Bu
çalışma ile iğde çekirdeğinin süper kritik karbon dioksit çözücüsü ile
özütlenmesi yöntemi kullanılarak çekirdek özütünün elde edilmesi ve UV
dedektörlü HPLC cihazı ile içerdiği quercetin miktarının belirlenmesi
gerçekleştirildi. Deneysel sonuçlar “Design Expert 7.0 (deneme)” programı
kullanılarak analiz edildi. Özütleme koşullarındaki sıcaklık ve basınç
artışının quercetin miktarında önemli bir artışa neden olduğu görüldü. Partikül
boyutu ve özütleme süresi parametreleri çalışmanın başında parametrik olarak
çalışıldı ve bu parametreler quercetin miktarının en yüksek olması prensibine
göre belirlendi. Çalışmalarda küçük partikül boyutunun 0,5 mm ve 120 min
özütleme süresinin uygun olduğu belirlendi. Bu parametrelerin belirlenmesinden
sonra basınç ve sıcaklık optimizasyonu için yüzey cevap yöntemi ile belirlenen
deneysel tasarım deneysel şartları kullanıldı. En yüksek quercetin miktarına
ulaşmak için yapılan çalışmalar ile optimize edilen sıcaklık ve basınç
değerleri 65°C ve 311 bar olarak belirlendi. En yüksek yağ miktarı ise 48,68
mg/g numune olarak kaydedildi. Dizayn modelinin sunduğu optimum şartlardaki
kontrol deneyleri sonrasında quercetin miktarı deneysel olarak 9,44 µg
quercetin/100 g numune olarak ve Desing Expert 7.0 (deneme) programınca tahmin
edilen 9,49 µg quercetin/100 g numune değerine oldukça yakın şekilde ve modele
uygun olarak bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ağustos 2016 |
Kabul Tarihi | 24 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 4 |