Saccharomyces cerevisiae mayasının kullanıldığı bu çalışmada, fermentasyon ortamına değişen konsantrasyonlarda eklenen klinoptilolit (KLN) (1-10g/L) ve Tween-20’nin (0,1- 10 g/L), biyokütle gelişimi ve ortamdaki metal iyonu değişimi takip edilerek, etanol üretimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmada yapay melas kullanılmıştır. Kontrol kültüre göre ortamda 5 g/L KLN olduğunda, kontrol kültürle 32 saatte ulaşılan etanol konsantrasyonuna 18 saatte ulaşılmış ve etanol üretim hızı 0,078 v/v.h değerinden 0,104 v/v.h değerine artış göstermiştir. KLN’nin ortamda bulunmasıyla, adsorpsiyon ve iyon değişim özelliği sayesinde, ortamda toksik miktarda bulunan Na+, Zn++ ve Mn++ iyonlarının miktarlarında azalma belirlenmiş ve bu durumun etanol hızını artıracak yönde etkilediği düşünülmüştür. Ortama Tween-20 eklenmesi durumunda biyokütle gelişimi ve etanol üretimi açısından olumlu yönde sonuç alınamamıştır.
Etanol üretimi fermentasyon klinoptilolit Tween-20 Saccharomyces cerevisiae.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Nisan 2013 |
Gönderilme Tarihi | 2 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 21 Sayı: 3 |