Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

“KÜRK MANTOLU MADONNA”DA “KLARA MİLİÇ” İZLER

Yıl 2018, Sayı: 22, 203 - 213, 30.06.2018

Öz

20. yüzyıl Türk edebiyatına edebi kişiliğiyle damga vurmuş yazarlardan biri olan Sabahattin Ali, gençlik yıllarından itibaren arkadaş çevresinde kitap okumaya olan düşkünlüğüyle göze çarpar. Bu dönemde, farklı edebiyatlardan çok sayıda eser okuyan yazar, her birinin yaşamında önemli izler bıraktığını sonraki yıllarda kendisi de açıkça dile getirir. Yine böyle bir itiraf niteliğinde olan ifadelerinden birinde, askerdeyken kolu çatlak bir halde yazmaya çalıştığı eseri “Kürk Mantolu Madonna”yı, 19. yüzyıl Rus edebiyatının önemli yazarlarından biri olan İ.S.Turgenyev’in “Klara Miliç”inden büyük ölçüde etkilenerek kaleme aldığını açıklar. Çalışmamızın konusunu, yazarın itiraf ettiği bu etkilenmeyi gözler önüne sermek oluşturur. Eserlerin yazılış süreçlerinden başlayan benzerlikler, kahramanların duygusal dünyalarında yaşadıkları bunalımlar, olaylar karşısında takındıkları tutum, yaşama bakış açılarındaki kasvet ve sonlarını kendi elleriyle hazırlayış biçimleriyle devam ederek son bulur. Çalışmamızda yapılan saptamalar, metinlerden alınan orijinal alıntılarla karşılaştırmalı edebiyat biliminin verileri doğrultusunda açıklanmaya çalışılmıştır. Farklı edebiyat ve kültür çevrelerinin birer ürünü olan bu iki önemli eserin incelenişi esnasında, alanın temel yöntemi olan karşılaştırmadan yararlanılarak okuyucuya ortak noktaları yakından görebilme imkânı sağlama amacı güdülmüştür.

Kaynakça

  • ALİ, Sabahattin (1943), Kürk Mantolu Madonna, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • AYDOĞAN, Bedri (2014). Prof. Dr. Mehmet Özmen Armağanı, Sabahattin Ali'nin Yaşamı ve Yapıtlarına Genel Bir Bakış, (Ed. Nurettin Demir & Faruk Yıldırım), Adana: Çukurova Üniversitesi Basımevi.
  • KARACA, Alaattin (1993), Sabahattin Ali'nin Öykülerinde Toplumsal Konular, Ankara: Türkoloji Dergisi.
  • KAYACIK, Zeynep (2016), Miguel De Unamuno’nun Sis’i İle Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna Adlı Yapıtlarında Varoluşsal Bir Biçim Olarak Aşk Kavramı, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Batı Dilleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • PEŞKOVOY, Darya Viktorovna (2008). Osobennosti syujeta povesti i funktsiya yiyo zaglaviya (İ. S. Turgenyev “Posle smerti (Klara Miliç), Otdel obrazovaniya administratsii tsentralnogo rayona MOU: Novosibirsk: Literaturovedeniye.
  • SKUDNYAKOVA, Yelena Vladimirovna (2007), Tainstvennıye povesti İ. S. Turgenyeva v rusle razvitiya yestyestvenno nauçnıh tendentsiy vtoroy polovinı 19. veka: “Klara Miliç (Posle smerti), Vestnik Başkirskogo Universiteta: Ufa.
  • SUSAM, Asuman (2017). İki Büyük Yalnızlık Bir Büyük Aşk. İstanbul: Roman Kahramanları Dergisi.
  • SÖNMEZ, Sevengül (2008), Sabahattin Ali’nin Okuduğu Yabancı Yazarlar ve En Çok Etkilendiği Yazar, İstanbul: Eşik Cini.
  • TURGENYEV, İ. S. (1951), Dünya Edebiyatından Tercümeler, Rus Klasikleri, Klara Miliç, (Çev. Memduh Tezel), İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • http://russkay-literatura.ru/analiz-tvorchestva/54-turgenev-is-russkaya-literatura/266- znachenie-tvorchestva-turgeneva.html Znaçeniye tvorçestva Turgenyeva, 20.05.2017
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülhanım Bihter Yetkin

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA Yetkin, G. B. (2018). “KÜRK MANTOLU MADONNA”DA “KLARA MİLİÇ” İZLER. Gazi Türkiyat(22), 203-213.

Açık Erişim Politikası