TR
ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM SÜRECİ MODELİ VE TAI UYGULAMASI
Öz
Bu çalışmada Esnek İmalat Sistemlerinin (EİS) tasarımında kullanılmak üzere sistematik bir tasarım sürecimodeli önerilmektedir. EİS tasarımı çok maliyetli ve karmaşık olmaktadır. Bundan dolayı sistem henüz tasarımaşamasında iken yapılacak teknik analizlerin tam ve doğru yapılması önem arz etmektedir. Bu aşamada önerilenmodelde bir yapısal tasarım tekniği olan Fonksiyonel Modellemede Bütünleşik Tanımlama (IntegrationDefinition for Function Modeling (IDEF)) diyagramları kullanılmıştır. Önerilen tasarım süreci havacılıksektöründe faaliyet gösteren TAI (Turkish Aerospace Industries)’da uygulanmıştır. Sürecin performansısimülasyon ve kuyruk ağı teknikleri kullanılarak test edilmiştir. Performans analizinde işlem süreleri, işlemcisayıları, rota bilgisi ve taşıyıcı sayıları test parametreleri olarak belirlenirken, çevrim zamanları ve makinekullanım oranları performans parametreleri olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anglani, A., Grieco, A., Pacella, M., Tolio, T.,
- “Object-oriented modeling and simulation of
- flexible manufacturing systems: a rule-based
- procedure”, Simulation Modelling Practice and
- Theory, Cilt 10, No 3-4, 209-234, 2002.
- Klingstam, P., Gullander, P., “Overview of
- simulation tools for computer-aided production
- engineering”, Computers Industry, Cilt 38, No
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
20 Şubat 2013
Gönderilme Tarihi
20 Şubat 2013
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2011 Cilt: 26 Sayı: 4
APA
Pınarbaşı, M., & Yüzükırmızı, M. (2013). ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM SÜRECİ MODELİ VE TAI UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 26(4). https://izlik.org/JA79BK95YU
AMA
1.Pınarbaşı M, Yüzükırmızı M. ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM SÜRECİ MODELİ VE TAI UYGULAMASI. GUMMFD. 2013;26(4). https://izlik.org/JA79BK95YU
Chicago
Pınarbaşı, Mehmet, ve Mustafa Yüzükırmızı. 2013. “ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM SÜRECİ MODELİ VE TAI UYGULAMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 26 (4). https://izlik.org/JA79BK95YU.
EndNote
Pınarbaşı M, Yüzükırmızı M (01 Mart 2013) ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM SÜRECİ MODELİ VE TAI UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 26 4
IEEE
[1]M. Pınarbaşı ve M. Yüzükırmızı, “ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM SÜRECİ MODELİ VE TAI UYGULAMASI”, GUMMFD, c. 26, sy 4, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79BK95YU
ISNAD
Pınarbaşı, Mehmet - Yüzükırmızı, Mustafa. “ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM SÜRECİ MODELİ VE TAI UYGULAMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 26/4 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA79BK95YU.
JAMA
1.Pınarbaşı M, Yüzükırmızı M. ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM SÜRECİ MODELİ VE TAI UYGULAMASI. GUMMFD. 2013;26. Available at https://izlik.org/JA79BK95YU.
MLA
Pınarbaşı, Mehmet, ve Mustafa Yüzükırmızı. “ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM SÜRECİ MODELİ VE TAI UYGULAMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 26, sy 4, Mart 2013, https://izlik.org/JA79BK95YU.
Vancouver
1.Mehmet Pınarbaşı, Mustafa Yüzükırmızı. ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM SÜRECİ MODELİ VE TAI UYGULAMASI. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;26(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA79BK95YU