BibTex RIS Kaynak Göster

Basılmış Olan İlk Türk Yemek Kitabı “Melceü't –Tabbâhin”

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: 14, 225 - 229, 01.03.2014

Öz

Melceü't -Tabbâhin (Aşçıların Sığınağı ) adlı eser, Mehmet Kamil tarafından 1844 yılında basılmış olan ilk Türk yemek kitabıdır. Bu eser Mehmet Kamil’in uzun araştırmaları sonucunda ortaya çıkmış olan yeni tarifleri Türk mutfağına kazandırmıştır. Kitap basıldığı dönemde oldukça ilgi görmüş ve 44 yıllık süreçte baskısı dokuz defa yenilenmiştir. Batı usulü yemekler ilk kez bu kitapta yer almış ve kendisinden sonra basılan yemek kitaplarına temel teşkil etmiştir. Basılan ilk Türk y emek kitabı olması ve Türk mutfağına getirdiği yenilik ve çeşitlilik açısından önemli bir kültürel mirastır

Kaynakça

  • KUT, Cüneyt (1997), İlk Basılı Türkçe Yemek Kitabı Melceü't -Tabbâhin (Aşçıların Sığınağı-1844), İstanbul: Duran Ofset Matbaacılık.
  • TÜRABİ EFENDİ (2005), Osmanlı Mutfağı, İstanbul: Dönence Basım ve Yayın Hizmetleri.

The First Published Turkish Cookery Book “Melceü't–Tabbâhin”

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: 14, 225 - 229, 01.03.2014

Öz

Melceü't-Tabbahin was written by Mehmet Kamil which was the first Turkish cookbook published in 1844. This book was contributed to many new recipes to Turkish cuisine by Mehmet Kamil as a result of long researches. This book got attention and the publication was renewed 9 times in 44 years period. The western type cook recipes took place in this book and it has bee n a fundemental for subsequent published cookbooks. It is an important cultural heritage because it is the first published Turkish cook book that brought innovation and diversity for Turkish cuisine

Kaynakça

  • KUT, Cüneyt (1997), İlk Basılı Türkçe Yemek Kitabı Melceü't -Tabbâhin (Aşçıların Sığınağı-1844), İstanbul: Duran Ofset Matbaacılık.
  • TÜRABİ EFENDİ (2005), Osmanlı Mutfağı, İstanbul: Dönence Basım ve Yayın Hizmetleri.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nilüfer Acar Tek Bu kişi benim

Metin Saip Sürücüoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Tek, N. A., & Sürücüoğlu, M. S. (2014). Basılmış Olan İlk Türk Yemek Kitabı “Melceü’t –Tabbâhin”. Gazi Türkiyat, 1(14), 225-229.

Açık Erişim Politikası