BibTex RIS Kaynak Göster

Çok Değişkenli Kalite Kontrolunda Önemli Bileşenlerin Kullanılması

Yıl 1989, Cilt: 4 Sayı: 1-2, 0 - , 13.02.2013

Öz

Shewhart kontrol grafikleri mamuldeki bir kalite özelliğinin izlenmesi amacıyla kullanılır. Dolayısıyla Shewhart kontrol grafikleri mamulün sadece bir kalite özelliği olduğunu varsayar. Oysa mamullerin ölçülebilir ve ölçülemez birden çok kalite
özelliği vardır ve bir mamulün kalitesi birden çok özelliklerin birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir. Bunun için her kalite özelliğinin ayrı bir kontrol grafiği ile izlenmesi düşünülebilir. Ancak bu takdirde birden çok kalite özelliğinin birlikte değerlendirilmesinde çeşitli güçlükler söz konusudur. Özelliklerin ayrı ayrı grafiklerle izlenmesi özellikler arasında ilişki olmadığını varsaymaktır. Oysa özellikler arasında az ya da çok ilişki vardır.

Bu nedenle birden çok kalite özelliğini birlikte dikkate alan ve 1. tip hata olasılığını belli bir düzeyde tutan kalite kontroluna ihtiyaç vardır. Bunun için çok değişkenli
istatistik analiz tekniklerinden Hotelling T2 ve Önemli Bileşen Analizinden yararlanılabilir. Her ikisi de birden çok ölçülebilir kalite özellikleri arasındaki ilişkileri dikkate alır ve 1. tip hata olasılığını istenilen seviyede tutarlar. Hotelling T2 istatistiği toplam kalite değişkenliğinin daha çok hangi kalite özelliklerinden ileri geldiği hakkında bilgi vermediği halde önemli bileşenler kullanılarak yapılan kalite kontrolunda değişkenliğe en fazla neden olan kalite özellikleri belirlenebilir.
Dolayısıyla prosesin kontrol altına alınması daha çabuk ve kolay olur.

Yıl 1989, Cilt: 4 Sayı: 1-2, 0 - , 13.02.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fevzi Kutay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 13 Şubat 2013
Gönderilme Tarihi 21 Kasım 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 4 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Kutay, F. (2013). Çok Değişkenli Kalite Kontrolunda Önemli Bileşenlerin Kullanılması. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 4(1-2).
AMA Kutay F. Çok Değişkenli Kalite Kontrolunda Önemli Bileşenlerin Kullanılması. GUMMFD. Şubat 2013;4(1-2).
Chicago Kutay, Fevzi. “Çok Değişkenli Kalite Kontrolunda Önemli Bileşenlerin Kullanılması”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 4, sy. 1-2 (Şubat 2013).
EndNote Kutay F (01 Şubat 2013) Çok Değişkenli Kalite Kontrolunda Önemli Bileşenlerin Kullanılması. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 4 1-2
IEEE F. Kutay, “Çok Değişkenli Kalite Kontrolunda Önemli Bileşenlerin Kullanılması”, GUMMFD, c. 4, sy. 1-2, 2013.
ISNAD Kutay, Fevzi. “Çok Değişkenli Kalite Kontrolunda Önemli Bileşenlerin Kullanılması”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 4/1-2 (Şubat 2013).
JAMA Kutay F. Çok Değişkenli Kalite Kontrolunda Önemli Bileşenlerin Kullanılması. GUMMFD. 2013;4.
MLA Kutay, Fevzi. “Çok Değişkenli Kalite Kontrolunda Önemli Bileşenlerin Kullanılması”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 1-2, 2013.
Vancouver Kutay F. Çok Değişkenli Kalite Kontrolunda Önemli Bileşenlerin Kullanılması. GUMMFD. 2013;4(1-2).