Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome Ve MAKROFİT Endekslerinin Kullanılması

Cilt: 28 Sayı: 2 3 Mart 2014
  • Kupe Lirika
  • İmeri Alma
  • Cara Magdalena
  • Kurti Dashnor
PDF İndir
TR

Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome Ve MAKROFİT Endekslerinin Kullanılması

Öz

Ohrid Gölü’nün ekolojik değerlendirmesinde biyomonitoring kullanılmıştır. Özellikle organik kirlilikle ilgili epileptik diatomlar ve sucul makrofitler dikkate almaktadır. Çalışmada, Ohrid Gölü’nde on örnekleme alanı seçilerek su kalitesinin biyoindikatörleri olarak diatome ve makrofit endekslerini karşılaştırması amaçlanmıştır. Bütün ikili organizma grupları, organik ve inorganik ötrofikasyon kirlilik eğilimlerine anlamlı bir cevap vermektedir. Sualtı makrofitler, çevrelerindeki besin maddesi konsantrasyonlarındaki değişikliklere karşı cevap vermektedir. Diatome gurubunun aksine, sualtı makrofitleri tortul tabakadan ve üzerindeki sulardan besin maddesi kullanma yeteneğine sahiptirler. Diatome türleri, su kimyası ve habitat yapısı için özel öneme sahiptirler. Bu çalışmada, daha çok epifitik ve oligotrofik türler ve tortu zemine doğru daha euplanktonic mezo ve/veya ötrofik türler (Achnanthidium pusillum, Aulacoseira ambigua gibi) görülmüştür. Diatomeler ve makrofitler bu yüzden fonksiyonu oldukları çevresel şartlarda bütünleşmiş gibi işlev görmektedirler ve böylece yüksek alan çözünürlüğüyle uzun dönem entegre edicileri olarak kullanılabilirler. Shannon Endeksi, mevsimler üzerinde bio-çeşitlilik varyasyonların kanıtlar ve deney yapılan diziler arasında bazı farklılıklar gözlenmiştir. Saprofik Endeksi oligo-β-mesosaprob için belirleyici olan küçük bir bant üzerinde dalgalanmaktadır. Trofik Diatome Endeksi TIDIA, Makrofit Endeksi (MI) ve Saprofit Endeksi (SI) aynı trendleri takip eder. Buda gösteriyor ki; toplulukların yapısı gerçek çevresel değişiklikleri yansıtmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Carbiener R., Trémoliéres, M., Mercier, J.L., Ortscheit, A., Aquatic macrophyte communities as bionindicators of eutrophication in calcareous oligosaprobe stream waters (Upper Rhine plain, Alsace). Vegetatio 86, 71-88. 1990.
  2. Cleve-Euler A. 1955 Die Diatomeen von Schweden und Finnland, Teil I bis V. Almqvist & Wiksells Boktryckeri AB, Stockholm, 1955.
  3. Cox E.J. What is the basis for using diatoms as monitors of river quality? Proceedings of an International Symposium (Eds: B. A. Whitton, E. Rott, G. Friedrich), Landesamt fűr Wasser und Abfall Nordrhein – Westfalen, Dösseldorf, 33 – 40. 1991.
  4. John J. Bioassessment on health of aquatic systems by the use of diatoms, in Modern Trends in Applied Aquatic Ecology (Eds: R. S. Ambasht, N. K. Ambasht), Kluwer Academic Publications, New York, 1 – 20. 2003.
  5. Kelly M.G., Cazaubon A., Coring E., Dell`Uomo A., Ector L., Recommendations for sampling littoral diatoms in lakes for ecological status assessments. 1998.
  6. Kelly M.G., Whitton B. Plants for monitoring rivers, R&D note 366, National Rivers Authority, Bristol. 1995.
  7. Kolkwitz R., Marsson M. Őkologie der pflanzlichen Saprobien, Berichte der Deutschen Botanischen Gesellschaft, 26a, 505 – 519. 1908.
  8. Kovacs C., Kahlert M., Padisak J. Benthic diatom communities along pH and TP gradients in Hungarian and Swedish streams, J. Appl. Phycol, 18, 105 – 117. 2006.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Kupe Lirika Bu kişi benim

İmeri Alma Bu kişi benim

Cara Magdalena Bu kişi benim

Kurti Dashnor Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

3 Mart 2014

Gönderilme Tarihi

3 Mart 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 28 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Lirika, K., Alma, İ., Magdalena, C., & Dashnor, K. (2014). Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome Ve MAKROFİT Endekslerinin Kullanılması. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 28(2). https://izlik.org/JA92CE39WB
AMA
1.Lirika K, Alma İ, Magdalena C, Dashnor K. Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome Ve MAKROFİT Endekslerinin Kullanılması. GUMMFD. 2014;28(2). https://izlik.org/JA92CE39WB
Chicago
Lirika, Kupe, İmeri Alma, Cara Magdalena, ve Kurti Dashnor. 2014. “Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome Ve MAKROFİT Endekslerinin Kullanılması”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 28 (2). https://izlik.org/JA92CE39WB.
EndNote
Lirika K, Alma İ, Magdalena C, Dashnor K (01 Şubat 2014) Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome Ve MAKROFİT Endekslerinin Kullanılması. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 28 2
IEEE
[1]K. Lirika, İ. Alma, C. Magdalena, ve K. Dashnor, “Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome Ve MAKROFİT Endekslerinin Kullanılması”, GUMMFD, c. 28, sy 2, Şub. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92CE39WB
ISNAD
Lirika, Kupe - Alma, İmeri - Magdalena, Cara - Dashnor, Kurti. “Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome Ve MAKROFİT Endekslerinin Kullanılması”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 28/2 (01 Şubat 2014). https://izlik.org/JA92CE39WB.
JAMA
1.Lirika K, Alma İ, Magdalena C, Dashnor K. Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome Ve MAKROFİT Endekslerinin Kullanılması. GUMMFD. 2014;28. Available at https://izlik.org/JA92CE39WB.
MLA
Lirika, Kupe, vd. “Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome Ve MAKROFİT Endekslerinin Kullanılması”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 28, sy 2, Şubat 2014, https://izlik.org/JA92CE39WB.
Vancouver
1.Kupe Lirika, İmeri Alma, Cara Magdalena, Kurti Dashnor. Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome Ve MAKROFİT Endekslerinin Kullanılması. GUMMFD [Internet]. 01 Şubat 2014;28(2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA92CE39WB