TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİNE SEZGİSEL METOTLARLA YAKLAŞIM

Cilt: 18 Sayı: 4 11 Nisan 2013
  • Vecihi Yiğit
  • Orhan Türkbey
PDF İndir

TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİNE SEZGİSEL METOTLARLA YAKLAŞIM

Öz

Yıllardan beri çalışılmakta olan Tesis Yerleşim Problemleri (TYP) imalat ve yöneylem araştırmasında zengin bir literatüre sahiptir ve önemli bir rol oynamaktadır. Temel Fabrika Yerleşim Problemi olarak da bilinen Sınırsız Kapasiteli Tesis Yerleşim Problemleri (SKTYP), TYP ailesinin bir üyesidir. SKTYP, NP-Hard yapıya sahip olduğundan dolayı, problem boyutu ne kadar artarsa optimal sonucu bulmakta o kadar zordur ve ayrıca güvenilir sonuçlara ulaşmak da bir hayli zaman gerektirir. Bu makale, Yöneylem Araştırması Kütüphanesinde bulunan ve karşılaştırma için çok iyi bilinen SKTYP’ni Tepe-Tırmanma ve Tavlama Benzetimi (TB) metotlarıyla incelemeyi hedeflemektedir. Elde edilen sonuçlar geliştirilen Tavlama Benzetimi (TB) Algoritmasının iyi sonuçlar verdiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Francis, R.L., McGinnis L.F. and White, J.A., “Locational Analysis”, European Journal of Operations Research, No 12, 220-252, 1983.
  2. Mirchandani P.B. and Francis R.L., Discrete Location Theory, John Wiley & Sons, New York, A.B.D., 1990.
  3. Reeves, Colin, Modern Heuristic Techniques for Combinatorial Problems, John Wiley & Sons, New York, A.B.D., 1993.
  4. Krarup J., ve Pruzan, P.M., “The Simple Plant Location Problem: Survey and Synthesis”, European Journal of Operations Research, No 12, 36-81, 1983.
  5. Kuehn, A.A., and Hamburger, M.J., “A Heuristic Program for Locating Warehouses”, Management Sciences, No 9, 643–666, 1963.
  6. Guignard, M., “A Lagrangean Dual Ascent Algorithm for Simple Plant Location Problems”, European Journal of Operations Research, No 35, 193-200, 1988.
  7. Beasley, J.E., “Lagrangean Heuristic for Location Problems”, European Journal of Operations Research, No 65, 383-399, 1993.
  8. Cornuejols, G. and Thizy, J. M., “Some Facets of the Simple Plant Location Problem”, Mathematical Programming, No 23, 50-74, 1982.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Vecihi Yiğit Bu kişi benim

Orhan Türkbey Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

11 Nisan 2013

Gönderilme Tarihi

11 Nisan 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: 18 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Yiğit, V., & Türkbey, O. (2013). TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİNE SEZGİSEL METOTLARLA YAKLAŞIM. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 18(4). https://izlik.org/JA82JE57RZ
AMA
1.Yiğit V, Türkbey O. TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİNE SEZGİSEL METOTLARLA YAKLAŞIM. GUMMFD. 2013;18(4). https://izlik.org/JA82JE57RZ
Chicago
Yiğit, Vecihi, ve Orhan Türkbey. 2013. “TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİNE SEZGİSEL METOTLARLA YAKLAŞIM”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 18 (4). https://izlik.org/JA82JE57RZ.
EndNote
Yiğit V, Türkbey O (01 Mart 2013) TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİNE SEZGİSEL METOTLARLA YAKLAŞIM. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 18 4
IEEE
[1]V. Yiğit ve O. Türkbey, “TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİNE SEZGİSEL METOTLARLA YAKLAŞIM”, GUMMFD, c. 18, sy 4, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82JE57RZ
ISNAD
Yiğit, Vecihi - Türkbey, Orhan. “TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİNE SEZGİSEL METOTLARLA YAKLAŞIM”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 18/4 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA82JE57RZ.
JAMA
1.Yiğit V, Türkbey O. TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİNE SEZGİSEL METOTLARLA YAKLAŞIM. GUMMFD. 2013;18. Available at https://izlik.org/JA82JE57RZ.
MLA
Yiğit, Vecihi, ve Orhan Türkbey. “TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİNE SEZGİSEL METOTLARLA YAKLAŞIM”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 18, sy 4, Mart 2013, https://izlik.org/JA82JE57RZ.
Vancouver
1.Vecihi Yiğit, Orhan Türkbey. TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİNE SEZGİSEL METOTLARLA YAKLAŞIM. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;18(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA82JE57RZ