Gıda
ürünlerinin kalitesinin geliştirilmesinde üretim parametrelerinin en iyi
değerlerinin bulunması için deney tasarımı yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ancak Taguchi güçlü tasarım ve çok yanıtlı optimizasyon uygulamalarının eşanlı
kullanımı yaygın değildir. Bu çalışmada bir gıda işletmesinde üretilen nugget
kaplamalı ürünlerinin kalitesinin artırılması için üretim parametrelerinin
uygun düzeylerinin bulunması amaçlanmıştır. Üretim kalitesinin
geliştirilmesinde kontrol edilemeyen gürültü faktörlerinin etkilerine karşı
güçlü tasarımın sağlanması için buharlı pişirme fırınındaki süre, sıcaklık ve
fan hızı parametrelerinin en uygun düzeyleri bulunmaya çalışılmış;
mikrobiyolojik yük, merkez sıcaklığı ve ağırlık performans karakteristiklerinin
en iyi değerleri araştırılmıştır. Çok yanıtlı eniyileme probleminin çözümünde
üç performans karakteristiğinin eşzamanlı en iyilenmesi SN oranlarına dayalı
çekicilik fonksiyonu ve çok kriterli karar verme yöntemlerinden MOORA ve
ARAS’ın kullanımıyla gerçekleştirilmiştir. Çekicilik fonksiyonu ile MOORA ve
ARAS’ın kullanımıyla önerilen düzeylerin aynı olduğu görülmüş ve bu düzeyler
için doğrulama deneyleri yapılmıştır. En son olarak elde edilen sonuçlarla
başlangıç üretim koşulları sonuçları karşılaştırılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 30 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 35 Sayı: 3 |