Yiyecekleri kritik sıcaklık değerlerinin altında korumak donmuş yiyeceklerin yüksek kaliteli ömrünü uzatmakaçısından önemlidir. Bu amacı sağlamak için, hava perdeleri özellikle işyerlerinde ve perakende satış yapansüpermarketlerde iç ortam ile dış ortam arasında bir bariyer olarak kullanılan sistemlerdir. Bu iki ortamarasındaki hava değişiminin minimum düzeyde tutulması hem ortam hava kalitesi hem de enerji tasarrufuaçısından önemlidir. Dış ortam ile iç ortam arasındaki hava değişiminin minimum düzeyde olması ısı transferiniazalttığı gibi, ortamdaki mevcut nem dengesinin de sabit kalmasını sağlar.Bu çalışmada, ticari amaçlı bir soğutma kabininin sayısal analizi yapılmıştır. Bu çalışma için bilgisayarlı sayısalakışkan dinamiğinin bir kodu olan PHOENICS’den yararlanılmıştır. Tek jet, iki jet ve üç jet sistemi içinde eldeedilen optimum şartlarda, ortam havasının sıcaklığı değiştirilmek suretiyle durumlar arası karşılaştırmalaryapılmıştır. Yapılan tüm bu CFD analizleri neticesinde elde edilen sonuçların deneysel sonuçlara yakın olduğuve üç jetli soğutma sistemlerinin kabin içinde ürünlerin muhafaza edilmesi için istenilen sıcaklık değerlerininsağlanmasında, özellikle kabin içinde homojen bir sıcaklık dağılımı oluşturmasından dolayı en ideal sistemlerolduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Şubat 2013 |
Gönderilme Tarihi | 20 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 26 Sayı: 2 |