ VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNE UYGULANMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 4
IEEE
[1]A. Baykasoğlu, A. Saltabaş, A. S. Taşan, ve K. Subulan, “YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÇOKLU ETMEN BENZETİM ORTAMINDA REALİZE EDİLMESİ VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNE UYGULANMASI”, GUMMFD, c. 27, sy 4, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42JT75XL
ISNAD
Baykasoğlu, Adil - Saltabaş, Alper - Taşan, A. Serdar - Subulan, Kemal. “YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÇOKLU ETMEN BENZETİM ORTAMINDA REALİZE EDİLMESİ VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNE UYGULANMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27/4 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA42JT75XL.
JAMA
1.Baykasoğlu A, Saltabaş A, Taşan AS, Subulan K. YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÇOKLU ETMEN BENZETİM ORTAMINDA REALİZE EDİLMESİ VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNE UYGULANMASI. GUMMFD. 2013;27. Available at https://izlik.org/JA42JT75XL.
MLA
Baykasoğlu, Adil, vd. “YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÇOKLU ETMEN BENZETİM ORTAMINDA REALİZE EDİLMESİ VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNE UYGULANMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 27, sy 4, Mart 2013, https://izlik.org/JA42JT75XL.
Vancouver
1.Adil Baykasoğlu, Alper Saltabaş, A. Serdar Taşan, Kemal Subulan. YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÇOKLU ETMEN BENZETİM ORTAMINDA REALİZE EDİLMESİ VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNE UYGULANMASI. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;27(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA42JT75XL