Y-H TİPİ SIVI KRİSTAL SİSTEMLERE KARBON NANOTÜP İLAVESİNİN MOLEKÜLER YÖNLENME VE FAZ GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Cilt: 26 Sayı: 1 20 Şubat 2013
  • Doğaç Çağıl
  • Nihan Kaya
  • Ahmet Alıcılar
PDF İndir
TR

Y-H TİPİ SIVI KRİSTAL SİSTEMLERE KARBON NANOTÜP İLAVESİNİN MOLEKÜLER YÖNLENME VE FAZ GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Öz

Özellikle görüntü teknolojisindeki uygulamaları ile sıvı kristaller son yıllarda büyük ilgi odağı haline gelmiştir.Yolcu-Hancı (Y-H) tipi sıvı kristal göstergeler geniş görüş açısı, düşük maliyet, mükemmel renk tonu ve yüksekparlaklıkları sebebiyle yaygın bir şekilde kullanılmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, Y-H tipi sistemlerde farklımoleküler yapıda boyalar ile tek duvarlı karbon nanotüp kullanarak moleküler yönlenmeyi geliştirmek venematik-izotropik faz geçiş sıcaklığı üzerine etkilerini incelemektir. Bu amaçla farklı kimyasal yapıdaki üçboyarmadde, farklı bileşimdeki iki nematik sıvı kristale ayrı ayrı eklenerek düzen parametreleri ve faz geçişsıcaklıkları belirlenmiştir. Bir sonraki aşamada bu karışımların her birine iki farklı oranda tek duvarlı karbonnanotüp ilave edilmiş ve deneyler tekrarlanmıştır. Sonuç olarak sıvı kristal için düzen parametresi, boyaya bağlıolarak farklı değerler almakla birlikte en yüksek değerini antrakinon yapılı boyada bulmuş; karbon nanotüpilavesi farklı etkilere sebep olmuştur. Katkılı sıvı kristallerin nematik-izotropik faz geçiş sıcaklığındaki değişim,katkısız hale kıyasla kabul edilebilir sınırlar içerisinde kaldığından, sıvı kristal fazın kararlılığı üzerine olumsuzetkilerinin olmadığı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bahadur, B., Liquid Crystals: Applications and
  2. Uses, Vol. 1, World Scientific Publishing,
  3. Singapore, 1992.
  4. Kaya, N., Mavi-Kırmızı Boya ve Karbon
  5. Nanotüp Katkılı Nematik Sıvı Kristallerin
  6. Karakterizasyonu ve Uygulanabilirliğinin
  7. Araştırılması, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi,
  8. Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Doğaç Çağıl Bu kişi benim

Nihan Kaya Bu kişi benim

Ahmet Alıcılar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

20 Şubat 2013

Gönderilme Tarihi

20 Şubat 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çağıl, D., Kaya, N., & Alıcılar, A. (2013). Y-H TİPİ SIVI KRİSTAL SİSTEMLERE KARBON NANOTÜP İLAVESİNİN MOLEKÜLER YÖNLENME VE FAZ GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 26(1). https://izlik.org/JA53DF23ZD
AMA
1.Çağıl D, Kaya N, Alıcılar A. Y-H TİPİ SIVI KRİSTAL SİSTEMLERE KARBON NANOTÜP İLAVESİNİN MOLEKÜLER YÖNLENME VE FAZ GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. GUMMFD. 2013;26(1). https://izlik.org/JA53DF23ZD
Chicago
Çağıl, Doğaç, Nihan Kaya, ve Ahmet Alıcılar. 2013. “Y-H TİPİ SIVI KRİSTAL SİSTEMLERE KARBON NANOTÜP İLAVESİNİN MOLEKÜLER YÖNLENME VE FAZ GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 26 (1). https://izlik.org/JA53DF23ZD.
EndNote
Çağıl D, Kaya N, Alıcılar A (01 Mart 2013) Y-H TİPİ SIVI KRİSTAL SİSTEMLERE KARBON NANOTÜP İLAVESİNİN MOLEKÜLER YÖNLENME VE FAZ GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 26 1
IEEE
[1]D. Çağıl, N. Kaya, ve A. Alıcılar, “Y-H TİPİ SIVI KRİSTAL SİSTEMLERE KARBON NANOTÜP İLAVESİNİN MOLEKÜLER YÖNLENME VE FAZ GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”, GUMMFD, c. 26, sy 1, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53DF23ZD
ISNAD
Çağıl, Doğaç - Kaya, Nihan - Alıcılar, Ahmet. “Y-H TİPİ SIVI KRİSTAL SİSTEMLERE KARBON NANOTÜP İLAVESİNİN MOLEKÜLER YÖNLENME VE FAZ GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 26/1 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA53DF23ZD.
JAMA
1.Çağıl D, Kaya N, Alıcılar A. Y-H TİPİ SIVI KRİSTAL SİSTEMLERE KARBON NANOTÜP İLAVESİNİN MOLEKÜLER YÖNLENME VE FAZ GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. GUMMFD. 2013;26. Available at https://izlik.org/JA53DF23ZD.
MLA
Çağıl, Doğaç, vd. “Y-H TİPİ SIVI KRİSTAL SİSTEMLERE KARBON NANOTÜP İLAVESİNİN MOLEKÜLER YÖNLENME VE FAZ GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 26, sy 1, Mart 2013, https://izlik.org/JA53DF23ZD.
Vancouver
1.Doğaç Çağıl, Nihan Kaya, Ahmet Alıcılar. Y-H TİPİ SIVI KRİSTAL SİSTEMLERE KARBON NANOTÜP İLAVESİNİN MOLEKÜLER YÖNLENME VE FAZ GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;26(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA53DF23ZD