Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Boylu ardıç (Juniperus excelsa M. Bieb) meyvelerinde silibinin ve rutin bileşenlerinin deneysel tasarım metodu kullanılarak sokshlet özütleme şartlarının belirlenmesi

Yıl 2021, Cilt: 36 Sayı: 4, 1775 - 1784, 02.09.2021
https://doi.org/10.17341/gazimmfd.802178

Öz

Bu çalışmada Ardıç bitkisi meyvelerinden deneysel tasarım yöntemiyle tasarlanan ekstraksiyon deneyleri gerçekleştirilmiş ve ekstraktlar içerisindeki Silibinin ve Rutin bileşiklerinin miktarları araştırılmıştır. Ardıç bitkisi geleneksel tıpta yüz yıllardır tedavi amaçlı olarak kullanıldığı için bilimsel çalışmalarda üzerinde araştırmaların yoğunlukla yapılan bir bitkidir. Geleneksel tıpta idrar söktürücü, iltihap önleyici, ağrı kesici, karaciğer koruyucu, anti mikrobiyal ve anti bakteriyel etkileri bilinmektedir. Bağımsız parametreler olan Etanol/su oranı ve özütleme süresinin aktif madde verimlerine etkisi, Design Expert 11 (Demo) programı kullanılarak tasarlanmış ve araştırılmıştır. Soxhlet yöntemi için özütte bulunan silibinin ve rutin etken maddelerinin maksimum miktarını veren matematiksel modeller elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen modellerin önerdiği optimum çalışma koşulları ile deneysel sonuçların uyumlu olduğu görülmüştür. Deneysel çalışmaların sonucu olarak ardıç meyvelerinde en yüksek silibinin ve rutin miktarları sırasıyla 17,9 μg/g ve 261,8 μg/g bulunmuştur.

Kaynakça

  • 1. Guvenc, A., M.M. Hurkul, and A. Erdem, The leaf anatomy of naturally distributed Juniperus L. (Cupressaceae) species in Turkey. Turkish Journal of Botany, 2011. 35(3): p. 251-260.
  • 2. İbrahim TÜMEN, H.H., Türkiye’de yetişen ardıç (juniperus l.) Türlerinin kozalak ve yaprak uçucu yağlarının bileşiminde bulunan terpen grupları. ZKÜ Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 2003. 5(5): p. 88-95.
  • 3. Souravh Bais , N.S.G., Nitan Rana, Shandeep Shandil, A Phytopharmacological Review on a Medicinal Plant: Juniperus communis. International scholarly research notices, 2014: p. 1-6.
  • 4. Martino, K.G. and D. Guyer, Supercritical fluid extraction of quercetin from onion skins. Journal of Food Process Engineering, 2004. 27(1): p. 17-28.
  • 5. Zivic, N., et al., Phytochemical and antioxidant screening of some extracts of Juniperus communis L. and Juniperus oxycedrus L. Czech Journal of Food Sciences, 2019. 37(5): p. 351-358.
  • 6. Yaglioglu, A.S. and F. Eser, Screening of some Juniperus extracts for the phenolic compounds and their antiproliferative activities. South African Journal of Botany, 2017. 113: p. 29-33.
  • 7. Pares, A., et al., Effects of silymarin in alcoholic patients with cirrhosis of the liver: results of a controlled, double-blind, randomized and multicenter trial. Journal of Hepatology, 1998. 28(4): p. 615-621.
  • 8. Oseka, M.K., et al., The influence of the oral treatment of alpha-lipoic acid, vitamins B1 and B2 and rutoside on morphological and functional retinal properties in patients with diabetic retinopathy. Investigative Ophthalmology & Visual Science, 2020. 61(7).
  • 9. Khan, F., et al., Anti-Cancerous Effect of Rutin Against HPV C33A Cervical Cancer Cells via G0/G1 Cell Cycle Arrest and Apoptotic Induction. Endocrine Metabolic & Immune Disorders-Drug Targets, 2020. 20(3): p. 409-418.
  • 10. Gur, M., et al., Some Important Plants for Epilepsy Treatment: Antioxidant Activity and Flavonoid Compositions. Iranian Journal of Science and Technology Transaction a-Science, 2018. 42(A4): p. 1847-1857.
  • 11. Çelik, H.T. and M. Gürü, Extraction of oil and silybin compounds from milk thistle seeds using supercritical carbon dioxide. Journal of Supercritical Fluids, 2015. 100: p. 105-109.
  • 12. Ghoreishi, S.M., A. Hedayati, and S. Mohammadi, Optimization of periodic static-dynamic supercritical CO2 extraction of taxifolin from pinus nigra bark with ethanol as entrainer. Journal of Supercritical Fluids, 2016. 113: p. 53-60.
  • 13. Nuralin, L., et al., Optimisation of quercetin amount via response surface methodology for elaeagnus seeds by supercritical CO2 extraction method. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2017. 32(4): p. 1233-1241.
  • 14. Bezerra, M.A., et al., Response surface methodology (RSM) as a tool for optimization in analytical chemistry. Talanta, 2008. 76(5): p. 965-977.
  • 15. Bijak, M., Silybin, a Major Bioactive Component of Milk Thistle (Silybum marianum L. Gaernt.)-Chemistry, Bioavailability, and Metabolism. Molecules, 2017. 22(11).
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Levent Nuralın 0000-0003-4811-6048

Metin Gürü 0000-0002-7335-7583

Yayımlanma Tarihi 2 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi 30 Eylül 2020
Kabul Tarihi 10 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 36 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Nuralın, L., & Gürü, M. (2021). Boylu ardıç (Juniperus excelsa M. Bieb) meyvelerinde silibinin ve rutin bileşenlerinin deneysel tasarım metodu kullanılarak sokshlet özütleme şartlarının belirlenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 36(4), 1775-1784. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.802178
AMA Nuralın L, Gürü M. Boylu ardıç (Juniperus excelsa M. Bieb) meyvelerinde silibinin ve rutin bileşenlerinin deneysel tasarım metodu kullanılarak sokshlet özütleme şartlarının belirlenmesi. GUMMFD. Eylül 2021;36(4):1775-1784. doi:10.17341/gazimmfd.802178
Chicago Nuralın, Levent, ve Metin Gürü. “Boylu ardıç (Juniperus Excelsa M. Bieb) Meyvelerinde Silibinin Ve Rutin bileşenlerinin Deneysel tasarım Metodu kullanılarak Sokshlet özütleme şartlarının Belirlenmesi”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 36, sy. 4 (Eylül 2021): 1775-84. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.802178.
EndNote Nuralın L, Gürü M (01 Eylül 2021) Boylu ardıç (Juniperus excelsa M. Bieb) meyvelerinde silibinin ve rutin bileşenlerinin deneysel tasarım metodu kullanılarak sokshlet özütleme şartlarının belirlenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 36 4 1775–1784.
IEEE L. Nuralın ve M. Gürü, “Boylu ardıç (Juniperus excelsa M. Bieb) meyvelerinde silibinin ve rutin bileşenlerinin deneysel tasarım metodu kullanılarak sokshlet özütleme şartlarının belirlenmesi”, GUMMFD, c. 36, sy. 4, ss. 1775–1784, 2021, doi: 10.17341/gazimmfd.802178.
ISNAD Nuralın, Levent - Gürü, Metin. “Boylu ardıç (Juniperus Excelsa M. Bieb) Meyvelerinde Silibinin Ve Rutin bileşenlerinin Deneysel tasarım Metodu kullanılarak Sokshlet özütleme şartlarının Belirlenmesi”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 36/4 (Eylül 2021), 1775-1784. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.802178.
JAMA Nuralın L, Gürü M. Boylu ardıç (Juniperus excelsa M. Bieb) meyvelerinde silibinin ve rutin bileşenlerinin deneysel tasarım metodu kullanılarak sokshlet özütleme şartlarının belirlenmesi. GUMMFD. 2021;36:1775–1784.
MLA Nuralın, Levent ve Metin Gürü. “Boylu ardıç (Juniperus Excelsa M. Bieb) Meyvelerinde Silibinin Ve Rutin bileşenlerinin Deneysel tasarım Metodu kullanılarak Sokshlet özütleme şartlarının Belirlenmesi”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 36, sy. 4, 2021, ss. 1775-84, doi:10.17341/gazimmfd.802178.
Vancouver Nuralın L, Gürü M. Boylu ardıç (Juniperus excelsa M. Bieb) meyvelerinde silibinin ve rutin bileşenlerinin deneysel tasarım metodu kullanılarak sokshlet özütleme şartlarının belirlenmesi. GUMMFD. 2021;36(4):1775-84.