Bu çalışmada, kavak ve çam keresteleri 24 saatlik çalışma periyodunda ısı pompalı bir kurutucuda 1.28 kg su/kgkuru madde ve 0.60 kg su/kg kuru madde nem miktarlarından, 0.15 kg su/kg kuru madde nem miktarına kadarkurutulmuştur. Kerestelerin tamamındaki ağırlık değişimi fırın içerisindeyken takip edilebilmiş istenilen ağırlığagelindiğinde kurutma sonlandırılmıştır. Başlangıç nem miktarı 1.28 kg su/kg kuru madde olan kavak keresteleri0.15 kg su/kg kuru madde nem miktarına 70 saatte, 0.60 kg su/kg kuru madde de olan çam keresteleri ise aynınem miktarına 50 saatte getirilmiştir. Kurutma esnasında, kurutma havası bağıl nemi, sıcaklığı ve kerestelerdekiağırlık değişimi değerleri bilgisayarda toplanarak, daha sonra kurutma süresinin hesaplanmasında kullanılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Şubat 2013 |
Gönderilme Tarihi | 15 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 22 Sayı: 4 |