BULANIK ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNİN ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI

Cilt: 29 Sayı: 3 30 Eylül 2014
PDF İndir

BULANIK ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNİN ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI

Öz

Günümüzde ortaya çıkan yüksek mukavemetli yeni malzemelerin işlenme gereksinimi, çok küçük işleme alanlarında çalışma gerektiren parçaların varlığı, çok hassas ve kırılgan parçaların işlenmesi ihtiyacı ve karmaşık geometrilerin işlenmesinde ortaya çıkan zorluklar nedeniyle geleneksel imalat yöntemlerinin ötesinde yeni üretim teknolojilerine duyulan ihtiyaç Alışılmamış İmalat Yöntemleri (AİY) ile giderilmektedir. Ancak birbirinden çok farklı ve sayıları gittikçe artan AİY arasında işlenecek parçaya ve üretim koşullara en uygun olanını seçmek günümüz imalatçıları için oldukça önemli bir problem olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada AİY seçimi için, Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi (BAHP) ve Bulanık İdeal Çözümlere Yakınlık Yoluyla Tercihlerin Sıralanması Tekniği (BTOPSIS) yöntemlerinin uygulandığı sistematik bir yaklaşım ortaya konmuştur. Çalışmada ayrıca bulanık yöntemlerle elde edilen sonuçlar, bulanık olmayan (klasik) AHP ve TOPSIS yöntemleri ile karşılaştırılarak bulanıklığın sonuçlar üzerinde etkisi belirlenmiştir. AİY seçimleri konusunda bulanıklığın da dahil edildiği seçim yöntemleri geliştirilmiş ve uygulamalar sonucunda bulanıklığın ve farklı seçim yaklaşımlarından ziyade ikili karşılaştırmalar yoluyla yapılan ağırlıklandırmanın sıralama sonucunda daha etkili olduğu ve Bulanık TOPSIS’ten ziyade Bulanık AHP aşamasının çok daha önemli olduğu ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Rajurkar, K.P. ve Ross, R.F., “The role of nontraditional manufacturing processes in future manufacturing industries”, ASME Manufacturing International, 23–37, 1992.
  2. Yao, Y. L., Cheng, J. G., Rajurkar, K. P., Kovacecic, R., Feiner, S., Zhang, W., “Combined research and curriculum development of nontraditional manufacturing”, European Journal of Engineering Education, Cilt 30, No 3, 363-376, 2005.
  3. Aouam, T., Chang, S.I., Lee, E. S., “Fuzzy MADM: An outranking method”, European Journal of Operational Research, Cilt 145, No 2, 317–328, 2003.
  4. Karakaşoğlu, N., “Bulanık Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri ve Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli, 1-7, 2008.
  5. Chakraborty, S. ve Dey, S., "Design of an analytic-hierarchy-process-based expert system for non-traditional machining process selection", International Journal of Advanced Manufacturing Technology, Cilt 31, No 5-6, 490-500, 1977.
  6. Dağdeviren, M., Akay, D., Kurt, M., “İş Değerlendirme, Faktör Derece Puanlarının Belirlenmesinde Hedef Programlama Yönteminin Kullanılması”, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, Cilt 19 No 1, 89-95, 2004.
  7. Chakroborty, S. ve Dey, S., "QFD-based expert system for non-traditional machining processes selection", Expert Systems with Applications, Cilt 32, No 4, 1208–1217, 2007.
  8. Chakladar, N. D. ve Chakraborty, S., “A combined TOPSIS-AHP-method-based approach for non-traditional machining processes selection”, Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers--Part B: Journal of Engineering Manufacture, Cilt 222, 1613-1623, 2008.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2014

Gönderilme Tarihi

30 Eylül 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 29 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Kul, Y., Şeker, A., & Yurdakul, M. (2014). BULANIK ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNİN ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 29(3). https://doi.org/10.17341/gummfd.08606
AMA
1.Kul Y, Şeker A, Yurdakul M. BULANIK ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNİN ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI. GUMMFD. 2014;29(3). doi:10.17341/gummfd.08606
Chicago
Kul, Yavuz, Alper Şeker, ve Mustafa Yurdakul. 2014. “BULANIK ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNİN ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 29 (3). https://doi.org/10.17341/gummfd.08606.
EndNote
Kul Y, Şeker A, Yurdakul M (01 Eylül 2014) BULANIK ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNİN ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 29 3
IEEE
[1]Y. Kul, A. Şeker, ve M. Yurdakul, “BULANIK ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNİN ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI”, GUMMFD, c. 29, sy 3, Eyl. 2014, doi: 10.17341/gummfd.08606.
ISNAD
Kul, Yavuz - Şeker, Alper - Yurdakul, Mustafa. “BULANIK ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNİN ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 29/3 (01 Eylül 2014). https://doi.org/10.17341/gummfd.08606.
JAMA
1.Kul Y, Şeker A, Yurdakul M. BULANIK ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNİN ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI. GUMMFD. 2014;29. doi:10.17341/gummfd.08606.
MLA
Kul, Yavuz, vd. “BULANIK ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNİN ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 29, sy 3, Eylül 2014, doi:10.17341/gummfd.08606.
Vancouver
1.Yavuz Kul, Alper Şeker, Mustafa Yurdakul. BULANIK ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNİN ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI. GUMMFD. 01 Eylül 2014;29(3). doi:10.17341/gummfd.08606

Cited By